Accedir a la pàgina principal de la UniversitatImatge decorativa
Vicerectorat de Cultura

Projecte Educatiu Veig, Veig

Una Europa Multicultural on cabem tothom

Projecte Educatiu Veig, Veig

 

D l'1 de desembre de 2003 al 18 de gener de 2004

Sala Thesaurus - La Nau

Visita visual

L’EDUCACIÓ PER A LA PAU: UNA NOVA DIMENSIÓ 

Un concepte global de l’educació per a la pau és la lluita contra el racisme i la xenofòbia. No és fàcil trobar una metodologia apropiada per fer que l’alumnat comprenga la veritat i arribe a prendre partit en aquesta lluita. I en això consisteix l’èxit d’aquest projecte. 

Amb aquesta intenció Assemblea de Cooperació per la Pau ha dissenyat i organitzat el projecte “Veig,Veig”. El “Veig, Veig” és un intent de contribuir a l’enfortiment dels valors que configuren el respecte pels drets humans i les peculiaritats i diferències amb els altres. 

“Veig, Veig” és una exposició destinada a xiquets i xiquetes d’edats compreses entre 10 i 14 anys. No és una exposició en el sentit tradicional, és un taller-circuit de jocs que pretén que els xiquet  i les xiquetes, per mitjà de tècniques interactives, pensen per si mateixos i busquen solucions als problemes que se’ls plantegen. Es tracta que prenguen consciència de quins són els mecanismes que conformen les generalitzacions, els prejudicis i la víctima innocent.

El projecte té com a suport bàsic per al seu desenvolupament una exposició que estimula la formulació de preguntes. 

Algunes parts són estructurades i s’autocorregeixen. Això obliga als xiquets i les xiquetes a buscar solucions. Les tasques exigeixen cooperació, per tant treballen en parelles basant-se  en un “passaport” que van omplint amb els seus descobriments i opinions personals de manera que no és simplement un manual sobre la forma de treballar en l’Exposició, sinó també una relació de la pròpia experiència que després serveix per a treballs posteriors a l’escola. 

L’exposició consisteix en vuit seccions que segueixen un ordre que facilita la comprensió dels conceptes. Al principi es projecta un vídeo titulat Gent, després es reparteixen els “passaports” que s’omplen amb les dades personals i, ja per parelles, s’inicia el recorregut a través d’un circuit de jocs. 

En les diferents seccions s’aprenen diversos conceptes. A LES APARENCES ENGANYEN, els alumnes descobreixen que a vegades la realitat no és el que sembla, que observant les mateixes coses cadascú les pot veure diferents. A VERITABLE O FALS,  s’anima els participants a no acceptar-ho tot sense pensar. A FET O OPINIÓ, es comprèn que algunes opinions poden ser veritat per a algunes persones però no per a totes. A TOTS MENYS “JO”  descobreixen el que signifiquen les generalitzacions. En els PREJUDICIS, aprenen el que són aquests i com poden refutar-los. A LA VÍCTIMA INNOCENT, arriben a comprendre quins són els mecanismes que generen aquesta víctima, així com el “còmplice” i el “perdonavides”. A DISCRIMINACIÓ, s’integren les activitats anteriors per  comprendre l’origen i les causes de la discriminació. 

Finalment, a ELS PERIODISTES, se’ls anima a continuar treballant, a investigar i a actuar en el seu entorn, la família, el carrer, i l’aula per denunciar i combatre el racisme i la xenofòbia.

Assemblea de Cooperació per la Pau. Passatge de la Sang, 5-43  -  València

Tel. 96 351 12 63

 

Més informació: cultura@uv.es