El contenido de esta página requiere una versión más reciente de Adobe Flash Player.

Obtener Adobe Flash Player

NOTA DE PREMSA

València, 27 de novembre 2013

Share|




Les malalties minoritàries a l’Encontre d'Excel·lència VLC/CAMPUS en Medicina.

El micoclúster d’investigació de VLC/CAMPUS de Fisiopatologia de les malalties minoritàries (MCIFER) organitza l’Encontre d’Excel·lència Internacional VLC/CAMPUS en Medicina “Dèficit d’alfa-1 antitripsina i EPOC. Les malalties minoritàries com a models de patologies de gran prevalença” que comptarà amb la participació de la Dra. Janciauskiene (Hannover Medical School), el Dr. Stockley (Queen Elizabeth Hospital) i el Dr. Ganschow (University Children’s Hospital). La jornada tindrà lloc el 12 de desembre a les 9.30 hores en l’Aula Magna de la Facultat de Medicina i Odontologia.

La malaltia del Dèficit d’alfa-1 antitripsina  (DAAT) està catalogada com a minoritària per la Unió Europea i va ser descoberta ara fa 50 anys pels investigadors suecs Carl-Bertil Laurell i Sten Eriksson. Afecta a 33 persones de cada 100.000 habitants i es caracteritza, principalment, per uns nivells sanguinis molt baixos o inexistents de la proteïna alfa-1 antitripsina (AAT),  produïda fonamentalment pel fetge. Es tracta d’un trastorn genètic hereditari que pot ocasionar, en la tercera i quarta dècada de la vida, la malaltia pulmonar obstructiva crònica (EPOC) i, amb menys freqüència, pot manifestar-se com una malaltia hepàtica crònica. Aquesta malaltia ha estat qualificada com a problema mundial de primer ordre per la OMS, i afecta al 10% de la població espanyola entre 40 i 80 anys, amb 64 milions de persones afectades en tot el món i que causa més de 3 milions de morts a l’any a nivell mundial. Així, el DAAT pot servir com a model d’una patologia de gran prevalença com és l’EPOC, ja que comparteixen molts dels seus símptomes, i qualsevol avanç en la investigació en DAAT pot servir també per a millorar el tractament i el pronòstic dels pacients amb EPOC.

La jornada, que ha estat avalada per diferents societats mèdiques i està dirigida per l’investigador de l’INCLIVA i professor associat del Departament de Fisiologia de la Universitat de València, Francisco Dasí, comptarà amb la participació d’experts nacionals i internacionals, de gran rellevància per al coneixement d’aquesta malaltia.

Conscienciar de les repercussions d’aquesta malaltia tant en la vida dels pacients com en el conjunt de la societat és l’objectiu d’aqueta sessió que va dirigida no sols a sanitaris i a investigadors, sinó també a pacients i familiars. Per aquest motiu la jornada s’ha dividit en tres parts. Pel matí s’oferirà la sessió d’informació bàsica del DAAT i per la vesprada es realitzaran tant les sessions sobre la part clínica de la malaltia –en la qual s’inclouen casos clínics dirigits especialment a metges residents- com un debat entre sociòlegs, periodistes i associacions de pares, dirigit a incrementar la divulgació social de la malaltia.

El degà de la Facultat de Medicina de la Universitat de València, Federico Pallardó i l’investigador de l’INCLIVA, Francisco Dasí, presenten en aquest vídeo l’Encontre d’Excel·lència i la jornada: http://links.uv.es/dN3byix

Els Encontres d’Excel·lència Internacional són una iniciativa del Programa Campus d’Excel·lència Internacional VLC/CAMPUS i estan finançats pel Ministeri d’Educació, Cultura i Esport. L’objectiu d’aquests programes anuals és fomentar el talent a través de conferències, reunions i diàlegs de premis Nobel i científics excel·lents amb investigadors en formació en les àrees d’especialització del VLC/CAMPUS.

Las enfermedades minoritarias en el Encuentro de Excelencia VLC/CAMPUS en Medicina.

El micoclúster de investigación de VLC/CAMPUS de Fisiopatología de las enfermedades minoritarias (MCIFER) organiza el Encuentro de Excelencia Internacional VLC/CAMPUS en Medicina “Déficit de alfa-1 antitripsina y EPOC. Las enfermedades minoritarias como modelos de patologías de gran prevalencia” que contará con la participación de la Dra. Janciauskiene (Hannover Medical School), el Dr. Stockley (Queen Elizabeth Hospital) y el Dr. Ganschow (University Children’s Hospital). La jornada tendrá lugar el 12 de diciembre a les 9.30 horas en el Aula Magna de la Facultat de Medicina i Odontologia.

La enfermedad del Déficit de alfa-1 antitripsina  (DAAT) está catalogada como minoritaria por la Unión Europea y fue descubierta hace ahora 50 años por los investigadores suecos Carl-Bertil Laurell y Sten Eriksson. Afecta a 33 personas de cada 100.000 habitantes y se caracteriza, principalmente, por unos niveles sanguíneos muy bajos o inexistentes de la proteína alfa-1 antitripsina (AAT),  producida fundamentalmente por el hígado. Se trata de un trastorno genético hereditario que puede ocasionar, en la tercera y cuarta década de la vida, la enfermedad pulmonar obstructiva crónica (EPOC) y, con menos frecuencia, puede manifestarse como una enfermedad hepática crónica. Esta enfermedad ha sido catalogada como un problema mundial de primer orden por la OMS, y afecta al 10% de la población española entre 40 y 80 años, con 64 millones de personas afectadas en todo el mundo y que causa más de 3 millones de muertos al año a nivel mundial. Así, el DAAT puede servir como modelo de una patología

 

de gran prevalencia como es la EPOC, ya que comparten muchos de sus síntomas, y cualquier avance en la investigación en DAAT puede servir también para mejorar el tratamiento y el pronóstico de los pacientes con EPOC.

La jornada, que ha sido avalada por diferentes sociedades médicas y está dirigida por el investigador del INCLIVA y profesor asociado del Departamento de Fisiología de la Universitat de València, Francisco Dasí, contará con la participación de expertos nacionales e internacionales, de gran relevancia para el conocimiento de esta enfermedad.

Concienciar de las repercusiones de esta enfermedad tanto en la vida de los pacientes como en el conjunto de la sociedad es el objetivo de esta sesión que va dirigida no sólo a sanitarios y a investigadores, sino también a pacientes y familiares. Por este motivo, la jornada se ha dividido en tres partes. Por la mañana se ofrecerá la sesión de información básica del DAAT y por la tarde ser realizarán tanto las sesiones sobre la parte clínica de la enfermedad –en la que se incluyen casos clínicos dirigidos especialmente a médicos residentes- como un debate entre sociólogos, periodistas y asociaciones de padres, dirigido a incrementar la divulgación social de la enfermedad..

El decano de la Facultat de Medicina de la Universitat de València, Federico Pallardó y el investigador del INCLIVA, Francisco Dasí, presentan en este video el Encuentro de Excelencia y la jornada: http://links.uv.es/dN3byix

Los Encuentros de Excelencia Internacional son una iniciativa del Programa Campus de Excelencia Internacional VLC/CAMPUS y están financiados por el Ministerio de Educación, Cultura y Deporte. El objetivo de estos programas anuales es fomentar el talento a través de conferencias, reuniones y diálogos de premios Nobel y científicos excelentes con investigadores en formación en las áreas de especialización del VLC/CAMPUS.


 






logo ucc