INICI >
HISTÒRIC >
ACTIVITATS 2005 >
CONFERÈNCIA CRISTIAN RUIZ ALTABA |
Conferència Salvatges abans que sostenibles: ciència i ètica per al patrimoni natural
|
Dimarts, 17 de maig de 2005, a les 12.30 hores
A càrrec de
Cristian Ruiz Altaba, Investigador del Laboratori
de Sistemàtica Humana de la Universitat de les Illes Balears. Activitat organitzada per la Societat Catalana de Biologia amb la col·laboració de la Càtedra de Divulgació de la Ciència de la Universitat de València.
Una societat que es confia civilitzada s'ha d'esmerçar per salvaguardar i recuperar la salvatgia. A la Mediterrània encara en resta prou, però cada volta més assetjada i dejectada. Això es reflecteix en una transferència de responsabilitats des de la política cap a la recerca, de la qual es deriven anomalies com l'acceptació de l'estat actual de les aigües dolces i la regeneració artificial de platges, el mite que els incendis forestals aquí són naturals, el fracàs dels programes per salvar espècies com el linx ibèric i l'herc pirinenc, la suposada objectivitat en la valoració d'un paisatge, o la fal·làcia del llenguatge políticament correcte per tractar les invasions biològiques. El discurs entorn de la sostenibilitat es va convertint en una excusa per acabar de malmetre el patrimoni natural: per això cal capgirar-lo i defensar la natura salvatge en primer lloc. La salvatgia no necessita ser sostenible: ha de ser salvatge. A més de les raons ecològiques, patrimonials, econòmiques i de gestió, la necessitem per reconèixer-nos, per retrobar i mantenir la nostra humanitat: només respectant l'espai i la vida d'altres espècies, podrem afrontar millor els reptes per ordenar el nostre espai i la nostra vida.
Cristian Ruiz Altaba va néixer a Mèxic, D.F. el 1961. El 1984 es llicencià en Biologia a la Universitat de Barcelona, i un any després obtingué el Grau sota la direcció del Professor Ramon Margalef. Cursà els estudis de doctorat mentre impartia classes a la Universitat de Pensilvania i investigava a l'Acadèmia de Ciències Naturals de Filadèlfia (Estats Units); es graduà el 1991. Durant deu anys participà en diversos projectes de recerca des de l'Institut Mediterrani d'Estudis Avançats (CSIC-UIB), a Palma, i al 2001 s'incorporà al Servei d'Educació Ambiental, a la Conselleria de Medi Ambient del Govern de les Illes Balears.
És assessor científic del Departament de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya, i investigador associat del Laboratori de Sistemàtica Humana de la Universitat de les Illes Balears. Li interessa l'origen, l'estructura i la distribució de la biodiversitat, com també la seva conservació i valoració; tot i que el seu principal focus de recerca són els mol·luscs, ha estudiat qüestions com les invasions biològiques a l'Ebre, les cabres salvatges de Mallorca, la fauna de les grans profunditats mediterrànies, els ocells endèmics de les Balears i la classificació dels homínids fòssils. Autor de nombroses publicacions científiques, ha estat convidat a impartir classes en diferents universitats, com també a contribuir en iniciatives de divulgació científica. És responsable de la secció Planeta de la revista Nat i durant l'estiu de 2004 presentà la sèrie Aprendre a mirar, dins el programa De Vacances de TV3.
|