INICI > ACTUALITAT > CICLE DE DARWIN A D@RWIN >Les papallones

......................................................................................................................

Per rebre informació de les nostres activitats cliqueu aquí

Cicle de conferències "de Darwin a D@rwin"

 

Les papallones: imbricatae squamis, lingua involuta spiralis"

 

Ximo Baixeras

   

Any Darwin 

Cicle de Conferències: De Darwin a D@rwin.

Organitzat per la Facultat de Ciències Biològiques

Dijous, 13 de novebre, a les 12.30 hores Sala d'actes de la Biblioteca Eduard Boscà del Campus de Burjassot

"Les papallones: imbricatae squamis, lingua involuta spiralis"

a càrrec de Joaquim Baixeras, professor del departament de Zoologia i investigador de l'Institut Cavaniller de Biodiversitat i Biologia Evolutiva de la Universitat de València

Les papallones es caracteritzen per un aparell bucal adaptat a la succió i les ales cobertes d’escates microscòpiques. Es tracta de la major radiació adaptativa d’un grup monofilètic de fitòfags, la qual cosa implica un enorme potencial com a plagues i un cost econòmic extraordinari per a l’agricultura. Malgrat això, cap altre grup d’invertebrats ha desenvolupat tanta atracció per part de l’home i tanta idiosincràsia en els seus experts. Que un grup amb fortes restriccions morfològiques s'haja diversificat tant és una qüestió que ha preocupat als biòlegs des de que la teoria de l'evolució es va proposar. Els lepidòpters son herbívors actius i habitants de la nit en la seua majoria. Al mateix temps ofereixen brillants exemples d'interacció entre els depredadors, les preses i les plantes, i sense cap dubte presenten alguns dels dissenys de coloració més cridaners i artístics de la natura. Els lepidòpters representen models evolutius fascinants i comencem a aproximar-nos a la seua evolució i filogènia des d’una perspectiva global. 

Joaquín Baixeras Almela és professor del departament de Zoologia de la Universitat de València des de 1984 i investigador de l’Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva des de la seua creació.  Ha estat vicepresident de la Lepidoperist’s Society en el periode 2001-2002 i actualment és Vicepresident de la Societas Europaea Lepidopterologica. Ha dedicat tota la seua carrera investigadora a l’estudi dels lepidòpters i és investigador del projecte ‘Leptree: a genomics inspired community collaboration’. Col•labora activament en projectes de conservació a la Comunitat Valenciana i és també expert en contaminació lumínica.

 Més informació i programa complet del cicle a www.valencia.edu/cdciencia

 


Per rebre informació de les nostres activitats cliqueu aq