Accedir a la pàgina principal de la UniversitatImatge decorativa
Vicerectorat de Cultura

10a Biennal Martínez Guerricabeitia "Contra natura"

10a Biennal Martínez Guerricabeitia

"Contra natura"
 

Del 26 de gener al 20 de març de 2010
 

Museu de la Ciutat (Pça. de l'Arquebisbe, 3)

 

Daniel Canogar. Enredos 3, 2008. Fotografia sobre alumini, edició 1/3. 150 x 225 cm

 

La defensa de la natura, el desenvolupament sostenible o l’eixida de la crisi centraran la Biennal Martínez Guerricabeitia

‘Contra natura’ és l’ampli lema de la desena edició d’aquest prestigiós certamen

Les biennals d’art són sempre una oportunitat per observar les últimes tendències de la creació i per invitar a la reflexió a través de l’art. El Patronat Martínez Martínez Guerricabeitia (PMG) de la Fundació General de la Universitat de València inaugurarà el proper 26 de gener a les 19 hores la desena edició de la Biennal Martínez Guerricabeitia amb el lema “Contra natura” al Museu de la Ciutat de València. Aquest certamen biennal d’art contemporani, que compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de València i de l’Institut Valencià de Cinematografia (IVAC)-La Filmoteca, i el patrocini de Banco Santander i de la Fundación Cruzcampo, es podrà veure fins al 20 de març.

 

Dionisio González. Heliópolis II, 2008. Fotografia siliconada sobre metacrilat, Edició 3/3. 125 × 219 cm

Alexander Apóstol. Av. Caracas, Bogotá # 7, 2006. Fotografia digital. 100 x 135 cm

 

Pensada per incentivar la creativitat de joves artistes espanyols i augmentar alhora el patrimoni artístic de la Universitat de València, en aquesta desena edició, la Biennal Martínez Guerricabeitia fa encara concessions més grans als artistes, ja que els deixa major llibertat perquè hi aporten idees sobre qüestions que consideren contra natura.   

 

Marina Núñez. Ocaso, 2007. Vídeo monocanal, so, 56''. Espai sonor: Iván Solano. Produït pel Centre d’Art La Panera, Lleida. Sèrie de 3 + 1 PA

Ángeles Agrela. 4ª lección de Anatomía, 2008. Acrílic sobre paper. 200 × 150 cm

 

 “El Patronat Martínez Guerricabeitia, fidel a la seua idiosincràsia de denunciar la injustícia, la falta de llibertat i l’opressió, ha volgut encabir-hi moltes propostes que s’emmarquen al voltant d’un lema molt ampli que es relaciona amb l’ecologia, la defensa de la natura, el desenvolupament sostenible, el canvi en el model de producció, la crisi del sistema econòmic o la societat contemporània”, indica el director d’activitats del PMG, Vicent Sanz. En definitiva, una biennal compromesa que relaciona art i realitat “per conèixer nous creadors i també per acarar aquests problemes socials i polítics tan presents en l’actualitat informativa a través de l’art”.  

La mostra, com és habitual, la formen vint obres d’artistes presentats per cinc crítics i cinc galeristes de prestigi, que han elegit cadascun d’ells dues obres de dos artistes espanyols.

 

Enrique Zabala. Serie Rangali, 2009. Oli sobre lli. 170 × 250 cm

Fernando Bayona. Siameses, 2009. Fotografia digital. 100 x 140 cm. Edició de dos exemplars

 

20 anys des de la primera Biennal i 10 de la donació

El Patronat Martínez Guerricabeitia es va crear el 1989 per iniciativa de l’empresari Jesús A. Martínez Guerricabeitia i de la Fundació General de la Universitat de València, amb la finalitat de fomentar i difondre l’activitat creativa en el camp de les arts plàstiques contemporànies i incrementar el patrimoni artístic de la Universitat de València. Des del 1990, l’activitat més significativa del Patronat és l’organització de la Biennal Martínez Guerricabeitia i la col·lecció de llibres “Estètica & Crítica”. El Patronat gestiona la col·lecció pictòrica donada per Jesús Martínez a la Universitat de València el 1999, per a l’exhibició de la quals disposa d’una sala a l’edifici històric de La Nau. Des de la donació per Jesús Martínez Guerricabeitia i la seua muller Carmen García Merchante, traspassada a principi d’any, la Universitat de València ha esdevingut un dels centres acadèmics amb els fons d’art del segle XX més importants de l’estat.

 

Santiago Mayo. Trenzados I, 2005. Oli sobre tela. 30 × 30 cm

Rómulo Royo. Siameses, 2007. Tècnica mixta sobre paper translúcid retroil.luminat. 200 × 200 cm

 

Jordi Bernadó. S/T, 2004. Còpia cromògena. 120 × 210 cm

 


 

Més informació: cultura@uv.es