Accedir a la pàgina principal de la UniversitatImatge decorativa
Vicerectorat de Cultura

Música a la Capella

Música a la Capella

 

Lluís Vich Vocalis

Ministrils del Duch

 

Aula de Música - PAM

 

Dimecres  31 de març de 2010 - 19.30 hores

 

Capella de la Sapiència - La Nau

 

Entrada lliure, aforament limitat


 

PROGRAMA

 

Missa pro defunctis (Venècia 1574) Giovanni Matteon Asola  (c. 1528-1609)

I        Processio: Instrumental

II       Introitus: Requiem aeternam

III      Kyrie: Kyrie-Christe-Kyrie

IV       Gradual: Requiem aeternam

V        Tractus: Absolve Domine

VI       Sequentia: Dies Irae

VII      Offertorium: Domine Jesu Christe

VIII     Sanctus: Sanctus – Hosanna

IX       Benedictus: Benedictus – Hosanna

X        Agnus Dei: Agnus Dei I, II, III.

XI       Communio: Lux aeterna

 

Exaudi Deus (Sacrae Symphoniae, M.D.XCVII) Giovanni Gabrieli (c. 1556 - 1612)
 

Lluís Vich Vocalis

Ministrils del Duch


El grup LLUÍS VICH VOCALIS de València, que també treballa amb la denominació de Cor de Cambra Lluís Vich, és una agrupació vocal masculina especialment dedicada a la interpretació de la música vocal del Renaixement i primer barroc.

Des de la seua presentació el 1985, patrocinada pel Conservatori de València, ha treballat per la recuperació i la divulgació d’un repertori musical original, amb una especial preocupació per la música valenciana. Els seus components, d’ampla experiència en el món musical, a més de la seua activitat en el grup, també col·laboren habitualment amb altres grups dedicats a la música antiga, com la Capella de Ministrers,  Capella Reial de Catalunya, Hesperion XX, Música Ficta o el Cor de la Generalitat Valenciana.

A més de la seua presència en els més importants certàmens i festivals musicals de la Comunitat Valenciana, ha donat concerts per Espanya, França, així com una gira per Taiwan, cantant a auditoris com el Palau de la Música de València, la sala Oliver Messiaen de París, per a Radio France, o el National Chiang Kai-shek Cultural Center de T’aipei. Ha gravat un programa per a la Televisió Valenciana amb obres del Misteri d'Elx i del polifonista Ginés Pérez, que s’ha emès diverses  vegades.

Junt al treball en el seu repertori habitual, a capella o amb instrumentistes, col·labora amb la Capella de Ministrers en els programes de música medieval El llibre vermell de Monstserat i Ad honorem virginis dedicat a l'ars antiqua de la Corona d’Aragó (segles XIII i XIV), la gravació d’aquest programa ha esta guardonada amb el premi Compact CD 2009.

Ha gravat diversos treballs de polifonia antiga valenciana, Mestres de Capella de la Seu de València i del Misteri d’Elx. Els seus discos compactes més recents són Paribus vocibus, dedicat a obres a veus iguals del polifonista Tomás Luis de Victoria i L'Esperit de la Contrareforma, un programa de polifonia religiosa de l’època de la Contrareforma catòlica (Byrd, Gallus, Kerle, Palestrina i Victoria).

Amb el títol de Discantus i junt al saxofonista Perico Sambeat, aborda una experiència musical que mescla polifonía i jazz. Fruit d’aquest treball ha estat la gravació d’un disc compacte amb el mateix títol i més de vint concerts.

La seua darrera gravació, realitzada en 2009, ha estat el disc compacte Rossini Mezzo, amb l’Orquestra Sinfònica de Navarra i la mezzo valenciana Silvia Tro, sota la direcció de Julian Reynolds, director amb el qual ja ha interpretat en escena l’òpera de Rossini L'italiana in Algeri.

La Universitat de València col·labora i patrocina les activitats d’investigació i difusió del patrimoni musical realitzades per Lluís Vich Vocalis.

 

MINISTRILS DEL DUCH

Francesc Villanueva (corneto)

Vicent Osca (sacabutx)

Xaxi Cerveró (sacabutx)

Francesc Vanaclocha (baixó)  

Ferran d’Aragó, duc de Calàbria i virrei de València durant un quart de segle (1526-1550), fou cèlebre en el seu temps per la seua condició de gran mecenes. Es relacionà amb gran nombre d’humanistes, músics i homes de lletres i va establir a València una destacable cort literària i musical. Disposà al seu servei d’una capella de cantors i de ministrils que en conjunt sumaven quaranta integrants. Els ministrils, instrumentistes de vent, eren nou al final de la vida del duc, que l’acompanyaven a qualsevol tipus d’acte públic, civil o religiós, i a les seues festes  privades en què la dansa tenia un paper central.

MINISTRILS DEL DUCH pren el nom pel qual es coneixia el grup d’aquests instrumentistes al servei del duc i virrei. La seua intenció és la de ressuscitar la tradició dels ministrils a València en contextos civils i religiosos, amb l’aportació d’un element musical en els actes públics que els vesteix de solemnitat, element avui perdut en la majoria de casos, encara imprescindible durant segles. Componen aquest conjunt de quatre a vuit components en funció de les necessitats, que interpreten amb reproduccions d’instruments d’època característics dels ministrils dels segles XV-XVIII, com ara les cornetes, els sacabutxos, els baixons, les xeremies, les flautes i orlos. Quan es requereix, s’incorporen instruments de percussió. La seua versatilitat els permet interpretar música per a oficis religiosos, actes civils i danses. Han actuat en la festivitat del Corpus Christi del Patriarca de València, en diversos actes commemoratius a Requena, Algemesí o el Puig, així como en espectacles de música i dansa.

 


[<] Tornar

Més informació: cultura@uv.es                     [Darrera actualització: 24/03/10]