INICI > CURSOS > CURSOS 2007-2008 > Som el que mengem
........................................................................................................................................................

Som el que mengem: una aproximació científica a la gastronomia
(4ª Edició)

3 crèdits

Del 19 de novembre al 5 de desembre de 2007
 

 

Finalitzat termini d'inscripció

 

Coordinadors:

 

Daniel Ramón (Universitat de València)
Fernando Sapiña (Universitat de València)


Professors:


Pere Castells (Fundació Alícia elBullitaller)

Jaume Fàbrega (Universitat Autònoma de Barcelona)

Daniel Ramón (Universitat de València)

Fernando Sapiña (Universitat de València)

 

 

Pere Castells


Professor de Química d'Ensenyament secundari i Responsable del Departament Científic de la Fundació Alícia/ElBulli Taller, on desenvolupa l'aplicació de la ciència i la tecnologia a la innovació en la gastronomia. La seua investigació més recent es centra en la caracterització de gelificants alimentaris que proporcionen noves textures.
 

Jaume Fàbrega


Professor de gastronomia i Director del Curs d'Enologia a l'Escola Universitària de Turisme i Direcció Hotelera de la Universitat Autònoma de Barcelona. Crític d'art, és autor de més de 30 llibres i col·laborador de La Vanguardia, El Punt i El Temps, entre d'altres mitjans de comunicació.
 

 Daniel Ramón 


Catedràtic de Tecnologia dels Aliments de la Universitat de València i Investigador de l'Institut d'Agroquímica i Tecnologia dels Aliments del CSIC. Membre del Comitè Assessor d'Ètica en la Investigació Científica i Tecnològica de la FECYT. Guardonat amb el Premi Nacional d'Investigació Juan de la Cierva 2007. El seu camp de recerca és la millora biotecnològica de la producció del vi, la producció biotecnològica d'additius d'interès agroalimentari i l'estudi i repercussions dels aliments transgènics.
 

Fernando Sapiña 


Professor del departament de Química Inorgànica i Investigador de l'Institut de Ciència dels Materials de la Universitat de València. Imparteix diferents cursos relacionats amb la química del medi ambient i de la cuina. Col·labora habitualment en les revistes Mètode i Saó amb articles de divulgació científica. El seu camp de recerca es centra en la preparació de materials amb aplicacions industrials.
 


Objectius:


Som el que mengem. I des d'aquest punt de vista, en les últimes dècades hem avançat molt en la comprensió d'aquest aspecte tan fonamental de la nostra naturalesa. La història de la gastronomia s'ha refermat com un respectable camp acadèmic que ens ensenya que el canvi és inevitable. Les transformacions tan radicals que s'estan produint en els nostres hàbits alimentaris són, així, una conseqüència de l'acceleració de la història. La ciència ha entrat en les cuines de les cases i els restaurants de la mà de la gastronomia molecular. Aquesta disciplina es pot definir com l'aplicació dels principis científics a la comprensió i la millora de la preparació d'aliments a petita escala. La tecnologia dels aliments, que es va desenvolupar centrant-se en les transformacions industrials d'aquests, ens continua proporcionant aliments conservats amb característiques noves, i ens promet nous avanços amb les aplicacions de l'enginyeria genètica. I la síntesi final entre tradició, ciència i tecnologia i innovació es du a terme en les cuines d'alguns restaurants. El programa es desenvoluparà per un recorregut de la història de la gastronomia, la gastronomia molecular i la tecnologia d'aliments.


Programa:


19 i 20 de novembre - de 16.00 a 19.00 hores

 

Tradició i canvi: l'evolució històrica de la gastronomia

Jaume Fàbrega


 

21 i 22 de novembre - de 16.00 a 19.00 hores

 

La ciència a taula: una introducció a la gastronomia molecular

Fernando Sapiña 

 

 

26 i 27 de novembre - de 16.00 a 19.00 hores

 

Noves tècniques, nous productes: últims avanços en tecnologia d'aliments

Daniel Ramón

 


 

3 de desembre

 

Primera Jornada INDAGA sobre Ciència i Cuina

 

 

4 i 5 de desembre - de 16.00 a 19.00 hores


El laboratori culinari: ciència, tecnologia i innovació en l'alta gastronomia

Pere Castells

 

Per confirmar la data: documentals Els alquimistes de la cuina

 


El curs està obert a qualsevol estudiant de primer, segon i tercer cicle, professionals o persones interessades en la comunicació i divulgació de la ciència.

 

Places: 40
Lloc: Col·legi Major Lluís Vives de la Universitat de València 
A. Blasco Ibáñez, 23 - València

Preu: 50 euros
 


 

Finalitzat termini d'inscripció

 

MÉS INFORMACIÓ:

Universitat de València

Campus de Blasco Ibáñez

 

Gabinet de Política Científica: 96 339 50 00 - Fax: 96 339 50 08
C/ Menéndez Pelayo, 5, baix - 46010 València
cdciencia@uv.es