INICI > SETMANA DE LA CIÈNCIA > 14 SETMANA DE LA CIÈNCIA 2012
........................................................................................................................................................

Per rebre informació de les nostres activitats cliqueu aquí

 

 

Els paràsits als aliments: éssers tan diminuts i desconeguts com dolents

Màrius Fuentes, departament de Biologia Cel·lular i Parasitologia de la Universitat de València

La pràctica totalitat dels aliments que habitualment mengem són potencials vehicles de paràsits, alguns d’ells amb un fort component patològic, per a l’espècie humana. Aquests paràsits són difícilment visibles sense la utilització de tècniques d’inspecció específiques i especialitzades, sobretot com a conseqüència del seu diminut tamany. Es tracta d’essers que pertanyen a diferents grups zoològics – protozoous, helmints i artròpodes- i que utilitzen estratègies biològiques ben variades per arribar als aliments. La seua presència als aliments pot ser conseqüència d’una contaminació, habitualment d’origen fecal, mentre que hi ha d’altres que són paràsits típics dels animals que en forma d’aliment són part de la nostra dieta. El coneixement d’aquests paràsits, la seua forma de transmissió a través dels aliments, així com les mesures profilàctiques essencials són tan importants com desconegudes pels consumidors.

A
punt biogràfic
- Llicenciat i Doctorat en Farmàcia per la Universitat de València (UV), 1986 i 1992.
- Professor Associat (1992-2000) i Professor Titular (des de 2000) de Parasitologia de la UV.
- Ha publicat més de 80 articles en revistes i llibres de l’especialitat i ha participat en més de 50 congressos.
- Investigador en 25 projectes  I+D.
- Estades d’investigació a Europa, Amèrica i Àsia.
- Línies d’investigació:
1) Transmissió alimentària de paràsits humans
2) Aplicació de Sistemes d’Informació Geogràfica (SIG) a l’epidemiologia de malaties parasitàries;
3) Ecologia de Paràsits en condicions d’Insularitat i Processos de Regeneració Post-incendi i altres Desastres Naturals;
4) Canvi Climàtic i reintroducció de la Malària en Espanya;
- Càrrecs Acadèmics a la UV:
1) Director del Servei de Prevenció i Medi Ambient des d’octubre-2006:
2) Membre de l’Equip Deganal de la Facultat de Farmàcia 1999-2006.

idees clau
La transmissió alimentària de paràsits és bastant desconeguda per la població en general, llevat del cas dels anisàkids que recentment ha estat molt publicitat.
Malauradament no hi ha material didàctic de qualitat, o és molt escàs, a l’abast del professorat.

Tornar