University of Valencia logo Logo Valencia City Chair Logo del portal

Taller Activismo, Cultura y VIH/Sida
Activisme, Cultura i VIH/Sida. 40 anys després

El Grup d'Investigació GIUV2013-144 HYBRIDA(Hibridacions culturals i identitats migrants) prossegueix el seu Cicle RESISTÈNCIA/S amb aquest segon lliurament de 2022 on Andrea Galaxina i Ahmed Haderbache duran a terme un taller titulat Activisme, Cultura i VIH/Sida. 40 anys després. Aquesta activitat, que es desenvoluparà en el Espai Cultural, s'emmarca en la Setmana Cultural de la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació. Està patrocinada pel Vicedeganat de Cultura, Igualtat, Polítiques Inclusives i Sostenibilitat (CIPIS) i compta amb el suport del Departament de Filologia Francesa i Italiana, de la Iniciativa d'igualtat en la diversitat (Diversitats) i del Institut Français. 

Quan a principis dels anys 80 del segle passat van aparéixer els primers casos de sida alguns afectats i futurs activistes es van adonar que la naixent epidèmia era una mica més que un problema de salut pública. La dimensió política, social i econòmica del virus l'ha convertit en objecte d'atenció i de representació d'algunes obres culturals de finals de segle. Unes profundament polítiques i contestatàries, altres més acomodades i algunes perpetuadores de prejudicis i tabús.

En la primera part del taller, Andrea Galaxina proposa una anàlisi de l'impacte que el virus ha tingut i té en les produccions culturals, centrant-se especialment en les arts plàstiques. Es farà un recorregut pels exemples més destacats i interessants i s'abordaran els mecanismes i maneres de representació de l'epidèmia i de les persones que viuen amb ella en la cultura portant la reflexió als nostres dies. 

En la segona part, Ahmed Haderbache posarà l'accent en les repercussions de la sida en l'àmbit polític, associatiu i cultural en la dècada dels 80 i 90 a França i a Espanya, posant el focus en els discursos homòfobs i serófobos en la política francesa i espanyola. S'analitzaran les campanyes polítiques d'associacions de lluita contra la sida com Act Up-Paris i es mostrarà un panorama de les escriptures de la sida a França. Finalment, es reflexionarà sobre les repercussions d'aqueixes accions polític-socials i l'actualitat d'aqueixes produccions culturals 40 anys després de l'aparició de la sida.

El taller, gratuït, obert i participatiu, tindrà una duració de dues hores i se certificarà a aquelles persones que el sol·liciten.

 

Date 8 april 2022 at 10:00 to 12:00. Friday.

 
 
Place

Espai Cultural (Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació)

 
Organized by

Grupo de Investigación GIUV2013-144: HYBRIDA.

www.uv.es/hybrida

 

Contact hybrida@uv.es

 
More information