Accedir a la pàgina principal de la UniversitatImatge decorativa
Vicerectorat de Cultura

MORESCA. Un territori. Dues cultures

Moresca

Un territori. Dues cultures

Capella de Ministrers.

 

5 de març de 2009 - 19.30 hores

 

Capella de la Sapiència - La Nau

 

Entrada lliure, aforament limitat


 

PROGRAMA

Cantiga de Santa Maria

Mossàrab

Berenguer de Palou (…1164…)

Aital dona cum ieu sai

Tant m’abelis joys et amors et chants

***

Ponç d’Ortafà (c.1184-1246)

Si ai perdut mon saber

Cantiga de Santa Maria

“Como Santa Maria destruyu un poboo de mouros..:”

 Llibre Vermell

Cuncti Simus Concanentes

***

Anònim

Passamezo antico, romanesca i folies

Narváez

Paseábase el rey Moro

G. C. Barbetta

Moresca detta le Canarie

Anònim

Tres morillas m’enamoran

***

Lluis de Milà

Con pavor recordó el moro. Romance de Soriana

Pavana i gallarda

Cançoner del Duc de Calàbria

Vesame y abraçame

Vella de vós som Amorós

Yo me soy la morenica

Joan A. Dalza

Calata a la spagnuola i Piva

Càrceres/Fletas

E la don don Verge Maria

 

 

CAPELLA DE MINISTRERS

Carles Magraner

Pilar Esteban, veu

David Antich, flautes

Carles Magraner, violes/rabel

Juan Carlos de Mulder, viola de mà/llaüt

Efrén López, ‘ud/viola de roda/guiterna

Pau Ballester, percussions


 

CAPELLA DE MINISTRERS

Si recuperar és, en certa manera, rescatar i alliberar, la formació Capella de Ministrers ens ha fet més lliures en possibilitar que l'aproximació a algunes de les obres medievals, renaixentistes i barroques siga completa. Les lletres de les composicions ens proporcionen una visió parcial d'esta literatura, que només pot ser completada si en coneixem l'acompanyament musical. D'esta manera, la música esdevé un pont que permet als hòmens i dones actuals escapar del segle XXI i unir-se als hòmens i dones que sentien i vivien esta música segles arrere.

Des de la seua creació l'any 1987, el grup Capella de Ministrers, sota la direcció de Carles Magraner, ha dut a terme una tasca investigadora i musicològica a favor del patrimoni musical espanyol, des de l´època medieval fins al segle XIX. El resultat, transformat en testimoni musical, conjuga a la perfecció tres factors clau: el rigor històric, la sensibilitat musical i, molt especialment, un incontenible desig d´expressar i comunicar les seues pròpies experiències.

L'activitat concertística de la formació ha sigut molt intensa des de l'inici de la seua activitat i ha recorregut les millors sales de música d’Espanya: Auditori Nacional d´Espanya, Palau de la Música de València, Palau de la Música Catalana, etc. Així mateix, ha participat en molts festivals, entre els quals cal destacar el Festival de Música Antiga de Barcelona, Madrid Cultural 1992 (amb la recuperació de l'òpera Los elementos d'Antonio Literes), Festival de Teatro Clásico de Almagro, Festival de Música Antiga i Barroca de Peníscola, Festival de Peralada, Quinzena Musical Donostiarra, Los Veranos de la Villa (Madrid), Festival Grec (Barcelona), Festival Internacional de Música y Danza de Granada i Festival de Música Religiosa de Cuenca, entre altres.

No obstant això, la seua projecció també és internacional. Ha fet gires de concerts i ha participat en festivals de països com França, Bèlgica, Romania, Portugal, Holanda, Egipte, Itàlia, Alemanya, Marroc, Anglaterra, Polònia, Tunísia, Xile, Portugal, Grècia, Argentina, Brasil, EUA, Mèxic, Finlàndia, Àustria, Cuba, Croàcia, Xina, Algèria, etc.

Esta trajectòria d'estudi i recuperació de la música antiga ha quedat arreplegada en els 35 discos que ha gravat per a EGT, Blau, Auvidis i CDM, segell discogràfic exclusiu de Capella de Ministrers, que ha obtingut molt bones crítiques per part de la premsa especialitzada, a més de premis i distincions entre els quals destaquen Millor Producció Discogràfica atorgat pel Ministeri de Cultura, Premi Important de l'editorial Premsa Valenciana, i recentment el Premi Cívic 2008 d'Almussafes -Ribera Baixa.

La seua activitat ha anat més enllà del que és estrictament musical: ha fet incursions en les arts escèniques en col·laboració amb directors reconeguts com Àlex Rigola, Juli Leal, Vicent Genovés, Jaume Martorell i Bigas Luna; amb coreògrafs com Santiago Sempere, amb el Cor de la Generalitat Valenciana, i amb músics d'unes altres disciplines com Joan Enric Lluna o Miguel Marín. Ha recuperat la versió escenificada de la sarsuela inèdita La madrileña de Vicente Martín i Soler, el primer Oratorio Sacro espanyol, i una aproximació històrica a la interpretació del drama en dues parts per a la Festa de l´Assumpció de la Verge Maria d´Elx. La seua música del Cant de la Sibil·la forma part de la banda sonora de la pel·lícula Son de mar, de Bigas Luna. Este treball va suposar l'inici d'una relació professional amb el director català, que l´any 2003 va requerir la participació de Capella en l'adaptació de les Comedias bárbaras, de Valle-Inclán, en la clausura de la II Biennal de València.

Les ajudes institucionals que, des de fa anys, són constants per part de l´Institut Valencià de la Música de la Generalitat Valenciana i de l´INAEM del Ministeri de Cultura, permeten que hui siga una realitat la seua difusió discogràfica i concertística a nivell nacional i internacional. La Universitat de València, per la seua banda, patrocina les activitats d'investigació, recuperació i difusió del patrimoni musical dutes a terme per Capella de Ministrers.

 


[<] Tornar

Més informació: cultura@uv.es                     [Darrera actualització: 12/02/09]