INICI> I JORNADA D’INNOVACIÓ EN LA INVESTIGACIÓ ......................................JORNADES DE COMUNICACIÓ: ESCENARIS I ACTORS PER A LA COMUNICACIÓ CIENTÍFICA

3 crèdits lliure elecció

INSCRIPCIÓ

HORARI I PONENTS


JORNADES DE COMUNICACIÓ: ESCENARIS I ACTORS PER A LA COMUNICACIÓ CIENTÍFICA

 

Director de les jornades  Vicent J. Martínez

3 Crèdits de lliure elecció 

En aquestes jornades pretenem proporcionar les bases per a afrontar amb èxit els reptes que la comunicació científica planteja a científics i divulgadors. Pretén ser un curs en el qual es combinin els aspectes teòrics amb els pràctics, realitzant en el grup activitats que facilitin l'adquisició d'habilitats en la comunicació científica en diferents mitjos (davant una audiència presencial, davant les càmeres de TV, davant els micròfons de la ràdio, etc.)

 

PROGRAMA DEL CURS

 

Bases de la comunicació científica. El científic que comunica. El treball del divulgador. Per què és necessària la comunicació científica? Interessa a la societat el treball del científic? Captar l'atenció. Contar històries amb emoció. Planificar la comunicació. Conèixer les audiències. Triar el llenguatge. Les analogies: fent fàcil el que és difícil. L'ús de les imatges. El text: curt, clar i efectiu. La resposta als mitjans de comunicació. Relacions entre científics i periodistes.

Vicent Martínez. Catedràtic d'Astronomia de la UV. Director del l’Observatori de la UV (12h)

 

El científic davant el públic. Aspectes actorals de la comunicació científica.

Josele Olmos. Actor professional. (6h)

 

El científic davant la TV. Les exigències que la televisió imposa a la divulgació. Com parlar-li a la càmera. Acostar-se al mitjà sense innocència.

Sebastián Grinschpun. Director del programa Tres14 de la 2 de RTVE.(6h)

 

El documental científic. Les estratègies narratives en la producció i realització de documentals científics.

Miquel Francès, Professor de la UV. Director del Taller d’Audiovisuals (2h)

 

La producció de vídeo.. Que fa falta per a  produir un audiovisual amb qualitat.

Javier Diez, productor (2h)

 

El científic davant la ràdio.

Reis Juan, Ràdio 9. (1h)

 

Els sons de la ciència, Com enfrontar-se a la divulgació de la astronomia, una de les branques més visuals de la ciència, fent ús, només, del so.
Fernando Ballesteros (1h)

 

La comunicació científica a públics especials (discapacitats). La comunicació científica a públics especials (discapacitats). Estudiarem un cas pràctic de comunicació de l'astronomia a públics amb diferents tipus de discapacitats, tant intel·lectuals com físiques, com un programari per a persones discapacitades , o un planetari per a cecs

Amelia Ortiz. Observatori Astronòmic de la Universitat de València (2h)

 

Museus de la Ciència i Exposicions Científiques

Manuel Toharia  (Director Científic de la Ciutat de les Arts y les Ciències (2h)

 

Els llibres de comunicació científica. La tele és encisadora, la ràdio benèvola, la web immediata: la dimensió que queda disponible per al llibre científic és la profunditat, i aquesta és la qual l'escriptor ha d'explotar a fons. Malgrat el que sol pensar-se, la metàfora és solament un recurs secundari en la divulgació. L'essencial és explicar amb transparència el fons de la qüestió. I l'única forma de fer-lo és entendre amb claredat el fons de la qüestió. Escriure de ciència per al públic general és un treball dur: poc seriosos abstenir-se.

Javier Sampedro, científic i divulgador (2h)

 

La comunicació científica en la premsa no especialitzada.

Mónica Salomone. Periodista Col·laboradora de El País (2h)  

Els Mitjans de comunicació travessen ara una gran crisi d’identitat. Els suports tradicionals no saben com conviure amb l’era digital, on tot es compta més ràpid i on la competència per l’atenció del públic és molt més feroç. Com afecta açò als continguts científics? Es pot transmetre al gran públic el que fan, descobreixen, discuteixen els científics en un món on mana la immediatesa i on només sobreviuen els missatges molt cridaners? La resposta és que sí, però amb matisos. La paradoxa és que, encara que el llenguatge de la comunicació de la ciència en els mitjans està canviant, les qualitats essencials dels agents d’eixa comunicació, els periodistes, continuen sent les mateixes

 

La comunicació científica en els portals d'internet. Claus per a la producció d'informació científica en el nou periodisme: el valor de la comunicació visual i les estructures de comunicació electrònica

Javier Pérez Belmonte (2h). Editor de conec.es

 

Data d'inici: Dijous, 7 d'abril de 2011, període: cinc setmanes (saltant les dues setmanes de les vacances de Setmana Santa) amb classes els dijous a la vesprada i els divendres al matí.

 

Dies:  7, 8, 14, 15 d'abril, 5, 6, 12, 13, 19 i 20 de maig

Horari: Dijous vesprada de 16 h a 20 h i Divendres pel matí de 10 h a 14 h.


HORARI I PONENTS

DATA LÍMIT D’INSCRIPCIÓ: 6 d'abril de 2011

LLOC DE CELEBRACIÓ:    Aula Seminari 7ª planta 
El día 8 d'abril el curs es desenvoluparà a l'aula del la 1ª planta del mateix edifici.
Amadeu de Savoia nº 4

Veure plànol de situació
Dies: 7, 8, 14, 15 d'abril, 5, 6, 12, 13, 19 i 20  

INSCRIPCIÓ

 

MÉS INFORMACIÓ:

Universitat de València

Campus de Blasco Ibáñez

Gabinet de Política Científica:
96 339 50 00 - Fax: 96 339 50 08

C/ Amadeu de Savoia 4 , segona planta

46010 València

cdciencia@uv.es