University of Valencia logo Logo DAM Chair for Integral Management and Resource Recovery of Wastewater Logo del portal

La Càtedra DAM celebra el “Dia Mundial de l'Aigua” reivindicant una gestió eficient i sostenible de l'aigua

  • March 24th, 2022
Image de la noticia

Aquesta IV Edició va comptar amb les conferències de Miguel Ángel Jiménez Bello (IIAMA-UPV) i Ernesto López Baeza (UV) i va ser inaugurada pel Director de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria (ETSE-UV), Rafael Magdalena, i pel Director de la Càtedra DAM, Alberto Bouzas.

Aquest 22 de març, i després de dues edicions sense celebrar-se de manera presencial per l'impacte de la pandèmia, la Càtedra DAM de Gestió Integral i Recuperació de Recursos de l'Aigua Residual ha organitzat la seua tradicional jornada de conferències que ha comptat amb les ponències de l'investigador del IIAMA-UPV, Miguel Ángel Jiménez Bello, i el Professor Honorari del Departament de Física de la Terra i Termodinàmica - Universitat de València i Director Tècnic de Albavalor S.L.O, Ernesto López Baeza.

En un acte celebrat a l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria de la Universitat de València (ETSE-UV) amb motiu del Dia Mundial de l'Aigua, tots dos experts van posar en valor la importància de dur a terme una gestió eficient, professional i sostenible amb l'entorn de l'aigua, “més encara si cap en el context de disminució en la disponibilitat de recursos hídrics al qual s'enfronta el sector de l'aigua a conseqüència del canvi climàtic”.

Concretament, Miguel Ángel Jiménez (IIAMA) va explicar alguns detalls tècnics dels diferents estudis que ha realitzat al llarg de la seua carrera científica i que se centren el desenvolupament de "Models i eines per a la millora de l'ús de l'aigua, energia i fertilitzants en les xarxes de reg de la Comunitat Valenciana".

"El primer estalvi energètic s'aconsegueix amb un ús racional de l'aigua que és la base fonamental de la sostenibilitat del sistema. Després d'això, en les xarxes de reg el cost energètic òptim es pot obtindre amb l'elecció de la tarifa i operació apropiada del sistema, sustentada per l'ús de models hidràulics que tracten dades en temps real i permeten conéixer les necessitats hídriques", va asseverar l'investigador del IIAMA. També pot fer-se ús de les energies renovables com és el cas dels bombaments solars i es va posar l'accent principalment en l'enorme potencial de l'ús de les aigües regenerades en el sector agrícola valencià.

Per part seua, Ernesto López Baeza va presentar en la seua ponència "Observació de la Terra en suport d'un millor aprofitament dels recursos hídrics" alguns treballs desenvolupats en la seua prolífica trajectòria científica per a millorar les interrelacions entre sòl i aigua.

“A mesura que el planeta es calfa, l'aigua s'ha convertit en una de les principals formes en què experimentem el canvi climàtic. No obstant això, l'aigua no té per què ser un problema, sinó part de la solució. De fet, la protecció d'aiguamolls, l'agricultura de conservació i les solucions basades en la naturalesa poden segrestar carboni en biomassa i sòls. El tractament millorat d'aigües residuals pot ajudar a reduir les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle i produir biogàs com a font d'energia renovable”, va exposar el professor honorari de la Universitat de València.

A continuació va exposar diferents projectes de teledetecció en els quals gràcies a la informació satel·litària poden inferir-se dades d'humitat superficial que faciliten la presa de decisions en la gestió del reg o en una altra mena de serveis ecosistèmics de gran utilitat per a les autoritats públiques.

Images: