València, 20 de novembre 2013

La Universitat promou la col·laboració científica a través d’un congrés multidisciplinar
- La trobada, la qual tindrà lloc a ADEIT, defèn el treball cooperatiu a nivell mundial dels investigadors com una condició essencial per a afrontar els reptes de la societat actual.
Els Departaments d'Història de la Ciència i Documentació i de Sociologia i Antropologia Social de la Universitat de València han organitzat el congrés La col·laboració científica, una aproximació multidisciplinària, el qual se celebrarà a ADEIT els dies 21 i 22 de novembre, l’objectiu fonamental és la promoció de la cooperació interdisciplinària dels diversos àmbits de la ciència per a afrontar els reptes de la societat actual. Aquesta trobada ha estat sufragada pel Vicerectorat d'Investigació i Política Científica i, a més, compta amb el finançament de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) del Ministeri d'Economia i Competitivitat.
El professor Gregorio González Alcaide, director acadèmic del congrés argumenta que sense el concurs de la ciència i el treball cooperatiu a nivell mundial dels investigadors, “no és possible avançar en aspectes com ara la reducció de les desigualtats socials, els avanços mèdics i tecnològics -que incideixen en un major benestar i qualitat de vida- o els reptes mediambientals”.
La trobada La col·laboració científica, una aproximació multidisciplinària se centra en aspectes clau com ara la importància cada vegada major que té la cooperació dels investigadors per al progrés del coneixement, els processos que operen en relació amb l'atribució del mèrit científic i la seua incidència en els processos d’avaluació -que estan basats en gran mesura en la valoració dels mèrits individuals dels investigadors. El congrés també aborda aspectes ètics com l'increment d'hiperautories injustificades o l'existència de col·laboracions fictícies així com també les potencialitats i debilitats dels actuals instruments de mesura i contrast de la col·laboració científica.
“Es tracta, sens dubte, del fòrum d'investigació i divulgació més important a escala estatal sobre aquesta temàtica”, apunta Javier Gómez Ferri, membre del comitè organitzador. De fet, han confirmat la seua assistència més d'un centenar d'especialistes que presentaran les seues últimes propostes i estudis procedents de disciplines tan variades com la Documentació, la Sociologia, l'Economia, la Psicologia, la Filosofia, la Història de la ciència o la Política científica, entre altres àrees. I hi participaran els principals referents de l'àrea entre els quals trobem a la científica del CSIC María Bordons, el sociòleg de Biar Cristóbal Torres, el catedràtic Jesús Zamora, el psicòleg Miquel Domènech, la investigadora Àfrica Villanueva o el físic Agustí Canals. D’altra banda, també assistirà a l'esdeveniment una delegació del prestigiós Korea Institute of Science and Technology Information (KISTI), centre de referència en l'estudi de la col·laboració científica a nivell mundial.
El programa complet del congrés:
http://www.colaboracioncientifica.es
La Universitat promueve la colaboración científica a través de un congreso multidisciplinar
- El encuentro, que tendrá lugar en ADEIT, defiende el trabajo cooperativo a nivel mundial de los investigadores como una condición esencial para afrontar los retos a los que se enfrenta la sociedad actual
Los Departamentos de Historia de la Ciencia y Documentación y de Sociología y Antropología Social de la Universitat de València han organizado el congreso La colaboración científica, una aproximación multidisciplinar, que se celebrará en ADEIT los días 21 y 22 de noviembre, cuyo objetivo fundamental es la promoción de la cooperación interdisciplinar de los diversos ámbitos de la ciencia para afrontar los retos de la sociedad actual. Este encuentro ha sido sufragado por el Vicerrectorado de Investigación y Política Científica y, además, cuenta con la financiación de la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT) del Ministerio de Economía y Competitividad.
El profesor Gregorio González Alcaide, director académico del congreso argumenta sin el concurso de la ciencia y el trabajo cooperativo a nivel mundial de los investigadores, “no es posible avanzar en aspectos como la reducción de las desigualdades sociales, los avances médicos y tecnológicos -que inciden en un mayor bienestar y calidad de vida- o los retos medioambientales”.
El encuentro La colaboración científica, una aproximación multidisciplinar se centra en aspectos clave como la importancia cada vez mayor que tiene la cooperación de los investigadores para el progreso del conocimiento, los procesos que operan en relación con la atribución del mérito científico y su incidencia en los procesos evaluativos -que están basados en gran medida en la valoración de los méritos individuales de los investigadores. El congreso también aborda aspectos éticos como el incremento de hiperautorías injustificadas o la existencia colaboraciones ficticias así como también las potencialidades y debilidades de los actuales instrumentos de medición y contrastación de la colaboración científica.
“Se trata sin duda del foro de investigación y divulgación más importante a escala estatal sobre esta temática”, apunta Javier Gómez Ferri, miembro del comité organizador. De hecho, han confirmado su asistencia más de un centenar de especialistas que presentarán sus últimas propuestas y estudios procedentes de disciplinas tan variadas como la Documentación, la Sociología, la Economía, la Psicología, la Filosofía, la Historia de la ciencia o la Política científica, entre otras áreas. Y participarán los principales referentes del área entre los que encontramos a la científica del CSIC María Bordons, el sociólogo de Biar Cristóbal Torres, el catedrático Jesús Zamora, el psicólogo Miquel Domènech, la investigadora África Villanueva o el físico Agustí Canals. Por otra parte, también asistirá al congreso una delegación del prestigioso Korea Institute of Science and Technology Information (KISTI), centro de referencia en el estudio de la colaboración científica a nivel mundial.
El programa completo del congreso:
http://www.colaboracioncientifica.es