Accedir a la pàgina principal de la UniversitatImatge decorativa
Vicerectorat de Cultura

Recordant Federica Montseny

Recordant Federica Montseny

De l'1 de març al 5 d'abril de 2005

Sala Oberta - La Nau

Horari: de dimarts a dissabte de 10 a 13.30 hores  i de 16 a 20 hores. Diumenge de 10 a 14 hores. ENTRADA LLIURE

Visita visual

Federica Montseny Mañé, dona, idealista, mare, escriptora, militant de la CNT, dona política (primera dona ministra), periodista, oradora, exiliada, anarquista… Una dona completa, solidària i compromesa amb el seu temps.

Federica es fa anarquista no per herència familiar, sinó com ella mateixa afirma:

“perquè vaig arribar a la conclusió que de totes les idees que vaig conéixer durant la joventut, m’identificava millor amb les idees anarquistes”

Va col•laborar en la redacció de Solidaritat Obrera i en el Diari CNT. En 1936, va acceptar el Ministeri de Salut Pública en el govern de Largo Caballero. Durant els sis mesos que va estar en el ministeri, va organitzar l’evacuació de xiquets, va redactar el projecte de Decret d’interrupció voluntària de l’embaràs i va combatre la marginació de la dona creant els alliberadors de prostitució, per a acollir  a aquelles que volgueren abandonar, voluntàriament, la prostitució per a formar-les i reinserir-les laboralment.

El gran paper exercit per Federica no va ser només com a ministra, sinó com a educadora social a través de les dotzenes de novel•les publicades, que van contribuir a configurar i alimentar la sensibilitat llibertària del poble espanyol.

Amb motiu del centenari del naixement de Federica Montseny, li rendim homenatge a esta figura singular de l’anarquisme i de la lluita per la dignificació social de la dona.

Es tracta d’una exposició documental que fa  un recorregut cronològic per les etapes que em considerat més relevants de la seua vida i obra.

Estarà dividida en els següents apartats:

1-Presentació de l’exposició

2-L’ambient familiar

3-El despertar

4-Desenvolupament públic: La Guerra Civil

5-L’exili

6-El retorn

Cada apartat té  un plafó explicatiu i  vitrines amb documentació de l’època (premsa, fotografies, llibres, fullets,...)

Aquesta documentació prové dels fons documentals de la Fundació Salvador Seguí de València.

Entre les obres exposades cal destacar la primera edició d’algunes de les seues primeres novel.les: “Los caminos del mundo”, “Resurrección”, “La indomable” (1926). A més de la premsa de l’època on va col.laborar: La Revista Blanca, Solidaridad Obrera, CNT, Cenit...

Per altra banda l’exposició anirà acompanyada d’un audiovisual de 40 minuts de duraciò.

Aquesta exposició està organitzada per L’Associació per la Coeducació del País Valencià i la Fundació Salvador Seguí de València.

Col.laboren: IES Federica Montseny de Burjassot,  l’Ajuntament de Burjassot i l’Ajuntament de Rocafort, l’Institut Universitari d’Estudis de la Dona i el Vicerectorat de Cultura de la Universitat de València.

 


 

Més informació: cultura@uv.es