Accedir a la pàgina principal de la UniversitatImatge decorativa
Vicerectorat de Cultura

Sisena Biennal Martínez Guerricabeitia. ConscienciART

Sisena Biennal Martínez Guerricabeitia

ConscienciART

De novembre de 2001 a gener de 2002

El Patronat Martínez Guerricabeitia i la Fundació General de la Universitat de València donen inici el el 23 de novembre a la sisena edició de la Biennal d’Art Contemporani Martínez Guerricabeitia.

Pensada per incentivar la creativitat de joves artistes espanyols i augmentar el patrimoni artístic de la Universitat, la Biennal Martínez Guerricabeitia pretén en aquesta ocasió indagar en la capacitat de les arts plàstiques per influir en el pensament i la consciència dels éssers humans.

Igual que als cinc certàmens anteriors, cinc crítics i cinc galeristes de prestigi, que formen el comitè de selecció, han elegit vint obres, dues cadascun, de distints artistes espanyols. Les vint obres s’exposaran a les Reials Drassanes de València fins al 13 de gener. El Patronat considerarà la possibilidad d’adquirir-ne les que tinguen algun interès per incorporar-les al fons artístic de la Univesitat.

El tema elegit per a la sisena Biennal, ConcienciARTE, té una estreta relació amb el criteri que ha seguit el Sr. Jesús Martínez Guerricabeitia per confeccionar la col·lecció d’art contemporani que el 1999 va donar a la Univesitat. Enfront del letarg que es va produir en molts artistes les dècades de 1980 i 1990, aquest empresari valencià es mostrà sempre partidari d’impulsar la creació artística que denuncia les injustícies socials. L’esperit de rebel·lia i de compromís social que caracteritza la col·lecció Martínez Guerricabeitia és el que ha determinat la selecció d’obres en aquesta edició de la Biennal.

El comitè de selecció està integrat per una prestigiosa representació del món acadèmic i de la crítica de l’art i per reputats galeristes de Madrid, Vitòria, Palma de Mallorca i València.

Per part de la crítica, participen en aquest comitè:

- Estrella de Diego, crítica d’art i professora de la Universitat Complutense de Madrid. Obres de Marina Núñez i Ana Prada.

- Anna Mª Guasch, crítica d’art i professora de la Universitat de Barcelona. Obres de Rogelio López Cuenca i José Ramón S. Morquillas.

- Simón Marchán Fiz, crític d’art i catedràtic de la UNED. Obres de Juan Ugalde i Simeón Saiz Ruiz.

- David Pérez, crític d’art i professor de la Universitat Politècnica de València. Obres d’Álex Francés i Isidoro Valcárcel Medina.

- David G. Torre, crític d’art a Barcelona. Obres d’Antonio Ortega i Tere Recarens.

Les galeries que participen en el comitè i els artistes que han seleccionat són:

- Elba Benítez, de Madrid, amb obres de Juan Luis Moraza i Valentín Vallhonrat.

- Espacio Mínimo, de Madrid. Obres d’Enrique Marty i Nono Bandera.

- Tomás March, València. Obres de Pedro G. Romero i Federico Guzmán.

- Trayecto, Vitòria. Obres d’Ibon Aranberri i Fernando Illana.

- Xavier Fiol, Palma de Mallorca. Obres de Ricard Chiang i Pep Guerrero.

Com a resultat de les cinc biennals celebrades des de 1990, el Patronat Martínez Guerricabeitia ha incorporat a la col·lecció un total de dotze obres d’artistes que en l’actualitat ocupen un lloc rellevant en el panorama nacional de l’art contemporani. Gràcies a la Biennal, avui la Universitat pot gaudir obres de Carmen Calvo, Curro González, Javier Baldeón, Rogelio López Cuenca, José Mª Báez, José Gallego, El Hortelano, Abraham Lacalle, Antoni Murado, Simeón Saiz Ruiz y Darío Urzay.

El Patronat Martínez Guerricabeitia persegueix incessantement l’enriquiment de la vida cultural de la Universitat i, per extensió, de la societat a què pertany la institució. Després de dotze anys des del seu naixement, el Patronat continua portant una vertiginosa activitat adreçada sobretot a acostar a la societat la producció artística dels nostres dies. Prova d’aquesta labor divulgativa, a més de l’organització de la Biennal, són les seleccions de pintures de la col·lecció que s’exposen a la Sala Martínez Guerricabeitia de l’edifici del carrer de la Nau, antiga seu de la Universitat. Aquestes seleccions posen a l’abast de tota la societat obres de creadors de la importància d’Eduardo Arroyo, Juan Genovés, Equipo Crónica, Equipo Realidad, Juan Ripollés, Antoni Miró, entre altres.

Gràcies al relleu que es va atènyer en les edicions passades, la Biennal Martínez Guerricabeitia ha esdevingut un focus de difusió de l’art actual. La singularitat d’aquest esdeveniment permet als joves creadors fer públics els seus treballs, a més de donar-los l’al·licient afegit del possible reconeixement del Patronat en adquirir alguna de les obres que s’hi presenten, les quals s’integren en una de les més significatives col·leccions d’art contemporani de contingut ideològic amb què compten les institucions universitàries europees.

La Biennal Martínez Guerricabeitia, que organitzen el Patronat Martínez Guerricabeitia i la Fundació General de la Universitat de València, compta amb el patrocini del Banco Santander Central Hispano i amb la col·laboració de la Diputació i l’Ajuntament de València.

 

Més informació: cultura@uv.es