Accedir a la pàgina principal de la UniversitatImatge decorativa
Vicerectorat de Cultura

Palau de la Saviesa

PALAU DE LA SAVIESA

El Reial Convent de Predicadors de València

i la Biblioteca Universitària

Del 19 de maig al 3 de juliol de 2005

Sala Duc de Calàbria – La Nau

Visita visual

Maluenda, Tomas (O.P.). De Antichristo : Tomus primus... Lugduni, 1647.

Biblioteca Històrica de la Universitat de València Y-6/16(1)

El títol d’aquesta exposició, “Palau de la Saviesa”, evoca de forma eloqüent allò que tenen en comú dos llocs tan significatius en el panorama cultural i en la història de València com la Universitat i el Reial Convent de Predicadors. Tots dos han atresorat al llarg dels segles importants col·leccions artístiques i joies bibliogràfiques i dels dos han sorgit destacades figures que van exercir una gran influència des del punt de vista intel·lectual. Però, a més, la història d’aquestes dues institucions tan vinculades a l’estudi i al saber convergeix en alguns personatges que per diverses raons es converteixen en protagonistes d’aquesta història. Destaca entre tots ells la figura del dominic fra Vicent Ferrer, fill del Convent de Predicadors i al qual la tradició atribueix un paper decisiu en la fundació de l’Estudi General.

Agramunt, José (O.P.). Palacio Real de la Sabiduría.

Biblioteca Històrica de la Universitat de València Ms. 148

Agramunt, José (O.P.). Palacio Real de la Sabiduría.

Biblioteca Històrica de la Universitat de València Ms. 149

Avui es compleixen 550 anys de la canonització d’aquest sant dominic de transcendència universal, i amb motiu d’aquesta efemèride la Universitat vol donar a conèixer a través d’aquesta mostra, de la qual són comissaris els professors Emilio Callado Estela i Alfonso Esponera Cerdán (O.P.), una selecció dels seus fons bibliogràfics relacionats amb l’orde dominic i amb el Convent de Predicadors de València, un establiment estretament unit des de la seua erecció en 1239 a la història dels valencians i un focus de vida espiritual, intel·lectual i artística, del qual van eixir importants figures d’aquesta universitat. S’exposen en aquesta mostra valuosos exemplars de les constitucions i de la regla dels dominics, llibres litúrgics, però sobretot obres relacionades amb el Reial Convent de Predicadors de València, amb la seua evolució al llarg dels segles i amb els seus fills més il·lustres, entre els quals ocupen un lloc destacat els vinculats a l’Estudi General a través de l’ensenyament. I per descomptat les obres de caràcter vicentí, des del procés de canonització del mestre Ferrer fins a les més antigues edicions dels seus escrits i sermons.

Agramunt, José (O.P.). Palacio Real de la Sabiduría.

Biblioteca Històrica de la Universitat de València Ms. 149

Maluenda, Tomas (O.P.). Commentaria in Sacram Scripturam... tomus primus. Lugduni, 1650.

Biblioteca Històrica de la Universitat de València Y-47/1

Una oportunitat extraordinària per a donar a conèixer alguns dels rics fons bibliogràfics i artístics de la Universitat de València i per a acostar-se a la història d’un orde religiós molt vinculat al saber, i per aquesta raó a la Universitat, i que va tenir un gran protagonisme en la història de València des de la seua fundació.

Vicente Ferrer, Santo. Aurei sermones fructuosissimi [et] omni te[m]pore p[re]dicabiles. Lugduni, 1523.

Biblioteca Històrica de la Universitat de València R-2/215(1)

Mas, Diego (O.P.). Metaphysica disputatio de ente et eius proprietatibus... Valentie, 1587.

Biblioteca Històrica de la Universitat de València Z-13/147


 

Més informació: cultura@uv.es