INICI > HISTÒRIC > ACTIVITATS 2006 > CICLE LES ESTRELLES DEL SABER
........................................................................................................................................................ Per rebre informació de les nostres activitats cliqueu aquí

Cicle de conferències

Premis Literaris Ciutat d'Alzira 2006

Les estrelles del saber

   

 

Dijous 9 de novembre, a les 19.00 hores

Casa de la Cultura d'Alzira

carrer Escoles Pies, 2 - Alzira

 

Mariners que solquen el cel

a càrrec de Vicent Martínez

Presenta Josep Antoni Fluixà, director de la Fundació Bromera per al Foment de la Lectura

 

L'interès per les estrelles i els planetes ha estat una constant en la història de la humanitat. Des de la Grècia antiga fins al 2006, any que es recordarà com la data en què els astrònoms deixaren de considerar Plutó com un planeta del sistema solar, allò que envolta la Terra ha format part de la nostra visió humana. La història apassionant de la cosmologia moderna es presenta amb nombroses teories –sovint arriscades- de persones excepcionals que han anant configurant la imatge que tenim avui de l'univers.


Vicent J. Martínez és doctor en Matemàtiques i membre fundador de la Societat Espanyola d’Astronomia i de la Xarxa Europea de Cosmologia. Actualment és professor d’astronomia i astrofísica i director de l'Observatori Astronòmic de la Universitat de València. Els seus treballs de recerca es centren en l'estudi de les galàxies i l'estructura de l'univers a gran escala. Ha publicat nombrosos articles en revistes internacionals especialitzades en astrofísica i els llibres Astronomía fundamental i Statics of the galaxy distribution. Amb l'obra Mariners que solquen el cel. L'aventura de descobrir l'univers va aconseguir el Premi Europeu de Divulgació Científica Estudi General 2005.



 

 

Dimecres 8 de novembre, a les 19.00 hores

Casa de la Cultura d'Alzira

carrer Escoles Pies, 2 - Alzira

 

La recerca del sistema nerviós: Santiago Ramón y Cajal

a càrrec d'Elvira Rocha

Presenta Manuel Costa, vicerector de Relacions Internacionals i Cooperació de la Universitat de València

 

Ara fa cent anys, el científic i metge aragonès Santiago Ramón y Cajal brillà amb llum pròpia en rebre el premi Nobel per la seua contribució a la neurociència. Aquesta conferència dóna a conèixer el més significatiu de la seua obra científica i ret homenatge al talent i a l'esforç d'aquest gran científic. A més, també demostrarà al públic no especialitzat que, tot i que la ciència puga semblar de vegades incomprensible, està a l'abast de tothom si s'exposa de forma adient.


Elvira Rocha, llicenciada en Ciències Naturals per la Universitat de Barcelona, ha dedicat gran part de la seua activitat professional a la docència com a catedràtica d’ensenyament secundari. La seua dedicació a la recerca (Mestratge en Història de la Ciència, UAB) ha estat centrada en l'obra científica de l'investigador Santiago Ramón y Cajal.

 

 

Dimarts 7 de novembre, a les 19.00 hores

Casa de la Cultura d'Alzira

carrer Escoles Pies, 2 - Alzira

 

La construcció de la ciència moderna: algunes contribucions fonamentals

a càrrec de Víctor Navarro

 

El propòsit d'aquesta conferència és comentar aspectes rellevants del procés que va assentar les bases de la ciència moderna, habitualment conegut com a Revolució Científica (segles XV-XVIII). Per a això, ens detindrem particularment en les contribucions d'alguns dels principals protagonistes el procés (com ara Copèrnic, Vesalio, Galileu, Harvey, Tycho Brahe, Kepler, Descartes, Newton) a la cosmologia, l'astronomia, l'anatomia, la fisiologia o la mecànica. També tractarem d'enquadrar aquestes contribucions i els seus autors en el seu marc espai-temporal, acostant-nos a la complexa trama de les idees i forces religioses, filosòfiques, estètiques, socioeconòmiques i polítiques.