Accedir a la pàgina principal de la UniversitatImatge decorativa
Vicerectorat de Cultura

BIDA 2001

Bienal Internacional del Deporte en el Arte.  BIDA 2001

Del 15 de maig al 24 de juny de 2001

Universitat de València. La Nau.

 Comissariat i direcció artística:Marta Moriarty i Antonio Areán

 Organitza: Consell Superior d’Esports

Des del 15 de maig i fins el 24 de juny, romandrà a l’edifici de l’antiga Universitat de València la Bienal Internacional del Deporte en el Arte,  BIDA 2001,  organitzada pel Consell Superior d’Esports del Ministeri d’Educació, Cultura i Esport. Tot i ser hereva de les tretze convocatòries anteriors, pretén convertir-se, en coincidir amb el nou mil·leni, en un dels més prestigiosos esdeveniments en el panorama de l’avantguarda artística i fer una reflexió sobre l’esport i la seua essència per mostrar-lo vinculat íntimament a l’individu i a la societat a la qual pertany. Després d’inaugurar-se a València, l’exposició iniciarà un itinerari per diferents ciutats espanyoles. 

Els comissaris, Marta Moriarty i Antonio Areán, han seleccionat vint-i-un artistes amb una interessant trajectòria artística, els quals crearan especialment per a aquest certamen una obra sobre l’esport estimulant i reflexiva. En aquesta edició s’opta principalment per les instal·lacions, per la fotografia i per l’art tecnològic. Seguint l’exemple de certàmens com ara les biennals de Venècia, de l’Havana o la Documenta de Kassel, BIDA no fa, com en convocatòries anteriors, un concurs públic per seleccionar obres sinó que els comissaris han elegit els artistes pels mèrits artístics, la repercussió professional i la capacitat per reflexionar sobre l’esport. El terme internacional s’ha mantingut amb la inclusió de dos artistes anglesos, un de portuguès, un d’uruguaià i una de finesa.

El certamen vol ser un fòrum obert i interdisciplinar. La cultura mediàtica tendeix a convertir l’esport en un espectacle protagonitzat per una minoria activa, mentre que la gran majoria adopta el paper d’espectador passiu. Aquesta exposició vol trobar el protagonisme de l’acció en cadascun de nosaltres i aconseguir dels artistes no solament una representació del fenomen esortiu, sinó una profunda reflexió sobre l’esport que produesca noves mirades i idees. 

A part  de l’exposició de l’obra dels artistes seleccionats s’han organitzat una sèrie d’activitats que tindran lloc simultàniament amb l’exposició, com ara intervencions literàries, muntatges fotogràfics, actuacions, conferències, ball i una vetlada de boxa.

BIDA 2001 pretén promoure la relació de les diverses disciplines artístiques i la relació entre art i esport, tot entenent que aquestes dues activitats no són més que la doble cara dels esforços de l’individu per perfeccionar-se a si mateix i, des d’aquest punt de vista, contribuir a millorar la societat. 

BIDA 2001 editarà un catàleg que es pretén convertir en un punt de referència després que acabe la biennal. Aquest catàleg, elaborat per Mauricio d´Ors, responsable de la imatge gràfica del certamen, inclourà no solament les obres que s’exposen, sinó també l’esperit que les ha creades. Les imatges de les obres i les biografies dels seus autors aniran acompanyades amb texts dels artistes i amb transcripcions de converses amb ells en grup. Hi apareixeran també els poemes i els fragments de texts literaris que s’han elegit per formar part de la posada en escena de la biennal i una selecció de les fotografies d’arxiu.

BIDA 2001 reivindica l’esport i l’art com a manifestacions de la nostra necessitat de jugar, al mateix temps que valora allò que esport i art tenen en comú quant a acció, esforç i superació personal. Com bé diu Juan Eduardo Cirlot en el seu Diccionario de símbolos, la corona de llorer que es concedeix al poeta, a l’artista o al vencedor esportiu “no representa la consagració exterior i visible d’una activitat, sinó el reconeixement d’aquesta activitat per la seua sola existència, ja que pressuposa una sèrie de victòries interiors sobre les foces negatives”. Tota obra d’art o tota manifestació esportiva duta a terme per un individu té implícit un joc, una lluita i un triomf, i BIDA 2001 serà una corona de llorer simbòlica per a aquest joc, aquesta lluita i aquest triomf personal.

 

Més informació: cultura@uv.es