Accedir a la pàgina principal de la UniversitatImatge decorativa
Vicerectorat de Cultura

Música a la Capella

Música a la Capella

 

Victoria Musicae

Josep Ramon Gil-Tàrrega, director

 

Dimecres  22 d'abril de 2009

 

19.30 hores

 

Capella de la Sapiència - La Nau

Entrada lliure, aforament limitat

 


PROGRAMA

 

Lliçons de tenebres - Joan Baptista Comes (1568?-1643)

 

I

Lamentació 1a, fèria V: Incipit lamentatio Jeremiae Prophetae, a 5 v.

Lamentació 1a, fèria V: Incipit lamentatio Jeremiae Prophetae, a 5 v.

 

II

Lamentació 1a, fèria V: Incipit lamentatio Jeremiae Prophetae, a 11 v.

Christus factus est, a 4 v.

 

 

 

Victoria Musicae

Josep Ramon Gil-Tàrrega, director

 


VICTORIA MUSICAE

Fundat a València per l’octubre de 1992, té com a finalitat principal difondre la música vocal de l’edat mitjana, del Renaixement i del Barroc, tot prestant atenció especial als projectes de recuperació de música inèdita de compositors espanyols.

Els seus membres han actuat en diverses ocasions amb Capella de Ministrers, grup instrumental de música antiga, i amb l’orquestra barroca Estil Concertant en projectes de recuperació de música barroca espanyola. A més, una part important dels seus components desenvolupen una activitat professional estable amb altres cors professionals, com el Cor de la Generalitat Valenciana.

Amb una plantilla vocal bàsica, el nombre de cantors pot variar lleugerament d’acord amb el programa, entre dotze i divuit. Els instruments utilitzats, en tot cas reproduccions d’època, depenen del programa que interpreten.

Ha participat en festivals especialitzats en música antiga, com el que va organitzar AMA o el Festival de Música Antiga i Barroca de Peníscola, i en música coral, com el de Sogorb (Castelló) i a la Seu de València. També ha participat en concerts organitzats per la Diputació d’Albacete o La Llum de les Imatges. A més, ha participat en cicles de difusió musical organitzats per la Diputació i la Generalitat Valenciana.

Ha interpretat al Palau de la Música de València concerts monogràfics dedicats a Henry Purcell, a l’obra funerària de Tomás Luis de Victoria (Officium Defunctorum) i a les composicions musicals arran l’obra poètica d’Ausiàs March en el 600 aniversari del seu naixement (1997). Entre els seus últims projectes es troba la recuperació dels mestres de la Capella del Reial del Col·legi Corpus Christi de València durant el segle xvii.

Des de 1999, Victoria Musicae aprofundeix, mitjançant projectes d’enregistrament, en l’estudi i la interpretació de la música vocal del Renaixement i del Barroc, recuperant obres d’autors espanyols i aplicant criteris historicistes. Aquests projectes estan dedicats principalment a obres de José de Nebra (1702-1768), Ginés Pérez (1548?-1600), Joan Baptista Comes (1582?-1643) i Ambrosio Cotes (ca. 1550-1603).

La seua tasca de recuperació de música dels mestres valencians ha rebut el suport de diferents institucions valencianes, com l’Institut Valencià de la Música, l’Ajuntament de València, la Diputació de València i l’Ajuntament d’Oriola. A més, la Universitat de València col·labora i patrocina les activitats d’investigació i de difusió del patrimoni musical que realitza Victoria Musicae.

És el seu director musical titular és, des de 1993, Josep Ramon Gil-Tàrrega.

 

JOSEP RAMON GIL-TÀRREGA

Va nàixer a València i va fer els estudis musicals superiors al seu conservatori. Alumne d’Eduardo Cifre Gallego, ha rebut classes d’interpretació i anàlisi amb altres mestres, com Manel Cabero, Erwin List, Josep Prats, Laszlo Heltay, Stanislav Krukovski en direcció de cors i Jorma Panula en direcció d’orquestra.

Ha estat director titular del cor Cambra Musical i de l’Orfeó Universitari de València. Ha dirigit l’Orquestra Filharmònica de la Universitat de València, l’Orquestra Simfònica de la Ràdio de Bucarest, Capella de Ministrers, Estil Concertant, Acadèmia d’Orfeu i Cor de RTVE, i ha participat com a director o continuista de tecla en l’enregistrament de 15 CD, alguns dels quals han rebut importants elogis i guardons de la crítica internacional.

Des de 1993, és director titular del grup Victoria Musicae, especialitzat en la polifonia espanyola dels segles xvi al xviii i, des de la seua creació, del Cor de la Federació de Cors de la Comunitat Valenciana (FECOCOVA).

Posseeix una llarga experiència pedagògica en el camp de la direcció de cors, com a instructor en cursos i seminaris de direcció, interpretació i anàlisi a Euskalerria, Astúries, Lleida, Múrcia, Palma de Mallorca, Barcelona, Alboraig, Benicàssim, Torrevella i València. Ha escrit diverses obres per a cor a cappella, veu i piano, i simfonicocorals. Participa habitualment com a membre del jurat en certàmens corals de l’Estat espanyol.

 


[<] Tornar

Més informació: cultura@uv.es                     [Darrera actualització: 14/04/09]