València, 16 de desembre de 2013

La Universitat de València cerca estudiants per a constituir l’equip València/Biocampus que competirà a l’iGEM 2014
La competició internacional de biologia sintètica International Genetically Engineered Machine (iGEM) està impulsada pel Massachusetts Institute Tecnhology (MIT) de Boston
L’equip València/Biocampus de la Universitat de València, obtingué el premi a la Millor Nova Aplicació en Biotecnologia en l’edició iGEM 2013.
Després de l’èxit obtingut en l’edició 2013, la Universitat de València ha obert el procés de selecció d’estudiants per a competir, el 2014, en el prestigiós concurs de biologia sintètica iGEM. Els estudiants seleccionats s’integraran en l’equip València/Biocampus, l’equip amb el qual participa la Universitat de València i amb el que aconseguí el premi a la Millor Nova Aplicació en Biotecnologia en 2013. L’iGEM és la competició més important en biologia sintètica per a estudiants pregraduats en la que participen més de 200 equips d’arreu del món i, actualment, consta de quatre fases regionals i una final a Boston. Els estudiants interessats en integrar-se en l’equip València/Biocampus que competirà al concurs iGEM 2014 (http://igem.org/Main_Page) hauran d’enviar la sol·licitud abans del 20 de desembre. Dissabte, 21 de desembre, a les 9.00 h tindrà lloc l’entrevista a tots els candidats al Col.legi Major Rector Peset de la Universitat de València.
València/Biocampus va aconseguir la medalla d’or a la fase europea celebrada a Lyon i a la final de Boston, el premi a la Millor Nova Aplicació en Biotecnologia. Dels més de 200 projectes presentats 73 passaren a la final i només 18 aconseguiren un premi. Valencia/Biocampus va ser guardonat pel seu projecte Wormboys, la idea original del qual és l’establiment d’una relació simbiòtica artificial entre bacteris i cucs amb la qual es pretén millorar els processos biotecnològics i facilitar la producció de bioplàstic. Els joves investigadors van fer servir aquest nom com analogia amb “cowboys”, perquè van demostrar que és possible “cavalcar” a sobre dels cucs. Els bacteris modificats genèticament són capaços de formar un biofilm a sobre del cuc i moure’s així veloçment damunt el nemàtode Caenorhabditis elegants. D’altra banda, també es van modificar els bacteris dels quals el cuc s’alimenta i que fan que el cuc modifique el seu comportament i s’agrupe amb altres cucs.
La majoria dels guardons van estar acaparats per equips europeus. La Universitat de València ha aconseguit aquest el premi dins de la categoria de noves aplicacions competint amb universitats com Standford, Ottawa, Hong-Kong o les universitat politècniques de Lausanne i Eindhoven. “A diferència del nostre equip, cal destacar que els grups britànics i alemanys eren molt nombrosos i comptaven amb una potència econòmica enorme, i és per aquest motiu que tenim una gran satisfacció, la de l’èxit d’un projecte amb un finançament molt inferior al que tenen aquestes universitats”, explica Manel Porcar, investigador de l’Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva de la Universitat de València que lidera l’equip Valencia/Biocampus.
La representació institucional a Boston estigué a càrrec de la vicerectora de Sostenibilitat, Campus i Planificació, Clara Martínez. “La experiència inoblidable de seguir en directe aquesta competició científica i l’èxit aconseguit pel nostre equip de joves científics ens reafirma en la línia seguida per la Universitat de València d’actuacions prioritàries en la promoció de les vocacions científiques i en l’impuls a aquests tipus de programes d’excel·lència docent”, declara Martínez.
Daniel Gonzalez, delegat del rector per a Estudiants, ha iniciat la campanya del procés de selecció dels estudiants que s’integraran en l’equip València/Biocampus per a desenvolupar un nou projecte de biologia sintètica que competirà en l’edició 2014 de l’iGEM. “Després del bon resultat obtingut en l’edició 2013, és tot un repte formar un equip d’estudiants, de joves investigadors, amb el nivell assolit. Però això és possible perquè tenim un gran potencial investigador entre els nostres estudiants. Enguany, a més, tot responent a la varietat d’àrees de coneixement on la Universitat de València desenvolupa de manera excel·lent les seues funcions, volem integrar tant a estudiants biòlegs, bioquímics o enginyers com a estudiants de dret o d’economia”, expressa Gonzalez.
El rector de la Universitat de València, Esteban Morcillo, anima els estudiants a que presenten la seua candidatura: “És una de les nostres prioritats, la de despertar les vocacions científiques i la de divulgar la ciència, alhora que donem suport als joves talents a través d’aquest tipus d’iniciatives”.
L’equip Valencia/Biocampus va rebre emfàtiques felicitacions dels jutges de l’iGEM que van reconèixer la solidesa del projecte presentat en 2013. També Federico Morán, secretari general d’Universitats del Govern d’Espanya va voler fer arribar la seua satisfacció pels resultats obtinguts i el president de la Generalitat Valenciana, Alberto Fabra, va felicitar l’equip de la Universitat de València pels guardons rebuts.
La Universitat de València i Biópolis SL signaren un conveni de col·laboració el maig de 2013 per a dur a terme accions per a la promoció de les vocacions científiques entre les quals es troba aquesta competició internacional. Daniel Ramón Vidal, conseller delegat de l’empresa biotecnològica Biòpolis SL, ja ha anunciat que, Biopòlis SL, continuarà donant suport a aquesta iniciativa amb la renovació del conveni.
El projecte València/Biocampus compta també amb el suport de Campus Sostenible de la Universitat de València, el projecte europeu de biologia sintètica ST-Flow, l’Oficina de Polítiques per a l’Excel·lència, la Càtedra de Divulgació de la Ciència UCC+i, el Col·legi Major Rector Peset i la Fundació General de la Universitat de València.
Més informació:
http://igem.blogs.uv.es/
La Universitat de València busca estudiantes para constituir el equipo Valencia/Biocampus que competirá en el iGEM 2014
La competición internacional de biología sintética International Genetically Engineered Machine (iGEM) está impulsada por el Massachusetts Institute Tecnhology (MIT) de Boston.
El equipo Valencia/Biocampus de la Universitat de València, obtuvo el premio a la Mejor Nueva Aplicación en Biotecnología en la edición iGEM 2013.
Después del éxito obtenido en la edición 2013, la Universitat de València ha abierto el proceso de selección de estudiantes para competir, el 2014, en el prestigioso concurso de biología sintética iGEM. Los estudiantes seleccionados se integrarán en el equipo Valencia/Biocampus, el equipo con el que participa la Universitat de València y con el que consiguió el premio a la Mejor Nueva Aplicación en Biotecnología en 2013. El iGEM es la competición más importante en biología sintética para estudiantes pregraduados en la que participan más de 200 equipos de todo el mundo y, actualmente, consta de cuatro fases regionales y una final en Boston. Los estudiantes interesados en integrarse en el equipo Valencia/Biocampus que competirá en el concurso iGEM 2014 (http://igem.org/Main_Page) deberán enviar la solicitud antes del 20 de diciembre. El sábado, 21 de desembre, a les 9.00 h tendrá lugar la entrevista a todos los candidatos en el Colegio Mayor Rector Peset de la Universitat de València.
Valencia/Biocampus consiguió la medalla de oro en la fase europea celebrada en Lyon y en la final de Boston, el premio a la Mejor Nueva Aplicación en Biotecnología. De los más de 200 proyectos presentados 73 pasaron a la final y sólo 18 consiguieron un premio. Valencia/Biocampus fue premiada por su proyecto Wormboys, cuya idea original fue el establecimiento de una relación simbiótica artificial entre bacterias y gusanos con al que se pretende mejorar los procesos biotecnológicos y facilitar la producción de bioplástico. Los jóvenes investigadores utilizaron este nombre como analogía con “cowboys”, porque demostraron que es posible “cabalgar” encima de los gusanos. Las bacterias modificadas genéticamente son capaces de formar un biofilm por encima del gusano y moverse, así, velozmente por encima del nematodo Caenorhabditis elegants. Por otra parte, también se modificaron las bacterias de las que se alimenta el gusano y que hacen que el gusano modifique su comportamiento y se agrupe con otros gusanos.
La mayoría de los premios fueron acaparados por equipos europeos. La Universitat de València ha conseguido este premio dentro de la categoría de nuevas aplicaciones compitiendo con universidades como Standford, Ottawa, Hong-Kong o las universidades politécnicas de Lausanne y Eindhoven. “A diferencia de nuestro equipo, hay que destacar que los grupos británicos y alemanes eran mucho más numerosos y contaban con una potencia económica enorme, y es por este motivo que tenemos una gran satisfacción, la del éxito de un proyecto con una financiación muy inferior al que tienen estas universidades”, explica Manel Porcar, investigador del Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva de la Universitat de València que lidera el equipo Valencia/Biocampus.
La representación institucional en Boston estuvo a cargo de la Vicerrectora de Sostenibilidad, Campus i Planificación, Clara Martínez. “La experiencia inolvidable de seguir en directo esta competición científica y el éxito conseguido por nuestro equipo de jóvenes científicos nos reafirma en la línea seguida por la Universitat de València en actuaciones prioritarias en la promoción de las vocaciones científicas y en el impulso en este tipo de programas de excelencia docente”, declara Martínez.
Daniel Gonzalez, Delegado del Rector para Estudiantes ha iniciado la campaña del proceso de selección de los estudiantes que se integrarán en el equipo Valencia/Biocampus para desarrollar un nuevo proyecto de biología sintética que competirá en la edición 2014 del iGEM. “Después del buen resultado obtenido en la edición 2013, es todo un reto formar un equipo de estudiantes, jóvenes investigadores, con el nivel alcanzado. Pero eso es posible porque tenemos un gran potencial investigador entre nuestros estudiantes. Este año, además, respondiendo a la diversidad de áreas de conocimiento donde la Universitat de València desarrolla de manera excelente sus funciones, queremos integrar tanto a estudiantes biólogos, bioquímicos o ingenieros como estudiantes de derecho o de economía”, expresa González.
El Rector de la Unviersitat de València, Esteban Morcillo, anima a los estudianes a que presenten su candidatura: “Es una de nuestras prioridades, la de despertar las vocaciones científicas y la de divulgar la ciencia, al mismo tiempo que apoyamos a los jóvenes talentos a través de este tipo de iniciativas”.
El equipo Valencia/Biocampus recibió enfáticas felicitaciones de los jueces del iGEM que reconocieron la solidez del proyecto presentado en 2013. También Federico Morán, Secretario General de Universidades del Gobierno de España quiso hacer llegar su satisfacción por los resultados obtenidos y el Presidente de la Generalitat Valenciana, Alberto Fabra, felicitó al equipo de la Universitat de València por los premios recibidos.
La Universitat de València y Biópolis SL firmaron un convenio de colaboración en mayo de 2013 para llevar a cabo acciones para la promoción de las vocaciones científicas entre las que se encuentra esta competición internacional. Daniel Ramón Vidal, Consejero Delegado de la empresa biotecnológica Biópolis SL, ya ha anunciado que, Biopólis SL, continuará apoyando esta iniciativa con la renovación del convenio.
El proyecto Valencia/Biocampus cuenta también con el apoyo de Campus Sostenible de la Universitat de València, el proyecto europeo de biología sintética ST-Flow, la Oficina de Polítiques per a l’Excel·lència, la Càtedra de Divulgació de la Ciència UCC+i, el Col·legi Major Rector Peset y la Fundació General de la Universitat de València.
Més informació:
http://igem.blogs.uv.es/