INICI
>
CURSOS > CURSOS 2004-2005 |
DE KING KONG A EINSTEIN. Física i ciència-ficció 3 crèdits Del 14 de febrer al 25 de febrer de 2005 |
Coordinador:
Professors:
Jordi José i Manuel Moreno
Professors del Departament de Física i Enginyeria Nuclear de la Universitat Politècnica de Catalunya. Autors de la secció setmanal fixa Ciencia Ficción del suplement Ciberp@ís del diari El País (des d'octubre de 1998), premiada amb la "Mención Honorífica al mejor artículo de divulgación científica 1999", XII Premio Casa de las Ciencias (A Coruña). En aquesta columna, encara en actiu, han publicat més de 300 artícles.
Jordi José
Catedràtic d'escola universitària del departament de Física i Enginyeria
Nuclear de la Universitat Politècnica de Catalunya i doctor en Ciències
Físiques per la Universitat de Barcelona. És membre de l'Institut d'Estudis
Espacials de Catalunya (IEEC) i ha estat professor visitant en les
universitats de Chicago, Pisa i Carolina del Nord. La seva activitat de recerca es centra en diferents aspectes d'evolució estel·lar, que inclouen explosions de noves, supernoves, x-ray bursts, emissió gamma de les noves, nucleosíntesi, meteorits, etc. Forma part de diverses societats i comitès científics, com ara la Societat Espanyola d'Astronomia, la Societat Catalana de Física i la Unió Astronòmica Internacional. És referee de les revistes The Astrophysical Journal i Astronomy & Astrophysics. Autor de més d'un centenar de treballs d'investigació entre llibres, capítols de llibres i articles i revistes científiques (Physical Review Letters, The Astrophysical Journal, Nuclear Physics A i Astronomy & Astrophysics). Tanmateix ha impartit més de 70 conferències, seminaris i cursos i ha realitzat una extensa labor de divulgació científica.
Manuel Moreno
Professor del departament de Física i Enginyeria Nuclear de la Universitat Politècnica de Catalunya i doctor en Ciències Físiques per la Universitat de Barcelona. Ha estat sotsdirector de plans d'estudis de l'Escola Politècnica Superior d'Enginyeria de Vilanova i la Geltrú, centre en què es troba adscrit actualment. Desenvolupa la seua activitat de recerca en en el camp de l'astronomia, concretament en aspectes de la cinemàtica estel·lar i l'estructura local de la Galàxia. Ha realitzat campanyes als observatoris astronòmics de Fabra, Calar Alto, Haute-Provence i Besançon (França). Ha participat en la missió del satèl·lit HIPPARCOS i, actualment, participa en la missió GAIA, ambdues de l'Agència Espacial Europea. Es troba integrat al Centre de Desenvolupament Tecnològic de Sistemes d'Adquisició Remota i Tractament de la Informació (SARTI), unitat associada al CSIC.
Descripció i Objectius:
La ciència-ficció constitueix un poderós vehicle amb el què poden
traspassar-se inclòs els límits de la imaginació humana. En aquest curs, i
de la mà de mites del gènere com ara King Kong, Frankenstein o Terminator,
s'analitzen els principis físics que regeixen l'univers i es posa a prova la
versemblança dels arguments de les pel·lícules, novel·les i còmics del
gènere.
1. King Kong, homes minvants i universos en una gota d'aigua
|
Places: 40
Horari: de 16.00 hores a 19.00 hores
Lloc: del 14 al 18 de febrer: Sala de graus de la Facultat de Farmàcia (Campus de
Burjassot) Preu: 50 euros |