INICI > HISTÒRIC > ACTIVITATS 2003 > PRESENTACIÓ REVISTA PASAJES
........................................................................................................................................................

Per rebre informació de les nostres activitats cliqueu aquí

 

 

Presentació del número de tardor

REVISTA PASAJES

Revista de Pensamiento Contemporáneo

 

El futuro de la naturaleza humana

 

Dijous 4 de desembre, a les 19.00 h,

a la seu provisional del Museu de la Ciència de la Fundació "La Caixa"

Passeig de Sant Joan, 108. Barcelona.

 

 

El setembre de 1999 naixia una nova revista. PASAJES veia impreses les seves primeres pàgines amb un número que es plantejava tractar de forma intensa els usos polítics del passat. Era la primera d'una llarga llista de propostes temàtiques que arriben fins a aquest número de tardor que ens disposem a presentar a Barcelona. Us convidem a conèixer la nostra publicació i a formar part d’aquesta presentació que comptarà amb la presència d'alguns dels integrants que l'han fet possible per obrir línies de debat al voltant del dossier “El futuro de la naturaleza humana”.

 

Què és Pasajes?

 

PASAJES és una revista quadrimestral i en castellà editada per Publicacions de la Universitat de València i la Fundació Cañada Blanch que pretén incorporar a les seves pàgines els debats més rellevants relacionats amb la cultura, el pensament i la ciència actuals.

 

 El per què de Pasajes

 

Arrel de la preocupació per la necessitat d'espais de debat, PASAJES neix amb la clara intenció de crear un espai de trobada i intercanvi. El seu objectiu és proposar una reflexió interdisciplinària capaç de superar les barreres que a vegades s'edifiquen entre les diverses especialitzacions.

 

 Els nostres lectors

 

PASAJES no vol convertir-se en un cercle tancat, sinó que vol obrir cada una de les seves planes a tothom que pugui estar interessat en ampliar els seus horitzons de preocupacions i els seus punts de referència. Els especialistes escriuen, perquè lectors puguin conèixer a fons els temes que es presenten.

 

 Més enllà de la primera capa

 

Dirigir-se a un públic general no significa tractar de forma superficial les informacions. Res més enllà de la realitat. PASAJES inclou en cada número un tema central amb diverses aportacions sobre una qüestió escollida per la seva rellevància. Dita temàtica s’aborda des de diversos punts de vista a través d'articles d'opinió, assaigs, entrevistes i ressenyes de llibres. Totes aquestes seccions van més enllà de la primera capa de continguts intentant aprofundir i desgranar les temàtiques per fer possible aquest objectiu de debat i reflexió tan necessaris.

 

Temàtiques i protagonistes

Entre els diversos temes que s'han tractat fins al moment a PASAJES podem trobar Identitats, nacions, cultures; Impunitat, memòria, història i legitimitat democràtica; La imatge de la ciència en la societat; o Per a què la història? Per altra banda, i dins de l'apartat d’entrevistes, hem tingut el plaer de comptar amb les declaracions de Luis Villoro, Evelyn Fox Keller, Carlos Castilla del Pino i Jean  Starobinski, entre d'altres.

 

Per a la presentació del número de tardor de PASAJES comptarem amb la presència de dos membres del Consell Assessor de reconegut prestigi: el director del Museu de la Ciència de la Fundació “la Caixa”, Jorge Wagensberg, i l'expert en socioecologia i comunicació ambiental, Ramon Folch. 

 

Conèixer PASAJES és també conèixer la gent que ho fa possible i els autors que en construeixen el contingut principal. Per aquest motiu, comptarem amb la intervenció de Gustau Muñoz, Secretari de Redacció, i podrem escoltar algunes de les idees agrupades en aquest número per boca dels seus propis autors. Adolf Tobeña, Catedràtic de Psicologia Mèdica i director del Departament de Psiquiatria de la Universitat Autònoma de Barcelona, Jaume Bertranpetit, Director de la Unitat de Biologia Evolutiva de la Facultat de Ciències de la Salut i de la Vida de la Universitat de Barcelona, i Jesus Mosterin, professor d'Investigació de l'Institut de Filosofia del CSIC i Catedràtic de Lògica i Filosofia de la Ciència de la Universitat de Barcelona, s'endinsaran des de les seves diverses perspectives a “El futuro de la naturaleza humana”.

 

PONENTS

Jaume Bertranpetit 

Doctor en biologia per la Universitat de Barcelona i catedràtic d'Antropologia de la Universitat Pompeu Fabra. També és Director de la Unitat de Biologia Evolutiva de la Facultat de Ciències de la Salut i de la Vida d'aquesta universitat. El seu camp de recerca és la genètica de poblacions humanes, l'evolució molecular i la interacció de la biologia evolutiva humana amb altres disciplines. Ha publicat més de 190 treballs d'investigació. Ha col·laborat en diferents exposicions científiques (Darwin, 100 anys; L'arqueologia a Catalunya, avui...). Membre de l'Institut d'Estudis Catalans i de nombroses organitzacions internacionals. Guardonat juntament amb Cristina Junyent amb el III Premi Europeu de Divulgació Científica Estudi General 1997 amb l'obra Viatge als origens. Una història de l'espècie humana.

 

Adolf Tobeña

Catedràtic de Psicologia Mèdica i director del Departament de Psiquiatria de la Universitat Autònoma de Barcelona, on dirigeix un grup de recerca que treballa en la neurobiologia de les reaccions emotives en models animals. Ha estat responsable de nombrosos projectes d'investigació i ha publicat més d'un centenar de treballs en revistes especialitzades en neurociència, psicologia i psiquiatria. Ha desenvolupat la seva activitat acadèmica a les Universitats de London, Groningen, Tel Aviv i Venècia, i a un gran nombre de centres de recerca i fòrums culturals en tot el territori espanyol. Des de 1998 fins 2002, va dirigir amb Òscar Vilarroya a Catalunya Ràdio Sorbets de Ciència, programa dedicat a debatre les novetats científiques. Ha publicat nombrosos llibres d'assaig sobre les contribucions que aporta el coneixement del cervell o l'anàlisi  de les interaccions humanes: Intimidades del cerebro humano (1994), El Cervell eròtic (1995), El estrés dañino (1997), Neurotafaneries (1997), Sintonies Neuronals  (2000), Anatomía de la agresividad humana (2001), Sorbets de Ciència (2003). Ha estat guardonat amb el Premi Avui de Periodisme Científic (1991), el Premi Ciutat de Barcelona de Ciència (1992), i el Premi Serra i Moret de Civisme (1994).

 

Jesús Mosterin

Professor d'Investigació de l'Institut de Filosofia del CSIC i Catedràtic de Lògica i Filosofia de la Ciència de la Universitat de Barcelona. És membre titular de l'Academia  Europea, de la International Academy of Philosophy of Science i de l'Institut International de Philosophie, fellow del Center of Philosophy of Science de Pittsburgh i professor convidat de les universitats d'Europa, Àsia i Amèrica. Ha publicat més d'una vintena de llibres i nombrosos articles tècnics, a part de les seves habituals col·laboracions a El País. Ha estat guardonat amb el Premio Ortega y Gasset 1999 al millor llibre d’assaig i pensament per la seva obra  ¡Vivan los animales!

 

MÉS INFORMACIÓ:

Fundació Cañada Blanch: 96 353 52 26

Gabinet de Política Científica: 96 386 40 14 - Fax: 96 386 40 13

Av. Blasco Ibañez, 13 - 46010 València

cdciencia@uv.es