INICI > HISTÒRIC > ACTIVITATS 2007 > BAR DE LES CIÈNCIES LA FI DE LA DIABETIS?
........................................................................................................................................................ Per rebre informació de les nostres activitats cliqueu aquí

 

Bar de les Ciències

La fi de la diabetis?

Cèl·lules mare, l'esperança de la biomedicina

   

Bar de les Ciències

La fi de la diabetis?

Cèl·lules mare, l'esperança de la biomedicina

 

Dimarts 19 de juny de 2007 a les 19.00 h.

Cafeteria de l'Octubre Centre de Cultura Contemporània

Carrer Sant Ferran, 12 – València

 

 

Ja fa uns anys que, coincidint amb la celebració de la Setmana Europea de la Ciència i la Tecnologia, aquesta Universitat engegà aquesta nova activitat divulgadora del coneixement científic, el Bar de les Ciències. La idea va començar a gestar-se quan en febrer de 2004, Phillipe Chomaz, un dels principals artífexs d'aquest gran invent, va participar en un curs organitzat per la Càtedra de Divulgació de la Ciència. Chomaz és autor del llibre Arbres en les estrelles. Els orígens còsmics de la matèria - de la col·lecció Sense Fronteres, coeditada per la Universitat de València i Edicions Bromera, i va rebre el premi Jean Perrin 2001 de la cultura científica per l'èxit d'aquesta iniciativa. Juntament amb Marie-Odile Monchicourt, s'inspira en els cafès de filosofia ja existents a la capital francesa per proposar una situació de diàleg equivalent, però amb la ciència com a temàtica central.

 

Una cafeteria de la ciutat, un bar de copes, un espai habitualment dedicat a l'oci i les tertúlies d'amics passa a ser l'escenari ideal per crear un fòrum de discussió sobre qualsevol idea científica. No és una conferència ni una taula rodona ni una lliçó magistral: és una trobada entre l'opinió pública i un grup d'experts sobre la polèmica generada al voltant de les seues recerques. La figura d'un animador moderarà aquest debat i vetllarà per la seva accessibilitat. Com tot bar, no pot faltar la música en directe que acompanyarà la vetllada. El debat no pertany a ningú, sinó que es construeix entre el ciutadà i els experts amb un objectiu clar d'acostar, no només els coneixements, sinó també la passió que per la ciència senten els seus artífexs, i fent possible un veritable diàleg entre la ciència i la societat.

 

 

 

 

La fi de la diabetis?
Cèl·lules mare, l’esperança de la biomedicina

 

 

«Vull escriure un llibre de reflexió, un xic provocador si cal, després d’escoltar, astorat, un nombre abundant de bajanades sobre les cèl·lules mare i la diabetis.» Amb aquesta claredat ens mostra Ramon Gomis les seves cartes. Avui, la vida de les persones que pateixen diabetis és molt més còmoda que fa trenta anys. I molt més fàcil, el control metabòlic de la malaltia. Però des del descobriment de la insulina cap dels avenços de la biociència ha curat encara una persona amb diabetis. Per què? Els experiments amb cèl·lules mare en són la solució?

 

La medicina i la ciència només s’aprenen fent un esforç per contestar aquelles preguntes que plantegen tant els malalts com els experiments. En l’exercici de respondre-les és quan avancem en el nostre saber. Conscient d’això, La fi de la diabetis?, escrit des de l’experiència i amb optimisme, reflexiona obertament sobre un tema de gran actualitat.

 

 

Hi participen:

 

Ramon Gomis, cap del Servei d'Endocrinologia, Nutrició i Diabetis de l'Hospital Clínic,

professor de la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona i president de la Sociedad Española de Diabetes

 

Juan F. Ascaso Gimilio, cap de secció d'Endocrinologia de l'Hospital Clínic de València,

catedràtic de Medicina de la Universitat de València

 

Maria del Toro, presidenta de l'Associació de Diabètics de València

 

Moderador: Damià Sancho, periodista científic

 

Amb l'actuació musical de Nestor Mir

 

 

Organitza: Càtedra de Divulgació de la Ciència de la Universitat de València, Institut d'Estudis Catalans i Acció Cultural del País Valencià

 


Per rebre informació de les nostres activitats cliqueu aquí