NOTA DE PREMSA



José Carlos Guirado, director de l’Observatori Astronòmic

Share|
    • L’Observatori Astronòmic de la Universitat preveu incrementar la seua activitat com a eina docent per a alumnes de grau i màster alhora que incorporar nous instruments d’observació.

     

    El professor del Departament d’Astronomia i Astrofísica José Carlos Guirado ha estat designat nou director de l’Observatori Astronòmic de la Universitat de València. Guirado és professor titular d’aquesta entitat acadèmica des de 2001 i cinc anys després va incorporar-se com a membre de l’Observatori, on ha realitzat treballs d’investigació i de difusió de l’astronomia.

    Guirado destaca la tasca de difusió de la cultura científica realitzada per Observatori Astronòmic des de fa més de 100 anys, com també la seua connexió entre els avanços de l’astronomia i la societat. Per aquest motiu, “és una prioritat emfatitzar en la presència de l’Observatori en la comunitat universitària i en la societat valenciana en general a través de l’Aula del Cel, els telescopis d’Aras de los Olmos, cursos, seminaris i xarxes socials”, apunta el director.

    Els telescopis de d’Aras de los Olmos constitueixen la infraestructura principal de l’Observatori i en els pròxims mesos “està previst incrementar la seua activitat com a eina docent, dirigida a alumnes tant de grau com de màster, i donarà cabuda a nous instruments d’observació en altres longituds d’ona com ara ràdio i infraroig. Açò ampliarà, a la seua vegada, els objectius científics de l’Observatori”, anuncia Guirado.

    El nou director de l’Observatori Astronòmic de la Universitat de València considera que vivim en una època daurada de la instrumentació astronòmica, amb grans instruments recentment inaugurats i altres pròxims a ser finalitzats. En conseqüència, “l’explotació científica d’aquests instruments és prioritària i, per a açò, l’Observatori pretén generar l’entorn adequat que permeta la interacció entre els astrònoms de la Universitat de manera que s’establisquen sinèrgies entre les seues investigacions i es generen nous projectes”.

    José Carlos Guirado (Cartagena, 1966) va realitzar la seua tesi doctoral a l’Institut d’Astrofísica d’Andalusia (CSIC) amb àmplies estades al Max-Planck-Institut für Radioastronomie i a l’Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics. I en 1994 va obtenir el grau de doctor per la Universitat de Granada. Ha estat investigador del Jet Propulsion Laboratory de NASA fins a la seua incorporació com a docent i investigador a la Universitat de València.

    Els seus treballs de recerca estan dedicats a estudis d’alta resolució sobre quàsars i radioestrelles mitjançant radi interferometria intercontinental (VLBI). Ha dut a terme treballs pioners d’interferometria en l’infraroig amb nous instruments com el Very Large Telescope Interferometer (VLTI) mitjançant un programa d’observació d’objectes de molt baixa massa. També participa en el disseny de futurs interferòmetres com el Square Quilometre Array (SKA).

    Quant a la tasca de divulgació de l’astronomia, Guirado és ponent habitual en xarrades públiques i cursos d’astronomia; també és guionista de programes de planetari, alguns d’ells estrenats en l’Hemisfèric de la Ciutat dels Arts i els Ciències de València.

    Més informació: http://observatori.uv.es

    José Carlos Guirado, director del Observatori Astronòmic

    • El Observatori Astronòmic de la Universitat prevé incrementar su actividad como herramienta docente para alumnos de grado y máster además de incorporar nuevos instrumentos de observación.

     

     

    El profesor del Departament d’Astronomia i Astrofísica José Carlos Guirado ha sido designado director del Observatori Astronòmic de la Universitat de València. Guirado es profesor titular de esta entidad académica desde 2001 y cinco años después se incorporó como miembro del Observatori, donde ha realizado trabajos de investigación y de difusión de la astronomía.

    Guirado destaca la labor de difusión de la cultura científica realizada por el Observatori Astronòmic desde hace más de 100 años, como también su conexión entre los avances de la astronomía y la sociedad. Por este motivo, “es una prioridad enfatizar en la presencia del Observatori en la comunidad universitaria y en la sociedad valenciana en general a través del Aula del Cel, los telescopios de Aras de los Olmos, cursos, seminarios y redes sociales”, apunta el director.

    Los telescopios de Aras de los Olmos constituyen la infraestructura principal del Observatori y en los próximos meses “está previsto incrementar su actividad como herramienta docente, dirigida a alumnos tanto de grado como de máster, y dará cabida a nuevos instrumentos de observación en otras longitudes de onda como radio e infrarrojo. Esto ampliará a su vez los objetivos científicos del Observatori”, anuncia Guirado.

    El nuevo director del Observatori Astronòmic de la Universitat de València considera que vivimos en una época dorada de la instrumentación astronómica, con grandes instrumentos recientemente inaugurados y otros próximos a ser finalizados. En consecuencia, “la explotación científica de estos instrumentos es prioritaria y, para ello, el Observatori pretende generar el entorno adecuado que permita la interacción entre los astrónomos de la Universitat de forma que se establezcan sinergias entre sus investigaciones y se generen nuevos proyectos”.

    José Carlos Guirado (Cartagena, 1966) realizó su tesis doctoral en el Instituto de Astrofísica de Andalucía (CSIC) con amplias estancias en el Max-Planck-Institut für Radioastronomie y en el Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics. Y en 1994 obtuvo el grado de doctor por la Universidad de Granada. Ha sido investigador del Jet Propulsion Laboratory de NASA hasta su incorporación como docente e investigador a la Universitat de València.

    Sus trabajos de investigación están dedicados a estudios de alta resolución sobre cuásares y radioestrellas mediante radio interferometría intercontinental (VLBI). Ha llevado a cabo trabajos pioneros de interferometría en el infrarrojo con nuevos instrumentos como el Very Large Telescope Interferometer (VLTI) mediante un programa de observación de objetos de muy baja masa. También participa en el diseño de futuros interferómetros como el Square Kilometre Array (SKA).

    En cuanto a la tarea de divulgación de la astronomía, Guirado es ponente habitual en charlas públicas y cursos de astronomía; también es guionista de programas de planetario, algunos de ellos estrenados en l’Hemisfèric de la Ciutat de les Arts i les Ciències de Valencia.

    Más información: http://observatori.uv.es