INICI > CURSOS > CURSOS 2005-2006 > Divulgació en televisió
.......................................................................................................................................................

Divulgació científica en televisió: el gènere documental

3 crèdits

del 7 al 15 de novembre de 2005
 

 

 

Coordinador:
 

Soledat Rubio
Directora del Gabinet de Política Científica
Universitat de València


Professors:

 

Bienvenido León (Universitat de Navarra)

Carolina Moreno (Universitat de València)

Miquel Francés (Universitat de València)

 


Bienvenido León (Universitat de Navarra)

 

Periodista i doctor en Comunicació Pública, és professor de la Facultat de Comunicació de la Universitat de Navarra, on imparteix les assignatures de Producció Televisiva i Divulgació Científica Audiovisual. Anteriorment ha estat director d'informatius de l'agència Editmedia TV, coordinador de reportatges informatius de Tele 5 i director de la productora Euroview. Des de fa anys, treballa també com a realitzador, productor i guionista de reportatges i documentals per a televisió. Les seues obres han obtingut diversos premis, com els del millor documental als festivals internacionals de Cartagena d'Índies (Colòmbia) i Cuzco (Perú). És autor del llibre El documental de divulgació científica (Barcelona, Paidós, 1999), així com de nombrosos articles científics i divulgatius sobre comunicació publicats en revistes espanyoles i estrangeres.



Carolina Moreno (Universitat de València)


Professora de Periodisme de la Universitat de València. És doctora en ciències de la informació per la Universitat Complutense de Madrid. Ha estat investigadora del Consell Superior d'Investigacions Científiques i membre del grup d'estudis de comunicació i societat en Andalusia. És autora, entre d'altres, El periodismo científico  (Madrid, Síntesis, 2003-en premsa) i El periodismo científico y técnico: aprender a leer la información sobre salud y medio ambiente (Junta d'Andalusia, 1988). Ha treballat com a periodista en Canal Sur RTVA, en els periòdics Sur, El Mundo i El País (suplement setmanal) i redactora cap de la revista del CSIC Fronteras de la Ciencia y la Tecnología.

 

Miquel Francès (Universitat de València)

 

Professor de Comunicació Audiovisual, director del Màster de Producció i Edició de Continguts Audiovisuals i responsable del Taller d'Audiovisuals de la Universitat de València. Com a responsable del Taller d'Audiovisuals i de l'antic Centre de Produccions Audiovisuals, ha realitzat i produït nombrosos documentals de divulgació científica i vídeos educatius com ara Mediterrània Viva, Calciners, Memòries d'una Escola, Els Moriscs Valencians, 500 Anys d'Història de la Universitat de València, Els Cetacis del Mediterrani, Del Roig al Blau, Sota la pell del conflicte, Els gens que mengem... Entre les seues publicacions cal destacar La Comunicació Audiovisual, Els documentals de naturalesa, El vocabulari de tècnic de producció audiovisual, La producción de documentales en la era digital.



Objectius:

El curs presenta un panorama de la divulgació científica a través del documental televisiu; un dels gèneres més fecunds en aquest àmbit. En una part introductòria, s’ofereix una perspectiva històrica del gènere documental com a mitjà de divulgació. El nucli del curs està dedicat a l’estudi del procés de producció de documentals sobre ciència, des de la idea inicial fins el muntatge final del programa. Les explicacions s’il·lustren amb exemples de documentals científics realitzats per destacades productores internacionals. 
 


Programa:

 

La producció i la planificació del rodatge
Equipament tecnològic
Perfils professionals
La distribució: festivals i certàmens
Volum de negoci del mercat documental
Fons d'ajudes
La postproducció i la postguionització
Recursos tecnològics
Perfils professionals
La divulgació científica en televisió
El documental com a mitjà de divulgació científica
La idea inicial
La documentació i el desenvolupament del projecte
El guió de rodatge
Tècniques narratives i dramàtiques

 

 

El curs serà particularment valuós pels estudiants de tercer cicle i de les disciplines de ciències bàsiques, ciències de la salut, Periodisme i Comunicació Audiovisual, però està obert a qualsevol estudiant, professional o persona interessada en la comunicació i divulgació de la ciència.

 

 

Places: 40
Lloc: Taller d'Audiovisuals de la Universitat de València (carrer Gascó Oliag, s/n)
Horari: 16.00 a 21.00 hores del 7 al 15 de novembre
Preu: 50 euros
 

 

Per rebre informació de les nostres activitats cliqueu aquí