Accedir a la pàgina principal de la UniversitatImatge decorativa
Vicerectorat de Cultura

Divers. Art Actual i Diversitat Cultural

DIVERS

Art actual i diversitat cultural

 

Sala d'Exposicions i Claustre - La Nau

Del 7 de febrer al 2 de març de 2003

Visita visual

Comissaris:         David Arlandis Ivars -  Javier Marroquí Ferrández

Organitza:         Universitat de València

   

Divers és una exposició d’arts visuals, col·lectiva i temàtica que pretén fer reflexionar sobre un fenomen social imparable: la diversitat cultural. El concepte de diversitat cultural és molt ampli, però més complexa és la realitat sobre la qual reflexiona i teoritza. És una qüestió que ha existit sempre, però avui dia la problemàtica sobre la diferència i la identitat està en boca de tots. És un dels majors reptes a què s’enfronten las societats actuals.

 

La Secció de joves creadors presenta 14 obres que reflexionen sobre el tema de la diversitat cultural. Fugint de la tipologia d’exposició per a “nous creadors”, on s’apleguen obres d’artistes amb una carrera ja consolidada en el circuit artístic estatal, en aquesta secció s’aposta per artistes desconeguts, joves (1970-79) que comencen la seua trajectòria artística.

 

És una secció multidisciplinària en què conviuen diversos llenguatges: fotografia, escultura, instal·lació i obra pictòrica. Aquestes obres ens ofereixen múltiples punts de vista sobre la diversitat cultural. Les seues reflexions van des de la concepció il·lustrada de l’home fins a la fragmentació de l’individu, sense passar per alt propostes que ens enfronten a la realitat més quotidiana.

-Secció “Joves creadors en vídeo”: Apel·lant al caràcter actual de la mostra, no hi podia faltar una secció específica per al videoart, un llenguatge de màxima actualitat habitualment restringit a circuits especialitzats.

Es compon d’una selecció de 18 obres extretes de dos cicles diferents: S’hi han triat sis peces presentades al VAIA (Mostra de Vídeo Art Internacional d’Alcoi). Les dotze obres següents provenen del programa GUAITA.

GUAITA és una mostra de vídeo que Pedro Ortuño organitza anualment. Hi participen alumnes de les facultats de Belles Arts de Bilbao, Barcelona, Madrid, València, Pontevedra, Sabadell, Granada, Altea, Conca, Salamanca...

Secció d’artistes invitats: En aquesta secció, cadascun dels comissaris ha invitat un artista de trajectòria consolidada: Arcadi Blasco i Mireya Baglietto. Són artistes que pertanyen a generacions diferents, a països diferents. Les seues experiències en la vida i en l’art ens aporten mirades madures, altres maneres d’entendre la diversitat.

Amb aquesta secció es pretén que el discurs esdevinga diàleg entre dues generacions distintes i distants, un diàleg, al capdavall, entre cultures diverses amb una intenció idèntica: reflexionar i fer reflexionar sobre art actual i diversitat cultural.

Amb motiu de l’exposició s’editarà un catàleg amb reproduccions i esbossos de les obres. La introducció la fan els comissaris. En la secció d’artistes invitats, Román de la Calle escriu sobre Arcadi Blasco, i María Teresa Beguiristain sobre Mireya Baglietto. Les obres de la secció de joves creadors van acompanyades d’una breu crítica a càrrec de Pilar Pedraza, Rosalía Torrent, Carmen Gracia, Carmen Senabre, Pascual Patuel, Armando Romero, José Martín, Ricard Huerta, Armando Pilato, Ricard Forriols, José Antonio Calderón, Francisco Bueno, David Arlandis i Javier Marroquí. La secció de videoart s’introdueix amb textos de Virginia Villaplana i Pedro Ortuño.

 

Més informació: cultura@uv.es