Accedir a la pàgina principal de la UniversitatImatge decorativa
Vicerectorat de Cultura

Els Col.legis de l'exili a mèxic

Els Col.legis de l'exili a Mèxic

Del 10 d'octubre al 10 de desembre de 2006

Sala Thesaurus i Claustre Major - La Nau

 

Horari: de dimarts a dissabte de 10 a 13.30 hores  i de 16 a 20 hores. Diumenge de 10 a 14 hores. ENTRADA LLIURE

Visita visual

 

Entre el col·lectiu republicà que va abandonar Espanya després de la Guerra Civil, la presència de xiquets en edat escolar va ser molt nombrosa. La resposta més interessant al problema que es va plantejar als exiliats espanyols per a l’escolarització d’aquests xiquets va ser la creació de col·legis per part del col·lectiu republicà. D’aquesta manera van decidir assumir l’educació dels exiliats més joves.

La creació d’aquestes institucions educatives tan sols es va poder fer a Mèxic i, circumstancialment, a la República Dominicana, perquè els republicans que van emigrar a altres països no hispanoparlants van haver de plantejar-se l’aprenentatge d’un nou idioma per aconseguir una mínima integració laboral i social.

Aquesta exposició aborda la història d’aquests col·legis que, en la majoria dels casos, continuen avui en plena activitat més de 50 anys després de la seua creació i són les úniques empreses fundades en l’exili, amb fons de la República espanyola, que encara es mantenen en actiu. Els col·legis de l’exili van seguir el model educatiu que s’havia desenvolupat durant la II República, clarament influït per la Institución Libre de Enseñanza. Gràcies a aquests col·legis, els joves exiliats van rebre una formació de gran qualitat que els va preparar eficaçment per exercir els rellevants llocs que molts d’ells ocupen actualment en tots els sectors de la societat mexicana. A més, aquests centres han estat, i encara continuen estant, importants focus de la cultura espanyola, formadors de molts joves mexicans en un entorn educatiu replet de referències a la tradició i a la cultura espanyola.

El plantejament de la mostra és absolutament original, perquè ofereix una visió històrica sobre un aspecte de l’exili republicà del qual fins ara només hi ha alguns treballs d’investigació que no han arribat al gran públic.

 

 

SECCIONS EXPOSITIVES

L’educació en la II República

Mèxic, terra de promissió

Instituto Luis Vives

Instituto Hispano-Mexicano Ruiz de Alarcón

Academia Hispano-Mexicana

Colegio Madrid

Col·legis Cervantes

Les escoles freinetistes

Altres col·legis, altres escoles

 

 

INSTAL·LACIÓ AL CLAUSTRE DE LA NAU

Com a complement a l’exposició «Els col·legis de l’exili a Mèxic», es presentarà, al Claustre de la Nau, la instal·lació «Retrat de família». L’obra realitzada per l’artista Manuel Luis Escutia que, a través de la construcció d’un vaixell fet amb paper de periòdic, vol sintetitzar l’arribada dels seus pares a Mèxic des de l’exili, país al qual van arribar amb vaixell el 1939. Van ser professors normalistes, per això el desig d’evocar el trajecte amb vaixell i utilitzar el paper com a reminiscència de les joguets que tot xiquet ha fet en la seua infantesa. Aquesta instal·lació ja es va realitzar el 1995 a Tijuana, Mèxic.

Comissari: José Ignacio Cruz, professor titular d’Educació Comparada i Història de l’Educació, Facultat de Filosofia i Ciències de l’Educació de la Universitat de València.

 

 


 

Més informació: cultura@uv.es