INICI > ACTUALITAT > Erosión y degradación del suelo agrícola en España

........................................................................................................................................................

Per rebre informació de les nostres activitats cliqueu aquí

Presentació de llibre

 

Erosión y degradación del suelo agrícola en España

 

Coordinat per Artemi Cerdà

 

Dimarts, 9 de desembre de 2008 a les 19.00 h.

La Llotgeta de la CAM

Plaça del Mercat, 4

 

València

 

"Diàleg sobre l'erosió del sòl agrícola"

 

Presentació del llibre Erosión y degradación del suelo agrícola en

España, coordinat per Artemi Cerdà i  editat per la Càtedra de

Divulgació de la Ciència de la Universitat de València amb el suport de

la CAM.

 

Hi intervindran:

Artemi Cerdà, coordinador del llibre

Patricio García Fayos, director del Centre d'Investigacions sobre Desertificacions

(CIDE-CSIC)

Vicent Botella, director de l'Obra Social de la CAM

L'erosió dels sòls fèrtils s'ha convertit en un dels problemes ambientals més destacats en l'àmbit local i global del nostre planeta. Una degradació dels recursos naturals, a més, agreujada per la pèrdua de recursos hídrics afavorida per l'escalfament global. La Comunitat Valenciana, com la resta de la península Ibèrica, presenta unes condicions geogràfiques (relleus abruptes), climàtiques (sequeres recurrents o pluges torrencials) i culturals que, a més, afavoreixen l'erosió, prèvia a la desertització del territori. Una de les activitats clau en l'actual avanç de l'erosió és, segons Artemi Cerdà “l'ancestral explotació dels sòls per l'ésser humà: 6.000 anys d'agricultura, desforestació, conreu, carboneig i pasturatge han propiciat sòls amb escassa matèria orgànica, poc profunds i de reduïda porositat”.

 

L'AGRICULTURA HA AFAVORIT LA DESERTITZACIÓ

Cerdà, professor de la Universitat de València, argumenta que en l'àmbit forestal “l'alteració dels sòls afavorida pels usos antròpics és evident, no obstant això, en el cas dels sòls agrícoles la degradació ha donat lloc a sòls extremadament pobres en matèria orgànica que mantenen la seua fertilitat mitjançant l'agricultura química i, per tant, d'una forma no sostenible”.

 

UNA PRODUCCIÓ D'ALIMENTS SOSTENIBLE

Amb la voluntat d'avançar en la recerca d'un sistema de producció d'aliments sostenible que garantisca les màxima conservació de l'equilibri dels ecosistemes, dimarts que ve es presenta en La Llotgeta de la CAM de València Erosión y degradación del suelo agrícola en España, l'objectiu del qual és oferir un compendi entre treball teòric i pràctic mitjançant set capítols desenvolupats per prestigiosos investigadors nacionals.

 

 

 

Per rebre informació de les nostres activitats cliqueu aquí