Accedir a la pàgina principal de la UniversitatImatge decorativa

Vicerectorat de Cultura

Martín Caballero. L'Ull Viu

Martín Caballero. L'Ull Viu

Sala Martínez Guerricabeitia

 

Del 3 d'abril al 29 de juny de 2003

Visita visual

Ama de Casa

La mostra aplega unes trenta peces, de les quals set pertanyen a la Col·lecció Martínez Guerricabeitia i 27 són préstecs de col·leccions particulars i d’institucions, tant privades com públiques. A través de l’exposició es fa un recorregut per la producció pictòrica dels anys setanta, vuitanta i noranta de Martín Caballero, on es reflecteix el peculiar expressionisme crític d’aquest pintor valencià. Més que parlar de retrospectiva, hem d’identificar aquesta mostra com una recopilació dels trets més representatius de la seua obra. “L’ull viu” és el títol que el pintor mateix va considerar adient, i pensem que retrata de manera contundent la seua línia vital i esperit combatiu.

El pintor recorre al llenguatge del còmic i del collage, i fa esdevenir la deformació i la monstruositat el seu particular mitjà de qüestionament. Les escenes compostes per innumerables personatges l’aproximen a estètiques d’autors com ara Brueghel o El Bosco. Alguns dels temes de denúncia (la degradació del medi natural, la repressió franquista, l’hegemonia militar nord-americana, les discriminacions socials o l’especulació urbanística) romanen tan d’actualitat com el primer dia en què van veure la llum. Els seus treballs han retratat les circumstàncies socials en un sentit tan provocatiu i carregat d’humor àcid, com ho van ser al seu moment els dibuixos de George Grosz, on els personatges es transformen en paròdia del sistema.

Aquesta mostra inicia la nova trajectòria d’exposicions, denominada “Trobades amb la Col·lecció”, que investiga de manera visual i crítica les trajectòries dels artistes que integren la Col·lecció Martínez Guerricabeitia. S’ha volgut començar per Martín Caballero perquè és un dels artistes que hi és més ben representat, amb un total de tretze peces. Aquesta línia investigadora aprofundirà l’estudi de la col·lecció que Jesús Martínez i la seua esposa Carmen García van donar a la Universitat de València el 1999, alhora que reforçarà el compromís adquirit per la Universitat de València de difondre entre la comunitat universitària i la societat civil l’art més compromès i menys complaent.

 

Timoteca

Isidoro


Més informació: cultura@uv.es