University of Valencia logo Logo DAM Chair for Integral Management and Resource Recovery of Wastewater Logo del portal

La transformació de la EDAR tradicional cap a un sistema de generació d'oportunitats està cada vegada més a prop

  • December 2nd, 2021
Image de la noticia

La Càtedra DAM va celebrar el passat 1 de desembre la “III Jornada Cientificotècnica sobre l'aprofitament de l'aigua residual com a font de recursos”. Durant l'esdeveniment es van presentar 8 ponències que van abordar la situació actual i els reptes als quals s'enfronta el sector de les aigües residuals

“Després de dos anys hem observat grans avanços en el sector de les aigües residuals, passant de línies d'investigació aplicades en casos pilot a solucions tecnològiques ja implementades en instal·lacions reals, tal com ha quedat reflectit en les diferents presentacions. Per això, podem afirmar que la transformació de la EDAR tradicional d'eliminació de recursos cap a un sistema de valoració i generació d'oportunitats està cada vegada més prop de convertir-se en una realitat”

D'aquesta manera es van expressar els representants de la Càtedra DAM de Gestió Integral i Recuperació de Recursos de l'Aigua Residual de la Universitat de València, Alberto Bouzas i Silvia Doñate, durant la clausura de la “III Jornada Cientificotècnica sobre l'aprofitament de l'aigua residual com a font de recursos”, celebrada el passat 1 de desembre en la seu a València.

La trobada, que va congregar a més de 70 assistents, va servir per a analitzar la situació actual del sector i els reptes futurs a les quals s'enfronta. Per això, es van presentar en diferents projectes i casos d'estudi d'èxit, diverses vies d'investigació relacionades amb la reutilització i recuperació de recursos, detecció de contaminants emergents, valorització de biogàs o el control biològic d'olors en la EDAR.

“Hem abordat els reptes existents en relació als contaminants emergents, però també el seu potencial energètic amb l'obtenció de biometà i en un futur pròxim l'hidrogen verd. També s'ha debatut sobre els beneficis dels desenvolupaments en matèria de sensorització i que asseguren la qualitat de l'aigua. Així mateix, hem tractat les propostes d'innovació, cada dia més a escala comercial, entorn de la recuperació de productes de valor afegit en forma de microalgues, fertilitzants i altres productes com bioplàstics”, destaquen els representants de la Càtedra DAM.

Per tot això, valoren de manera molt positiva la celebració la jornada, ja que ha permés transmetre als estudiants i professionals del sector el coneixement existent en universitats, centres i empreses innovadores “imprescindible per a aconseguir el desenvolupament de models de gestió més sostenibles i compatibles amb l'entorn”, van incidir des de la Càtedra DAM.

L'esdeveniment va ser inaugurat per la Vicerectora d'Innovació i Transferència de la Universitat de València, Mª Dolores Real, qui va agrair als organitzadors la celebració d'aquesta mena de trobades que posen en valor la importància de la I+D+i en el sector de les aigües residuals i la necessitat de solucions sostenibles.

En primer lloc, Ana Pérez (TECNALIA) va explicar en la seua ponència “Membranas de nanofibras para la eliminación de contaminantes en aguas”, els aspectes principals de la tecnologia electrospinning “membrana en forma de teixit no teixit”. Per part seua, Juan Antonio Álvarez (AIMEN Technology Centre), va presentar el treball sobre “Tecnologías ópticas y de visión para control de calidad de Aguas Residuales”, així com alguns resultats obtinguts en diferents projectes d'investigació.

Des del Iberian International Nanotechnology Laboratory (INL), Begoña Espiña, va aprofundir en els diferents estudis que realitzen des del seu centre d'investigació relacionats amb “Sensores basados en nanotecnología para la monitorización in situ de contaminantes en agua”. Va tancar el primer bloc de ponències, Alfredo Rodrigo (AINIA), qui va tractar les principals línies d'investigació que desenvolupen entorn de la “Recuperación de nutrientes y valorización de la materia orgánica en aguas”.

Després de la pausa-café, Fernando Gutiérrez (Universitat Politècnica de Madrid), va explicar principals aspectes del procés “Power-to-SNG: Valorización de biogás por metanización directa con H2. Un análisis de proceso, mentre que des de la Universitat de Valladolid, Raúl Muñoz, va abordar els resultats de “Los avances realizados en torno a la valorización biológica de biogás”.

En aquesta mateixa línia, Ismael Callejón (ADD Synergy) va centrar la seua xarrada sobre el procés de “Cryoupgrading” per a la producció de BioGNL i CO₂ líquid a partir del biogàs. Finalment, Javier Alvárez (Universitat de València) va tancar el segon bloc de ponències repassant els últims treballs desenvolupats pel seu Grup d'Investigació en Enginyeria Ambiental (GIAM), que es troben relacionats amb el control biològic d'olors en EDAR.

Images: