Accedir a la pàgina principal de la UniversitatImatge decorativa
Vicerectorat de Cultura

Cartelera Turia, 40 anys després

CARTELERA TURIA... 40 ANYS

De l’1 de juliol al 23 de setembre de 2004

Sala Oberta – La Nau

Visita visual

Cartelera Turia és un  projecte cultural que nasqué a mitjan dels anys de la dècada de 1960 promogut per joves universitaris, un grup d’intel·lectuals que buscà la forma d’intervenir culturalment en la societat valenciana i trobà una solució tan original com eficaç en un mitjà tradicionalment menyspreat per la intelligentzia, com és una cartellera d’espectacles.

Per aquelles dates començà a sentir-se la influència d’editorials de nou tipus com ara Edicions 62, Península, Alianza i Ciencia Nueva, mentre que a Catalunya es consolidava la Nova Cançó. Al País Valencià, en mig d’una crisi universitària que posava en dubte les estructures franquistes, les cançons de Raimon se sumaven als ecos de Nosaltres els valencians, de Joan Fuster, la llibreria Concret feia una sèrie d’edicions, es fundava l’Equipo Crónica i Estampa Popular buscava fórmules per ampliar el camp de la difusió pictòrica.

Durant aquestes quatre dècades ha acudit a la cita setmanal amb els seus lectors, a vegades esquivant amenaces de tancament implacable, i ha comprovat la desaparició d’altres revistes que també van obrir espais de llibertat.

Des de les seues pàgines, la perifèria, o millor les perifèries, hi han ocupat llocs centrals, i això li ha valgut uns quants premis i més d’un disgust. Ha sobreviscut als pertinents “eixos del mal” que han parasitat cadascun d’aquests quaranta anys, reinventant-se contínuament a la seua manera.

Idolatrada per molts i odiada per alguns, ha servit de referent en l’educació cinefilosentimental i en la formació de l’esperit crític de diverses generacions, a les quals ha ensenyat a estimar Visconti i Bergman, Wilder i Buñuel, Berlanga i Els Joglars, Dizzy Gilespi i Tete Montoliu, Kim Novack i Pepe Isbert..., obrint un respirall cultural en l’ambient asfixiant de la dictadura.

Amb la seua agudesa habitual, Vázquez Montalbán va definir amb aquestes paraules l’ideari de la Turia: “Exterminadores, cultos, polícromos, rojos, verdes, colorados, los de Cartelera Turia constituyen una extraña y reducida secta que cada semana nos envía la botella del náufrago con sus críticas de espectáculos que rompen los moldes de los mensajes obvios”.

Quaranta anys després, gràcies a la col.laboració de la Universitat de València, mirem per l’espill retrovisor de la memòria gràfica i escrita i proposem fer un recorregut històric pels últims quaranta anys de la vida cultural, política i sentimental de la societat valenciana a través de les diferents seccions de Cartelera Turia –articles d’opinió, crítiques, anuncis, llista de cines i de teatres, etc– convenientment amanit amb notes d’humor crític i autocrític i molta desimboltura.

L’exposició no pretén mostrar un recorregut cronològic lineal. L’estructura consta d’uns eixos temàtics que donen compte dels anys de la censura i dels temps democràtics i s’aproximen també a les geografies de la memòria per donar compte dels cines i teatres desapareguts, de les llibreries i els anuncis que alimentaren els somnis i les aspiracions de molta gent. S’hi recordaran les pel·lícules que han merescut un 5 en la classificació particular i exigent dels crítics de la Cartelera i el seu revers d’infinita constel·lació de pel·lícules sense suc ni bruc,  vomitives, de cine boina, de destape i d’altres subgèneres que han merescut la qualificació 0 i la recomanació de fugir-ne. Totes elles i moltes més han contribuït a l’educació cinèfila i sentimental dels lectors de la publicació.

I com pensem que la raó ha de donar pas a les raons, els gustos i les preferències, hi mostrem les manies de la Turia (pel·lícules, actors, directors, personatges públics...) pels quals sent la Cartelera especial predilecció. També ens hi fem eco de les manifestacions dels lectors i els amics que la idolatren o la detesten amb una pulsió d’amorodi

L’evolució tècnica de la impressió, la composició i el disseny també seran presents en l’exposició amb els objectes, les fotografies, les vinyetes, els còmics, les portades originals o les reproduccions.

 


 

Més informació: cultura@uv.es