Accedir a la pàgina principal de la UniversitatImatge decorativa
Vicerectorat de Cultura

Habitatge modern a la Comunitat Valenciana

Habitatge modern a la Comunitat Valenciana

 

Sala Oberta - La Nau

Del 22 de maig al 29 de juny de 2008

 

Horari: de dimarts a dissabte de 10 a 13.30 hores  i de 16 a 20 hores. Diumenge i festius de 10 a 14 hores. ENTRADA LLIURE

Visita visual

Vicente Valls Gadea, Edificio ROCA, 1934-1936. Valencia

 

Els edificis de construcció recent defineixen la majoria dels nostres paisatges quotidians i és important que, entre aquests, la societat sàpiga reconèixer l’arquitectura de qualitat vinculada al moviment modern. Es tracta, en realitat, d’un llegat molt fràgil per la seua escassa valoració col·lectiva i, per tant, necessita ser conegut, apreciat i protegit. No l’afavoreix la seua cronologia pròxima, des dels anys vint fins als setanta, un període en què, tanmateix, s’hi van introduir innovacions funcionals i tècniques considerables, encara vigents en l’actualitat. També una altra manera d’entendre el fet urbà afectaria el model de ciutat del segle xx on, per exemple, el trànsit rodat s’havia de segregar del de vianants i l’edificació oberta podia legitimar la seua presència entre zones enjardinades.

L’exposició «Habitatge modern a la Comunitat Valenciana» pretén mostrar les aportacions i peculiaritats del nostre patrimoni modern, representat mitjançant una sèrie d’obres seleccionades que versen al voltant de la tipologia residencial. Des de grups obrers fins a urbanitzacions turístiques, tot passant per blocs burgesos o poblats de colonització, és evident que la nostra producció arquitectònica va assolir un nivell de gran dignitat, més enllà de les diferències que es puguen observar entre les etapes republicana, autàrquica i desenvolupista. L’evolució és patent en l’assimilació de llenguatges, els canvis en les distribucions domèstiques i, abans de res, en la recepció d’avenços tecnològics. Es consolidaria llavors l’ús de materials com el formigó armat, que donaria lloc a una de les grans tradicions constructives, l’expressió arquitectònica de la qual es veurà reflectida en multitud de façanes amb les seues línies de forjat marcades, que van caracteritzar tota una època.

 

Jacinto Cánoves i Richard, Edificio de Viviendas, 1959-1961. Villena (Alicante)

GO-DB Arquitectos, Grupo Residencial, 1962-1964. Valencia

 

L’exposició «Habitatge modern a la Comunitat Valenciana» té una clara voluntat pedagògica adreçada al coneixement de la nostra història recent, mitjançant l’anàlisi d’una sèrie d’edificis acuradament seleccionats d’Alacant, Castelló i València. Aquestes obres, que generalment anomenem racionalistes o d’estil internacional, ens permeten observar diversos aspectes arquitectònics interessants, com ara l’evolució dels plantejaments funcionals i de les distribucions domèstiques, determinats sistemes constructius o canvis en la representació gràfica dels projectes, per exemple, a més d’identificar diferents llenguatges i estils amb les seues modalitats corresponents, dins del que es coneix com a moviment modern en arquitectura.

Amb l’exposició recorrem una seqüència de períodes que van des de la primera modernitat, tot passant per l’autarquia franquista, per acabar en la renovació dels anys seixanta, que comportarà la consolidació i l’acceptació de l’arquitectura moderna en plena etapa desenvolupista, quan el fenomen del turisme va transformar el paisatge de les nostres costes o platges i bona part de la nostra mentalitat anterior. Simultàniament, el país s’obria a l’exterior, els arquitectes començaven a viatjar, alhora que entraven les últimes publicacions als seus despatxos i la tecnologia estrangera es feia cada vegada més present en el letàrgic panorama constructiu nacional. Tanmateix, l’arquitectura es va posar al dia, sorprenentment en molt poc de temps, saltant per damunt dels anys difícils i del retard que tots coneixem. En resum, ens trobem davant una època que resulta apassionant contemplar.

 

Alfonso Fungairiño Nebot, Edificio T.A.S.A. Gandía (Valencia)

Miguel Prades Safont, Edificio de Viviendas, 1958-1960. Castellón

 

Aquesta exposició, comissariada per Carmen Jordà, catedràtica de Composició Arquitectònica de la UPV, és una iniciativa cultural impulsada pel Col·legi Oficial d’Arquitectes de la Comunitat Valenciana i la Direcció General d’Habitatge de la Generalitat Valenciana. En aquest projecte expositiu col·laboren conjuntament la Universitat de València i la Universitat Politècnica de València en una experiència que vol donar suport a les col·laboracions interdisciplinars i al coneixement de l’arquitectura del segle xx.

 

Miguel López González, Edificio LA ADRIÁTICA, 1935-1936. Alicante

 

 


Més informació: cultura@uv.es