NOTA DE PREMSA
Manuel Serra, nou director de l'Institut Cavanilles
- L’atracció del talent jove, la interacció d’especialistes i les aliances d’investigació amb altres centres seran alguns dels reptes a l’ICBiBE durant els pròxims tres anys.
- Aquest institut gestiona uns cinc milions d’euros a l’any, pressupost alimentat fonamentalment de fonts externes a través de projectes concedits per l’administració i de convenis amb entitats publiques i privades. És també un dels ens amb més recerca a la Universitat de València.
El professor i investigador Manuel Serra ha estat designat pel Rector, Esteban Morcillo, director de l’Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva (ICBiBE) del Parc Científic de la Universitat de València. Per als tres pròxims anys, segons Serra, el Institut Cavanilles té com principal repte intensificar la interacció entre els seus membres com un mitjà per a incrementar el nivell d’excel·lència de la seua investigació fonamental i aplicada. “La biologia ha avançat tremendament en l’última dècada i la demanda social de coneixements biològics també ho ha fet. És suficient pensar en temes com ara la sostenibilitat o la conservació ecològica”, argumenta Serra. 
L’ICBiBE, en opinió de Manuel Serra, “ha de respondre a aquests reptes tot abordant problemes que, per la seua complexitat, només poden resoldre’s intensificant la interacció entre especialistes. També ha d’accentuar l’atracció al seu si de talent jove i l’establiment d’aliances d’investigació, amb el propòsit de complementar i reforçar les capacitats de l’Institut”.
En els últims anys, els estudis evolutius i sobre biodiversitat han rebut un nou impuls relacionat amb l’aparició de mètodes moleculars, l’anàlisi genètica, l’anàlisi de sistemes complexos, la bioinformàtica, etc. La creació d’extenses bases de dades sobre els éssers vius –sobre la seua genètica, la seua morfologia, la seua ecologia, etc.- permet avui dia estudis molt més generals i efectius. “Mantenir un nivell d’activitat científica d’impacte en la comunitat científica internacional i, alhora, continuar com una referència social a la Comunitat Valenciana, és un repte que renaix permanentment”, com indica Serra. “Aquests són moments difícils per a la investigació, en part per la crisi i en part perquè la tradició científica en el nostre país és relativament recent i potser, per això, no s’entén completament que la ciència és una carrera de fons. Nosaltres, en l’ICBiBE, confiem que entre tots, contant amb els responsables de la Universitat de València, trobarem el camí perquè aquest entorn inestable no afecte la nostra trajectòria de progrés científic”, assevera el científic.
EVOLUCIÓ DEL CAVANILLES
En 1998, genètics, ecòlegs, botànics, zoòlegs, etc. van eixir dels seus departaments per a emprendre un projecte comú amb la creació de l’ICBiBE. Aquesta multidisciplinarietat ha estat una de les claus de l’èxit d’aquest institut. “Fa ja més d’una dècada, el Rector va confiar que en la Universitat de València era possible la investigació multidisciplinar d’avantguarda en evolució i biodiversitat. Aquesta confiança no ha estat defraudada i això es deu en una part essencial que l’ICBiBE reuneix especialistes competents en camps molt diversos”, comenta Serra.
“Fins ara, el resultat no pot ser més satisfactori”, apunta el nou director. S’investiga en genètica i ecologia evolutives, en ecologia de comunitats i sistemes aquàtics, en comportament animal, en evolució, diversitat i ecologia de plantes, biologia marina, etc. L’ICBiBE, amb un pressupost anual de més de cinc milions d’euros a l’any, alimentat fonamentalment de fonts externes a la Universitat -projectes finançats per l’administració i convenis amb entitats públiques i privades- se situa entre els tres instituts i departaments amb més investigació, d’acord amb el barem anual intern de la Universitat. El Cavanilles també s’ha implicat intensament en la formació d’investigadors, tot impulsant els estudis de màster d’orientació investigadora i formant científics dins de programes de doctorat amb menció d’excel·lència.
UN DIRECTOR ESPECIALISTA EN ECOLOGIES I EVOLUCIÓ
Manuel Serra es va incorporar a l’ICBiBE en el moment de la seua fundació, en 1998. És doctor en Ciències Biològiques per la Universitat de València i catedràtic d’Ecologia. Manté col·laboracions internacionals, principalment amb universitats nord-americanes i britàniques. Investiga en ecologia de poblacions i ecologia evolutiva utilitzant animals microscòpics aquàtics com a model. És conegut, sobretot, per les seues investigacions sobre l’efecte de les fluctuacions ambientals en la coexistència d’espècies i en les adaptacions que aquestes presenten. La seua docència en la titulació de biologia i en el postgrau se centra en ecologia, en biologia de poblacions i evolució.
|