El contenido de esta página requiere una versión más reciente de Adobe Flash Player.

Obtener Adobe Flash Player

CICLE DE CONFERÈNCIES

València, 18 de novembre 2013

Share|


Investiguem el metabolisme de les plantes per a disposar d’aliments més saludables

Les plantes són una font natural de materials, combustibles, aliments i medicines per a l'ésser humà. La seua domesticació va donar pas a l'agricultura i a l'aparició de noves varietats millorades durant segles, per creuament i selecció de caràcters d'interès. L'aparició de les tècniques de biotecnologia a finals del segle passat va generar una enorme expectació pel seu potencial per modificar de manera molt més precisa les característiques dels cultius. No obstant això, amb el pas del temps les campanyes d'entitats ecologistes i la progressiva associació d'aquesta tecnologia a grans corporacions multinacionals han fet créixer les reticències sobre l'ús d'organismes transgènics a Europa. Aquest recel està fent perillar projectes humanitaris com l'arròs daurat (Golden Rice), un arròs enriquit en pigments carotenoides per servir com una font de vitamina A a les poblacions de regions pobres d'Àsia que sofreixen greus deficiències nutricionals. En les dietes occidentals, els carotenoides proporcionen colors i aromes atractius a moltes fruites i verdures, però a més ajuden a prevenir l'aparició d'alguns tipus de càncer i malalties cardiovasculars. En el laboratori de Manuel Rodríguez Concepción s'estudia com les plantes regulen la producció d'aquests pigments. L'objectiu últim és aportar nous coneixements perquè en un futur puguem millorar la qualitat organolèptica i nutricional dels aliments mitjançant el seu enriquiment en carotenoides.

Rodríguez Concepción és investigador del CSIC en el Departament de Metabolisme de Plantes i Enginyeria Metabòlica del CRAG, un consorcio del CSIC amb la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat de Barcelona i l’Institut de Recerca en Tecnologia Agroalimentària (IRTA) de Catalunya. La conferència de Rodríguez Concepción forma part de la programació organitzada per la SEBBM (Sociedad Española de Bioquímica i Biologia Molecular), VLC/CAMPUS International Campus of Excellence –integrat per la Universitat de València, la Universitat Politècnica de València i el CSIC–, la Càtedra de Divulgació de la Ciència UCC+i i la Unitat d’Igualtat de la Universitat de València, la Delegació del CSIC a la Comunitat Valenciana i l’Espai Ciència (Institut d’Estudis Catalans, Acció Cultural del País Valencià, Octubre Centre de Cultura Contemporània) per a celebrar el 50è aniversari de la fundació de la SEBBM. Aquesta societat científica compta actualment amb més de 3.700 socis i constitueix la principal agrupació científica que coordina en el nostre país l'extensa activitat relacionada amb la Bioquímica i la Biologia Molecular.

Entre els objectius més rellevants de la SEBBM destaquen: promoure la investigació, fomentar la transferència de coneixement, millorar la docència, afavorir el contacte entre investigadors espanyols, contribuir a l'expansió internacional de la ciència espanyola, difondre i divulgar en la societat aspectes científics d'interès públic i, en definitiva, contribuir al fet que la ciència tinga un paper cada vegada més rellevant en el nostre país.

Les celebracions del 50 aniversari de la SEBBM cerquen la participació de la ciutadania perquè puga acostar-se i involucrar-se més profundament amb la ciència. L'objectiu principal és informar, entretenir i promoure l'interès per la ciència, a més de fomentar les vocacions científiques entre els més joves.

Pàgina web del grup d’investigació de Manuel Rodríguez Concepción: http://www.cragenomica.es/research/research.php?topic=7&line=2&dept=1

 





logo ucc