Accedir a la pàgina principal de la UniversitatImatge decorativa
Vicerectorat de Cultura

Ana Hernández “Arqueografies, Collages i Monotips"

ANA HERNÁNDEZ

“ARQUEOGRAFIES, COLLAGES I MONOTIPS”

 

Del 13 de maig al 10 de juny de 2009

 

Sala de la Muralla - Col·legi Major Rector Peset

Plaça del Forn de Sant Nicolau, 4

 

 

El que habita en els bols i en les caixes d'esta exposició, els signes que apareixen en els papers i els buits, diu l'artista que alguns provenen de receptes de cuina, de sons, de paisatges interiors. Són també un record del que sa mare li llegia quan ella era una xiqueta i buscava el primer son de la nit. Sabem que en l'espai creat per la muralla s'unixen passat i present, com en la memòria de les persones cada nova experiència modifica la manera en què les imatges se guarden i atresoren.

L'evolució d'Ana Hernández com a artista ha sigut constant i ara podem apreciar els fruits d'un procés que ha anat madurant al llarg dels anys. Li correspon a ella la tenacitat i la valentia d'haver mantingut sempre una actitud de busca en l'artístic, enfront de la comoditat que podria haver suposat l'utilitzar des dels començaments un llenguatge ja fet i coherent, però prestat i no sentit.

L'experiència de l'artista de treballar durant anys amb les tècniques d'estampació, ha portat en la seua evolució natural a una utilització en la seua obra de la imatge composta per diversos estrats, amb una gran riquesa de textures i materials. Ana juga lliurement fins a elaborar unes superfícies aparentment senzilles, formes que s'entremesclen en capes amb diferents tècniques i que propicien en la trobada una multitud de lectures, sensacions i significats.

La instal·lació de l'obra en la Sala de la Muralla ha generat una nova narrativa del que va ser en el seu origen un procés variat, ric i a vegades inconnex, els llaços del qual se soterraven davall les aigües i la terra per a sorgir de nou transformats, en un altre lloc sostingut pels pilars transformats de la sala a manera d'esculturas-grafitis que generen un espai ple de suggeriments. Llibres i bols que pengen de les parets en urnes que preserven l'acte íntim del procés de creació.

 

 

Nota biogràfica 

Va naixer a Melilla (1958), però la major part de la vida l’ha passada a València.

Va estudiar Belles Arts a la Universitat Politècnica de València i es va doctorar l’any 2000 amb la investigació De la pintura psicopatològica a l’art com a teràpia a Espanya (1917-1986), que connectava amb el meu treball als Serveis de Salut Mental. També va rebre cursos de pintura mural a Sant Cugat dels Vallès i de gravat a la UPV.

Va començar a treballar en un taller de pintura per a pacients a l’Hospital Psiquiàtric de Bétera, el 1977, després es va formar a Barcelona en Artteràpia i en una curta estada a St. Albans, Art and Design School d’Hertsfordshire, prop de Londres, el 1990.

El 2004, va començar a fer classes en el Màster d’Artteràpia de la Universitat de Múrcia

Des del 1980 he publicat en revistes científiques especialitzades i ha participat en el muntatge d’exposicions de pintures de pacients. També ha col·laborat en l’organització de múltiples congressos relacionats amb la seua àrea treball. 

Ha publica entre d’altres:

Arte-Terapia y educación. La creación como proceso de transformación individual y colectivo. Universitat Politècnica de València, 2003.

“Lo irracional y la modernidad”. Siso-Saude Boletin da Asociación Galega de Saúde Mental, núm. 39, tardor 2003.

“La imagen que siembra palabras”. Catàleg de l’exposició de l’Asociación de Artistas Plásticos Línea Paralela, de Sevilla. Abarán (Múrcia), abril 2005.

“Las palabras de la imagen: un caso de arteterapia en salud mental”, dins Coll, F. (ed.): Arteterapia, Dinámicas  entre creación y procesos terapéuticos. Mancomunitat del Valle de Ricote. Universitat de Múrcia, 2006.

“Hebras que dibujan el dolor”, dins Alicia Alted et alii: catàleg de l’exposició Los dibujos de los niños de la guerra civil española, novembre 2006. Biblioteca Nacional. Madrid.

“Locos y artistas heréticos”. Cuadernos de psiquiatría comunitaria. Revista de la Asociación Asturiana de Neurobiología y Psiquiatría. Gener 2009. 

Destaquem algunes exposicions individuals i col·lectives: 

El 1979, la que vaig fer amb els companys de classe a la sala d’Exposicions de l’Ajuntament de València i a la sala Estil de València.

El 1980 va participar en l’Exposició Itinerant d’Artistes Plàstics del Ministeri de Cultura.

El 1988, va participar en el XV Saló de Primavera de Pintura i Escultura de la Caixa d’Estalvis de València.

El 1988 va començar l’amistat i la col·laboració amb la pintora i gravadora M. Dolores Gandia, la inauguració a la sala Villa Eugenia de l’Ajuntament de Godella, el 1989, juntament amb Elena Uriel a l’Institut de la Dona, al Cafè Malva-rosa, al Museu de Pego, a Interart, a la galeria Ibalart o a la galeria EFE. El 1994, a la galeria 6 de Febrer, de València, juntament amb Carme Vidal, i de nou a La casa dels pintors, de Godella, investigant amb M. Dolores sobre l’art brut, el 2001.

Va exposar el 1995 a l’Ateneo Español de Mèxic.

L’any 2005 vaig exposar per primera vegada a la galeria Color Elefante els papers i collages estampats amb oli. Aquests van ser el pròleg de l’exposició que presenta ara a la Sala de la Muralla del Col·legi Major Rector Peset, de València.

 

 


 

Més informació: cultura@uv.es