Accedir a la pàgina principal de la UniversitatImatge decorativa
Vicerectorat de Cultura

Dibuixar la Natura. Il.lustradors Naturalístics al Jardí Botànic de la Universitat de València

Dibuixar la Natura

Il·lustradors Naturalístics al Jardí Botànic de la Universitat de València

 

Visita visual

 

Itinerància

- Institut de Botànica de Barcelona. Del 6 d'abril al 10 de juliol de 2006

- Jardí Botànic - Del 22 de novembre de 2002 a febrer de 2003

 

 

Fa ara 200 anys, a la recerca d'un lloc adequat on mostrar la diversitat del regne vegetal, el Jardí Botànic de la Universitat de València es va traslladar a l'Hort de Tramoieres. Al llarg d'aquest temps s'han anat col·leccionant plantes de totes les parts del món en una mostra que ens permet conèixer les seues adaptacions, colors, formes, aromes, fruits, flors... Amb motiu de la celebració del bicentenari d’aquesta ubicació, els il·lustradors científics Carles Puche, Jordi Corbera, Amadeu Blasco, Joaquim Conca i Eduardo Saiz s’han passejat entre aquestes plantes al llarg d’un any, observant aquelles que més els han cridat l'atenció per a traslladar-les, amb tot detall, al paper, ajudats de pinzells, plomins, llapis de grafit i aquarel·les. Ara us en presentem el resultat, una bella exposició de 50 dibuixos naturalístics que bé podrien servir com a resum dels dos últims segles de la vida del nostre Jardí Botànic.  

Les il·lustracions s’acompanyen d’una descripció botànica el·laborada per Jaime Güemes, Conservador del Jardí, completada amb dades de l’ecologia, distribució i usos de les espècies dibuixades. A més dels cinquanta dibuixos, s’hi exposaran els apunts fets sobre terreny, les llibretes de camp, i uns plafons explicatius de la metodologia que es fa servir en la realització d’il·lustracions científiques, així com d’algunes de les eines emprades per dibuixar. El catàleg recull aquesta important mostra expositiva i es complementa amb un assaig sobre els orígens de la il·lustració naturalística de Martí Domínguez.

 També es mostra un audiovisual realitzat pel Taller d’Audiovisuals de la Universitat de València, que ensenyarà al visitant les diferentes etapes de la feina realitzada a camp pels il·lustradors que, en primera persona, i al llarg de la projecció, expliquen diferents aspectes importants del seu treball.

Durant el temps que vaig exercir com a director del Jardí Botànic de la Universitat de València (poc més de quinze anys), moltes vegades em van preguntar, i jo mateix m’ho vaig preguntar, quina és l’època de l’any més bonica o més interessant al Jardí Botànic. Mai no vaig saber respondre, no vaig ser capaç de donar una contestació a la meua reflexió. Si pensava en els colors rojos, ataronjats, grocs de la floració hivernal dels àloes, arribats dels calorosos deserts d’Àfrica del Sud, de seguida acudia a la meua imaginació, per competir amb aquella imatge, l’intens groc llima amb què s’acoloreixen a la tardor les fulles de l’arbre dels mil escuts, portat des del centre de la Xina; i si recordava l’espectacular floració de les buguenvíl·lees que a l’estiu cobreix part del mur d’un rosa inimitable, la imatge de la brotació de les fulles tenyides de porpra de la fotínia hi acudia per recordar-me que hi havia una planta que oferia a la primavera el seu aspecte més espectacular. Aquesta exposició confirma la conclusió a què he arribat al llarg d’aquests anys: el Jardí és canviant, bell, interessant, divers, atractiu i inigualable en qualsevol època de l’any. I si us queda cap dubte, només heu de passejar davant de les il·lustracions que ara exposem o, amb una miqueta més de temps i paciència, feu-ho pels passejos del Jardí Botànic al llarg de tot un any o, millor encara, al llarg de molts anys; veureu com em doneu la raó.

Manuel Costa
Vicerector de Política Científica i
Cooperació Internacional

Durant un cicle anual complet, a cavall entre el 2001 i el 2002, hem pogut fruir al Jardí Botànic de la Universitat de València de la presència d’autèntics professionals de la il·lustració que, al llarg de les distintes estacions, han anat plasmant sobre el paper les seues sensacions i impressions en la visita al jardí. Una autèntica expedició il.lustrada per les frondoses planures del botànic. Hem de reconèixer que a través dels dibuixos d’aquests excel·lents il·lustradors,hem descobert secrets del jardí, que sembla estaven reservats tan sols per qui s’apropara amb la delicada perspectiva de l’il.lustrador. Són plantes i racons del jardí que sempre hi han estat però que calia que algú els descobrira i ens mostrara una altra forma de mirar-los. La nostra visió del jardí és ara molt més rica i suggerent.

Antoni Aguilella

Director del Jardí Botànic

L’experiència que hem viscut els cinc il·lustradors científics ressenyats en aquest catàleg ha estat només comparable a la que devien viure aquells antecessors nostres quan acompanyant als aventurers-científics del s.XIX dibuixaven perfils de plantes i animals, molts d’ells desconeguts pels seus coetanis.

Almenys, aquesta ha estat la meva sensació en trobar-me rodejat d’espècies vegetals, la majoria de les quals pertanyen al món que van dibuixar els il·lustradors de les grans expedicions científiques del s. XIX, i que, com en aquella època, moltes d’aquestes espècies són encara desconegudes per la majoria de la gent. El ronroneix insistent de les tòrtores, la presència de les confiades merles, la companyia sempre amical del pit-roig juntament amb altres veus típicament boscanes com la del tallarol o el mosquiter, augmentaven la versemblança de trobar-te immers en un paisatge més típic del tròpic que no pas del cor d’una metròpoli com València. Aquesta circumstància queda ben recollida en més d’un dels apunts de camp. Només la presència insistent i felinament esmunyedissa dels gats, et tornava a situar al lloc on eres. També aquesta presència ha estat recollida per apunts i dibuixos que han deixat constància de l’important nombre d’aquests felins passejant-se amb tota naturalitat per un espai tan divers com és el Jardí Botànic.

Carles Puche

Il·lustrador Científic

 


Més informació: cultura@uv.es