INICI > PREMIS > PREMI EUROPEU DE DIVULGACIÓ CIENTÍFICA > LLIURAMENT
........................................................................................................................................................

TRETZÈ PREMI EUROPEU DE DIVULGACIÓ CIENTÍFICA "ESTUDI GENERAL"

Convocatòria 2007 Lliurament

 

L'obra Tot el que cal saber per saber-ho tot. Una passejada pels fonaments del coneixement científic de Jesús Purroy ha estat guardonada amb el tretzè Premi Europeu de Divulgació Científica 'Estudi General', dotat amb 18.000 euros. El jurat, atesa la qualitat de les obres, també va decidir declarar finalista l'obra El mundo es un pañuelo y otros ensayos científicos de Bartolo Luque.

 

Tot el que cal saber per saber-ho tot. Una passejada pels fonaments del coneixement científic

 

Vivim envoltats pels resultats dels avenços científics i tecnològics, però coneixem molt poc sobre el funcionament de la ciència. En aquest llibre breu, escrit en un llenguatge amè i senzill, s’aborden precisament aquestes qüestions: què és la ciència?, quins mètodes s’empren per a obtenir nous coneixements?, quins són els procediments per a comunicar-los?

Però també es parla de situacions quotidianes que qualsevol lector podrà reconèixer, en què ens enfrontem a afirmacions importants referents al nostre dia a dia –sobre medicina, alimentació, medi ambient i altres– i hem de decidir si són fiables: hi ha relació entre l’autisme i la vacuna triple vírica?, és cert que el menjar ecològic en les escoles millora el comportament dels alumnes?, els aliments transgènics podrien tenir un impacte negatiu sobre els ecosistemes i els humans?

 

Jesús Purroy (Barcelona, 1970) és doctor en Biologia per la Universitat de Barcelona. Ha fet recerca en malalties humanes de base genètica i en neurociència, en empreses i universitats de Londres, New Jersey, Miami i Barcelona. Des de la publicació de La era del genoma (Salvat, 2001) compagina la recerca amb la divulgació.

Ha col·laborat en Mètode i en altres revistes d’humanitats, ha organitzat sessions sobre bioètica, ha traduït llibres especialitzats i ha fet conferències per a públics diversos. Actualment és gestor de projectes a l’Àrea Científica del Parc Científic de Barcelona. Compagina aquesta activitat amb altres encaminades a la divulgació de la ciència.
 

 

Declaracions de Jesús Purroy

«L’origen d’aquest llibre és una percepció, potser errònia, del fet que molta gent no té una idea gaire clara de què és la ciència, com es fa, què se’n pot esperar, quins en són els límits i quins avantatges ofereix sobre altres sistemes d’anàlisi del món que ens envolta. Aquest malentès és la base de la desconfiança que generen el progrés científic i les seves aplicacions tècniques.»

«En aquest llibre he intentat presentar, de manera assequible, les principals característiques de la ciència per a totes aquelles persones que vulguin acostar-se a aquesta activitat humana tan propera i, alhora, tan hermètica.»

«Aquest premi reconeix una part inseparable de la meva carrera com a científic. Dins la valoració de l’activitat d’un científic, la comunicació és més aviat un llast que un valor, però considero que és un deure que tenim amb la societat. La Universitat de València i l’Ajuntament d’Alzira obren, amb aquesta convocatòria, un espai de diàleg entre els científics i la resta de la societat.»

 

 

El mundo es un pañuelo y otros ensayos científicos

Aquesta obra aborda, amb un llenguatge senzill i sentit de l’humor, una vintena d’aspectes candents de la ciència, molts dels quals ens afecten, potser sense ser-ne conscients, en la nostra vida quotidiana. Entre els temes tractats trobem alguns propis de la biologia, com el descobriment de l’ADN o l’ús i abús dels virus; de la psicologia, com les tècniques de màrqueting i els detectors de mentides; de les matemàtiques, com les falsedats estadístiques o el caos determinista, o altres sobre les relacions entre ciència i societat, com la globalització de les comunicacions o els perills de la informàtica.

 

Bartolo Luque

Bartolo Luque (Barcelona, 1966) és doctor en físiques per la Universitat Politècnica de Catalunya. És professor del Departament de Matemàtica Aplicada i Estadística de l’ETSI Aeronàutics de la Universidad Politécnica de Madrid. Des de fa anys, combina la investigació en el camp dels sistemes complexos amb la divulgació científica. Col·labora amb RNE amb la secció «Sonidos de ciencia» i és coautor del llibre Marte y vida: ciencia y ficción.
 

Declaracions de Bartolo Luque

«Aquest llibre està dedicat al científic, divulgador i escriptor de ciència ficció Isaac Asimov. De la mateixa manera que passava en el seu temps, encara avui la ciència oficial continua menyspreant intel·lectualment la divulgació científica. Però quants científics li deuen al Bon Doctor la lectura precoç que els va entusiasmar per a tota la vida? Jo sóc un d’ells, i amb aquest llibre pague, amb el mateix entusiasme, una petita part d’aquest deute.»

«L’obra és un conjunt de reflexions de temàtica científica diversa com molts dels llibres que va publicar Asimov. Òbviament, jo no estic a la seua alçada, així que el meu premi seria que els lectors gaudiren d’aquest llibre com jo ho vaig fer amb la lectura dels d’ell.»
 

 

 

 

Edicions anteriors - Col·lecció Sense Fronteres