Acceder a la página principal de la UniversitatImagen decorativa
Vicerrectorado de Artes, Cultura y Patrimonio

Comarcas valencianas: Diálogos con el territorio

Comarcas valencianas: Diálogos con el territorio

Del 6 de septiembre al 17 de octubre de 2010

Sala Oberta – La Nau

 

Horario: de martes a sábado de 10 a 14 horas  y de 16 a 20 horas. Domingos de 10 a 14 horas. ENTRADA LIBRE

Visita visual

 

El Penyal d'Ifac

 

Organitza : Universitat de València 

Produeix: Fundació General de la Universitat de València 

Col·labora: Bancaixa 

Comissaris : Emili Casanova i Vicent Artur Moreno 

Equip científic: Marcos Fernández (Institut de Robòtica de la UV), Joan Mateu ( Departament de Geografia de la UV)  i  Emilio Forcén (Institut Cartogràfic Valencià) 

Coordinació  general :  Vicerectorat d’Arts, Cultura i Patrimoni de la UV 

Recursos tecnològics: Institut de Robòtica de la UV 

Recursos audiovisuals : Adarve Produccions 

Disseny muntatge: Adarve Produccions 

Unitat didàctica: Antoni Esteve i Vicent Artur Moreno

 

TEMA I OBJECTIU EXPOSITIU:

Aquesta exposició ès una reflexió sobre la realitat geogràfica, humana i patrimonial dels territoris valencians a partir de l’articulació  cohesiva comarcal presentada a través de la realitat augmentada,  recurs tecnològic innovador que optimitza el discurs i els continguts de l’exposició.   

Volem difondre d’una manera pràctica, senzilla, atractiva i espectacular una visió global i alhora articulada del País Valencià a través de les seues comarques. De la mà de la transversalitat científica, divulgativa i tecnològica, volem mostrar globalment aspectes de les terres valencianes que normalment les trobem per escrit però no amb aquest recurs tecnològic, la realitat augmentada. 

Es tracta d’ una mostra transversal i multidisciplinar:, coordinada per un equip de geògrafs, historiadors, arqueòlegs, lingüistes, especialistes en robòtica, en informàtica, en cartografia... En aquesta exposició hi ha la intervenció de l’Institut Valencià de Cartografia, de l’Institut de Robòtica de la Universitat, de Didàctica...per tal d’oferir una informació rigorosa i alhora, mostrar-la de la manera més atractiva i amb els nous llenguatges audiovisuals del segle XXI

 

 

Morella

 

DESTINATARIS:

L’exposició es crea en motiu del 26 Congrés de Romanística Internacional : gràcies a la nostra proposta els més de 2000 congressistes tindran una idea clara, transversal i moderna del que són les terres valencianes al llarg de la història. La nostra exposició també va adreçada als col·lectius escolars que tindran l’oportunitat d’experimentar sobre el terreny els aspectes més característics de les comarques valencianes fent servir tecnologies d’última generació. A més, aquesta mostra presenta la particularitat de la itinerància, que la farà circular pels municipis que la demanen.

PLANTEJAMENT EXPOSITIU

Per això, hem articulat l’exposició en un mòdul interactiu que articularem a la sala Oberta del Centre Cultural La Nau de la Universitat de València. Dues pantalles ubicades als extrems d’aquest espai, ens permetrà a través de la “realitat augmentada”, interactuar sobre els paisatges més destacats de la nostra realitat geogràfica. Uns plafons als murs de la sala a mitjana alçada ens mostraran els paisatges i els objectes seleccionats. Aquests objectes apareixeran en les pantalles quan els visitants estimulen les opcions. L’atractiu principal és que els visitants de qualsevol edat interactuaran amb l’exposició i la personalitzaran contínuament. Els visitants podran triar entre diferents famílies i temes expositius:

1.-ELS PILARS DE LA TERRA

2.-EL LÍQUID DE LA VIDA

3.-PAISATGES: NATURA EN ESTAT PUR

4.-EL PAÍS QUE ES MENJA

5.-CIUTATS HISTÒRIQUES

6.-A LA RECERCA DEL FOC: EL CICLE FESTIU

7.-PATRIMONI

 

Peníscola

 

El concepte de realitat augmentada:

Encara que algunes instal·lacions museístiques al llarg del món han incorporat aquesta tècnica, la Universitat de València a través del seu Institut de Robòtica ha desenvolupat tecnologies i aplicacions noves que permeten optimitzar la realitat virtual i aplicar-la en discursos museístics i patrimonials. Per això, l’Institut de Robòtica crearà el programa perquè el visitant puga estimular imatges que apareixeran en pantalles superposades a les imatges reals. Aquest programa ens permetrà veure i escoltar diferents “estrats” d’accidents geogràfics, poblacions, gastronomia, festes, patrimoni...El sistema que ha desenvolupat la Universitat  de València permet veure un edifici en tres dimensions, entrar a dins de l’objecte, observar els diferents pisos... A diferència de la realitat virtual, que substitueix la realitat física, l’anomenada “realitat augmentada” combina ambdós plànols. El visitant sostè amb la mà una marca similar a un codi de barres. Una càmera capta l’escena i desxifra la marca. A la pantalla, el visitant apareix però a la mà ja no té un full amb una marca, sinó un objecte tridimensional que ha aparegut “màgicament”. La tècnica és fonamental per a les matèries que necessiten comprensió espacial, com ara l’arquitectura, la geografia, la química...

 

La Valltorta

 

L'Olla

 


Más información: cultura@uv.es