Accedir a la pàgina principal de la UniversitatImatge decorativa
Vicerectorat de Cultura

400 anys del Reial Col.legi del Corpus Christi

Domus Speciosa. 400 anys del Reial Col.legi del Corpus Christi

De l'11 de maig al 3 de setembre de 2006

Sales Estudi General i Duc de Calàbria

Horari: de dimarts a dissabte de 10 a 13.30 hores  i de 16 a 20 hores. Diumenge de 10 a 14 hores. ENTRADA LLIURE

Visita visual

Claustre del Reial Col·legi de Corpus Christi

 

Amb motiu del IV Centenari de la creació del Reial Col·legi del Corpus Christi, la Universitat de València, mitjançant aquesta exposició, ofereix l’oportunitat de conèixer la història i els tresors artístics d’aquest edifici emblemàtic, a més de la influència que van exercir la fundació i el fundador, el Patriarca Ribera, en la cultura i l’espiritualitat valencianes.

Aquest Reial Col·legi, conegut entre els valencians amb el nom de Col·legi del Patriarca, va tenir per comesa principal la formació de sacerdots segons l’esperit i les disposicions del concili de Trento, tal com recull el mateix fundador en les constitucions, i esdevé, doncs, un exemple i paradigma de la Contrareforma a València. L’arquitectura, la pintura, la música, la litúrgia, tot va ser disposat per a la mateixa finalitat i va ser meticulosament previst per sant Joan de Ribera, que en va triar la ubicació, enfront de l’Estudi General, perquè era aquest el lloc en què els col·legials havien de cursar els estudis.

 

Constitucions de la Capella del Reial Col·legi de Corpus Christi. 1609.

Gaspar Cruel. Disseny original de portada en el creuer de la capella. 1599.

 

A través de valuosos i singulars objectes patrimonials, pintures d’artistes com ara Sariñena, Ribalta o Luis de Morales, llibres, documents, tèxtils i peces úniques d’orfebreria, a la Sala Estudi General s’articularà un recorregut que permetrà a l’espectador acostar-se a la història de l’edifici, a l’època de la fundació, al context social, al clima religiós de la Contrareforma i a la personalitat i al mecenatge artístic del fundador, una de les figures més influents d’aquest període, que va arribar a ostentar els càrrecs d’arquebisbe de València, patriarca d’Antioquia, virrei, capità general, president de l’Audiència i canceller de la Universitat.

I a la Sala Duc de Calàbria es donaran a conèixer els últims estudis sobre la música del Renaixement a València, per mitjà d’una selecció de manuscrits i d’impresos procedents del ric arxiu musical que alberga el Col·legi del Patriarca, que seran exposats juntament amb diversos objectes artístics i musicals dels segles XVI i XVII.

La Universitat de València va estar en un temps vinculada al Col·legi del Patriarca, perquè era el lloc en què es formaven els seus col·legials. Avui obre de nou les portes per mostrar, amb aquesta exposició i contextualitzats degudament, alguns dels béns patrimonials que resumeixen aquests Quatre-cents anys d’història del Reial Col·legi del Corpus Christi.

 

Anònim Genovés. Sant Sopar. 1600 ca.

Arqueta eucarística. Segle XVII.

 

L’arquebisbe-patriarca Joan de Ribera va voler fundar una casa, domus speciosa, on tot fóra tan escollit i excel·lent com tenia a l’abast d’aconseguir. Allí havien de formar-se sacerdots “savis i sants”, en els quals va creure que es podria fundar la radical reforma que pretenia del cos social de la diòcesi valentina. 

Com a col·legi de la Universitat de València, el va construir al costat de l’Estudi General. Home renaixentista d’ampli espectre d’interessos i sòlida preparació universitària, i conscient del poder de la bellesa com a via de coneixement i per a l’elevació espiritual, va voler proporcionar a l’excel·lent i modern edifici que havia preparat milers de llibres i moltes belles obres d’art, les quals es troben repartides un poc pertot.

 

Juan Sariñena. El Patriarca Juan de Ribera. 1607.

 

Quatre-cents anys després, sorprenentment viu i inusualment fidel als seus orígens i als desitjos i valors del seu fundador, continua acomplint la missió per a la qual va ser creat i, a més, obri generosament les seues portes a investigadors i visitants que desitgen conèixer l’extraordinària qualitat i l’aclaparadora extensió de les seues col·leccions de béns culturals que ha sabut preservar. 

La Universitat de València, que tants i tan prolongats llaços històrics ha mantingut en els temps de pau i també de tribulació amb aquesta institució senyera en l’espiritualitat, la història i la cultura de València, ha volgut col·laborar amb el Reial Col·legi-Seminari de Corpus Christi en la joiosa celebració del quart segle de la seua existència i afegir-s’hi patrocinant l’exposició que es mostra en aquesta sala sobre la història del Col·legi del Patriarca i els punts clau de l’espiritualitat de l’arquebisbe fundador, el qual també va ser el seu canceller.

 

Claustre del Reial Col·legi de Corpus Christi durant L'Exposició de 1895.

 


 

Més informació: cultura@uv.es