El contenido de esta página requiere una versión más reciente de Adobe Flash Player.

Obtener Adobe Flash Player

CICLE CONFERENCIES ENIGMES DE LA MATÈRIA I L'UNIVERS: CIÈNCIA, TECNOLOGIA I SOCIETAT

València, 17 de gener de 2014

Share|




Un cicle de conferències mostra a la societat la importància i els beneficis de la recerca en física de partícules

Aquest cicle, d’accés lliure a tot el públic, forma part de les activitats d’ICHEP2014, la major conferència internacional en física de partícules del món que se celebrarà per primera vegada a Espanya. En concret, València serà la ciutat que acollirà aquesta rellevant trobada del 2 al 9 de juliol, que comptarà amb la presència del Premi Nobel de Física François Englert. L’Institut de Física Corpuscular (IFIC), centre mixt del CSIC i la Universitat de València i un dels centres capdavanters a Espanya en la recerca en física fonamental, participa en l’organització d’aquest gran esdeveniment mundial, i com a avantsala organitza aquest cicle de conferències. 

Amb el títol ‘Enigmes de la matèria i l’univers: ciència, tecnologia i societat’, el cicle de conferències abasta aspectes significatius de la recerca en física de partícules, com les seues aplicacions al diagnòstic i tractament del càncer, l’impacte econòmic de les grans instal·lacions científiques com el CERN, el laboratori europeu de física de partícules on Espanya participa, i les tecnologies desenvolupades a partir d’aquesta recerca. El descobriment del bosó de Higgs a l’LHC o la ‘nova frontera’ que aspiren a explicar els físics, la desconeguda matèria fosca, són altres temes que s’hi tractaran.

El cicle comença el dia 21 de gener, dimarts, a l’Aula Magna de La Nau, a les 19 hores, amb la conferència ‘La indústria de la ciència’, a càrrec de Francisco Javier Cáceres, director d’INEUSTAR, l’associació espanyola d’indústria de la ciència, que engloba diverses companyies que participen en projectes científics internacionals com el mateix LHC. A l’edifici històric de la Universitat es faran també altres conferències. En concret, el dia 11 de febrer, dimarts, Isabel Béjar, coordinadora tècnica del programa per a la millora de l’LHC, parlarà de la recerca ‘sense fronteres’ que es realitza al laboratori més gran del món en física de partícules, el CERN, on s’apleguen més de 10.000 científics i enginyers de 100 nacionalitats diferents.

L’11 de març Luis Eduardo Ruiz, subdirector de Relacions Internacionals del Ministeri d’Economia i Competitivitat (MINECO), abordarà l’impacte econòmic i social de les grans infraestructures científiques com el CERN, del qual Espanya és membre des de 1983. El 8 d’abril, Caterina Biscari, directora del sincrotró ALBA de Barcelona, explicarà les diverses aplicacions dels acceleradors de partícules en la conferència ‘Acceleradors, màquines per a descobrir i servir’.

Les aportacions que la física de partícules ha fet a la medicina, concretament al diagnòstic i tractament del càncer, seran l’objecte, el 13 de maig, d’un diàleg entre Gabriela Llosá, investigadora de l’Institut de Física Corpuscular associada al futur centre de recerca en física mèdica (IFIMED), i Marisa Cubells, radiòloga de la Unitat de Prevenció del Càncer de Mama. Finalment, el 10 de juny, José Manuel Pérez, director del Departament de Tecnologia del CIEMAT, exposarà les tecnologies obtingudes de la recerca en física de partícules.

D’altra banda, la Sala Darwin de la Facultat de Farmàcia de la Universitat (Campus de Burjassot-Paterna) acollirà dues conferències sobre els avanços més destacats de la recerca en física de partícules. El 3 d’abril, l’investigador de l’Institut de Física Teòrica (IFT, UAM-CSIC) David García Cerdeño impartirà la xarrada ‘Caçadors de matèria fosca’, en referència al pròxim repte que ha d’afrontar la disciplina: descobrir en què consisteix l’enigmàtica matèria fosca, que compon més d’un quart de l’univers però de la qual encara es desconeix la naturalesa. 

El 8 de maig, el catedràtic de física teòrica de la Universitat de València, membre de l’IFIC i coordinador del Centre Nacional de Física de Partícules, Astropartícules i Nuclear (CPAN), parlarà dels nous escenaris que per a la recerca obri el descobriment del bosó de Higgs, la partícula elemental trobada l’any 2012 a l’LHC i associada a un nou camp de forces en la natura que explicaria l’origen de la massa de les partícules elementals. Aquest descobriment, que va comptar amb una important participació espanyola, és considerat el més important de la física en els darrers cinquanta anys, i ha suposat el Nobel i el Príncep d’Astúries per als seus precursors teòrics, Peter Higgs i François Englert, que ha confirmat la seua presència a València per a la conferència.

Durant la ICHEP s’organitzarà a València una exposició interactiva sobre el CERN i la física de partícules, un esdeveniment per a celebrar el 60é aniversari del CERN (on es destacaran les seues fites científiques i la participació espanyola), i una mostra d’empreses relacionades amb aquest sector de la recerca.

Més informació




 







logo ucc