INICI > ACTUALITAT > CICLE DE DARWIN A D@RWIN >L'impacte social i ideològic de l'obra de Charles Darwin

.......................................................................................................................................................

Per rebre informació de les nostres activitats cliqueu aquí

Cicle de conferències "de Darwin a D@rwin"

 

L'impacte social i ideològic de l'obra de Charles Darwin"

 

Josep Lluís Barona

   

Any Darwin

Cicle de Conferències: De Darwin a D@rwin.

Organitzat per la Facultat de Ciències Biològiques

Conferència inaugural:

"L'impacte social i ideològic de l'obra de Charles Darwin"

a càrrec de Josep Lluís Barona, catedràtic d'Història de la Ciència de la Universitat de València

Sala d'actes de la Biblioteca Eduard Boscà del Campus de Burjassot

Poques obres científiques han provocat una convulsió de dimensions tan intenses i plurals com On the Origin of Species by Means of Natural Selection (1859). Més enllà de la seua aportació al coneixement científic de l’origen i evolució dels éssers vius en una naturalesa en continu procés de transformació, l’obra de Darwin va provocar un fort impacte en la societat i la cultura del seu temps. A ningú va deixar indiferent; va dividir el món entre els seus defensors i detractors, va plantejar un conflicte entre ciència i religió, va donar origen a doctrines socials i provocà crisis polítiques de gran abast, com la generada pel Decret Orovio (1875) al nostre país. De gran importància va ser l’impacte sobre la medicina i que originà el concepte d’higiene social,  i també va ser notable la seua manipulació per part de règims totalitaris que van utilitzar el concepte de raça des d’una ideologia neomalthussiana per a legitimar politiques de selecció i extermini.

També en l’àmbit comercial, les idees de Darwin i la seua pròpia imatge van ser utilitzades com a instruments de consum. La conferència revisarà, a grans trets, els diversos àmbits de l’efecte Darwin sobre les societats occidentals entre 1859 i 1945.

Josep Lluís Barona és doctor en Medicina i catedràtic d’Història de la Ciència de la Universitat de València. Ha ocupat els càrrecs de vicerector d’Estudis i de Relacions Exteriors. Imparteix la seua docència a les Facultats de Medicina i Biologia i ha estat professor invitat de les universitats d’Òxford i Bergen. Les seues principals línies de recerca es centren en la historia de la fisiologia, l’exili científic republicà, les organitzacions sanitàries internacionals i la sanitat rural. És autor d’un manual sobre la historia del pensament biològic i d’una vintena de llibres i més de dos-cents articles. L’any

2007 dirigí el projecte commemoratiu “València, capital de la República” i entre els seus llibre més recents cal destacar:  Health and Medicine in Rural Europe (1850-1945), La Salud y el Estado, i Ciencia y sanidad en la Valencia capital de la República.

Més informació i programa complet del cicle a www.valencia.edu/cdciencia

 


Per rebre informació de les nostres activitats cliqueu aquí