Logo de la Universitat de València Logo Centre d'Idiomes UV Logo del portal

Imatge ingredients cuina
GASTRONOMIA MEDIEVAL El llibre de Sent Soví i la cuina als segles XIV I XV
Presencial

Exposició

 

En els últims segles de l'edat mitjana es va produir en tota l’Europa occidental una autèntica febre per la gastronomia, per gaudir de formes noves i insòlites dels plaers del gust. Com ocorre ara amb els xefs amb estrelles Michelin, llavors els cuiners de reis, papes i grans nobles van començar a posar les seues receptes per escrit, cosa que no s'havia tornat a fer pràcticament des del De re coquinaria del romà Marc Gavi Apici. En quasi tots els països, aquells mestres de la cuina de les elits van escriure llibres de cuina com el Viandier de Taillevent, a França; el Form of Cury, a Anglaterra, o el Libro de arte coquinaria de Martino da Como, a Itàlia. A la península Ibèrica el manuscrit més antic que conté un d'aquests receptaris es conserva precisament a la Biblioteca Històrica de la Universitat de València i és el Llibre de Sent Soví, que conté 72 receptes que es troben en la base remota de la nostra cultura culinària. Encara que la còpia conservada data del principi del segle XV, sembla provat que aquesta parteix d'un original anterior no conservat que, probablement, es degué escriure en 1324, amb la qual cosa actualment fa el seu set-centè aniversari.


Aquest és, sens dubte, motiu suficient per a celebrar-ho com es mereix, amb una exposició que estiga a la seua altura i que tracte del complex tema de la cuina i l'alimentació medieval en els seus múltiples aspectes. La mostra Gastronomia medieval. El Llibre de Sent Soví i la cuina als segles XIV i XV estarà estructurada en tres àmbits, dedicats respectivament a “Cuina per a llegir. Els receptaris i els seus ingredients”; “Fogons medievals. La cuina com a espai de treball i creació” i “Menjar junts en l'edat mitjana. L'univers de la taula”. D'aquesta manera podrem seguir el recorregut dels aliments des de la seua arribada a les cases dels nostres avantpassats, passant per la seua complexa elaboració i acabant amb la seua degustació en bona companyia entorn de la taula.


Nombroses peces provinents de museus i arxius tant valencians com espanyols i europeus il·lustraran aquest viatge dels sentits, incloent-hi el mateix manuscrit del Sent Soví i altres obres que s'insereixen en la mateixa tradició, llibres de comptes de banquets, fogons, morters, trespeus, plats de ceràmica daurada, utensilis de cuina, coberteria, gerres, gots, copes i fins i tot algun aliment del segle XV que, quasi miraculosament, s'ha conservat. A tot això, s’hi afegeixen imatges de l'art gòtic que il·lustren aqueixos moments i muntatges interactius que portaran el visitant a un món perdut de sabors i olors.

 
Període de l'esdeveniment:
  • De 12 de febrer de 2025 a 4 de maig de 2025. Dimarts, dimecres, dijous, divendres i dissabte de 09:00 a 23:59.
  • De 12 de febrer de 2025 a 4 de maig de 2025. Dimarts, dimecres, dijous, divendres i dissabte de 16:00 a 20:00.
  • De 12 de febrer de 2025 a 14 de maig de 2025. Diumenge de 10:00 a 14:00.
 
 
Lloc de realització

Centre Cultural la Nau

c/ Universitat 2

València (46003)

 
Organitza

Vicerectorat de Cultura i Societat, Universitat de València

Centre Cultural La Nau de la Universitat de València .

https://www.uv.es/uvcultura

 

Contacta exponau@uv.es

 
Més informació