Logo de la Universitat de València Logo Departament de Prehistòria, Arqueologia i Història Antiga Logo del portal

Foto Nom i cognoms Adreça + info Biografia
ARASA GIL, FERRAN

ARASA GIL, FERRAN

PDI-Titular d'Universitat

(9638) 64079

ferran.arasa@uv.es

BLASCO MARTIN, MARTA

BLASCO MARTIN, MARTA

PDI-Ajudant Doctor/A

Despatx 214. Dep. Prehistòria, Arqueologia i Història Antiga.

marta.blasco@uv.es

Biografia
 

Doctora per la Universitat de València (Espanya). Des del 2022, Professora Ajudant Doctora de l'àrea d'arqueologia d'aquesta universitat. Ha realitzat estades d'investigació en les universitats de París Nanterre (França), de San Luis Potosí (Mèxic) i en el Institu Català d’Arqueologia Clàssica (Tarragona). Especialista en l'Edat del Ferro de l'àrea ibèrica i en manufactures òssies. Docent en el Grau d'Història i en el Màster d'Arqueologia de la UV.

CUENCA GARCIA, CARMEN

CUENCA GARCIA, CARMEN

PI-Invest Disting d'Excel.lencia Cv

Despatx 214

carmen.cuenca@uv.es

Biografia
 

I am a researcher in archaeo-geophysics at the University of Valencia (UV) since August 2023 and an affiliated researcher at the Norwegian University of Science and Technology (NTNU). With a background in archaeology (UV, 1993-1998) and ~7 years in rescue archaeology (Spain and UK), I developed my engagement with geophysical prospection via an MSc (Bradford University, England, 2007-2008) and a PhD (University of Glasgow, Scotland, 2009-2013). I have held research and consultancy positions in Norway (NTNU, Trondheim, 2017-2023), Austria (Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty Organization-CTBTO CTBTO, Vienna, 2015-16), and Greece (FORTH-IMS, Rethymno-Crete, 2013-15). 

My research portfolio is cross disciplinary between archaeology, applied geophysics, geosciences and heritage management and showcases the potential of geophysical methods in archaeological studies. It focuses on the digital and cost-effective discovery, exploration, and recording of buried archaeological sites and landscapes, quite often at risk, due to an increase in the intensity of agricultural practices, urban development, or climate change. It demonstrates that these minimally invasive diagnostic methods are the best ally to complement and maximise the results provided by more traditional archaeological strategies (e.g. research excavation or trial trenching in archaeological evaluation). I have been exploring the integration of soil characterisation as part of archaeo-geophysical investigations to provide more detailed interpretations of sensed/proxy data (Cuenca-Garcia et al 2018Cuenca-García 2019, Cuenca-Garcia et al. 2023). I have been also working on landscape-scale archaeological investigations of a wide range of sites in Greece, Cyprus, Norway, Emirates, Spain, Estonia and Denmark using both single channel geophysical instrumentation and motorised multi-sensor magnetometer and GPR platforms. Current work includes the following projects: NIDAROD (EE-BI009) 'From Nidaros to Novgorod: Cultures Along the Historic St Olav Routes' (Estonia), Invisible and Visible Cultural Heritage - Investigations of WW2 bunkers at Hanstholm (Denmark), and SENSING IBERIANSCAPES (CIDEXG/2022/55) 'Revealing Iron Age sites and landscapes in the Iberian Peninsula' (Spain).

Besides archaeological investigations, my interests have also developed in humanitarian applications of geophysical prospection. These include the use of high-resolution geophysics to find unmarked human burials, mass graves, and illegal infrastructure. I am a CTBTO inspector (roster) for the implementation of geophysical surveys during on-site inspections (verification regime of compliance with the CTB Treaty). I am a member of two international networks related to climate change, social justice and heritage: the COST Action CA20134 and the Climate Heritage Network.

I am opened to supervising Masters and Doctoral thesis related to topics such as archaeological geophysics, landscape archaeology in the Nordic and Mediterranean regions, and monitoring endangered cultural heritage. If you have any inquires or need guidance in these areas, please feel free to reach out to me. 

DIEZ CASTILLO, AGUSTIN ANGEL

DIEZ CASTILLO, AGUSTIN ANGEL

PDI-Prof. Permanent Laboral Ppl
Director/a de Departament

Departamento de Prehistòria, Arqueologia i Història Antiga Facultat de Geografia i Història Edifici Departamental Despatx 214 Avda. Blasco Ibañez, 28 Valencia 46010 Teléfono 963 86 4628

(9638) 64628

agustin.diez@uv.es

Biografia
 

Doctor en Història per la Universitat de Cantàbria (1996), la meua Tesi Doctoral versa sobre l'estudi del poblament prehistòric en les valls occidentals de Cantàbria. En rebre el grau de Doctor es va traslladar a la Universitat de Califòrnia, Berkeley on, becat per la Fundació Marcelino Botí, vaig realitzar una estada de quatre anys en el Departament d'Antropologia i en el Archaeological Research Facility amb la professora Margaret Conkey, fins que en el 2000 va guanyar una de les places del programa de Reiconcoporación per a Doctors i Tecnòlegs en l'estranger. Des de llavors realitza la seua activitat investigadora en el Departament de Prehistòria i Arqueologia de la Universitat de València.

Les meues línies de recerca principals són: l'arqueologia del Paisatge (veure 'Utilización de los recursos en la Marina y Montaña cantábricas: una prehistoria ecológica de los valles del Deva y Nansa', Guernica 1997), el contacte cultural entre les últimes comunitats de caçadors-recol·lectors i les primeres comunitats agrícoles tant en l'àmbit cantàbric (La costa y el interior en la Época Postglacial : las Transiciones Epipaleolítico-Mesolítico-Neolítico en la Región Vasco-Cantábrica / Manuel Ramón González Morales, Jesús Ruiz Cobo, Lawrence Guy Straus, Agustín Díez Castillo En: Munibe: Antropología y arqueología, ISSN 1132-2217, Nº 56, 2004, pags. 61-78), com en el Mediterrani (Mes d'Is (Penàguila, Alacant) : Aldeas y recintos monumentales del Neolítico Inicial en el valle del Serpis / Joan Bernabéu Aubán, Francisco Javier Molina Hernández, Teresa Orozco Köhler, Agustín Díez Castillo, Magdalena Gómez Puche En: Treballs de prehistòria, ISSN 0082-5638, Vol. 60, Nº 2, 2003, pags. 39-59) i l'aplicació de les Noves Tecnologies a l'estudi del patrimoni, en la qual destaca el desenvolupament del Sistema d'Informació Arqueològica SIDGEIPA.  En els últims anys la seua tasca invetigadora i docent se centra en l'aplicació dels Sistemes d'Informació Geogràfica a l'àmbit arqueològic fruit d'ells destaquen treballs com a “Viejas piedras Nuevas Tecnologías”, *Illunzar 11 i l'aplicació de la química en el camp de l'arqueologia, camp en el qual ha dirigit la Tesi Doctoral de Gianni Gallelo titulada “Western mediterranean archaeology. Chemical element levels in archaeological materials as a methodological tool”. Fruit de l'adreça d'aqueixa Tesi Doctoral és la participació en diferents congressos entre els quals destaca el Colloquium Spectroscopicum Internationale (Pisa, 2017) i una sèrie d'articles entre els quals mereix destacar-se pel seu impacte en la disciplina “Anthropogenic units *fingerprinted by REE in archaeological stratigraphy: Mas d'Is (*Spain) case Rare earth elements” publicat en 2013.

FUMADO ORTEGA, IVAN

FUMADO ORTEGA, IVAN

PI-Invest Cont Doctor Postryc Uv
(Nivel de) Cap de Seccio-Servei
Biografia
 

Em vaig llicenciar en Història (2002) i em vaig doctorar amb menció europea en Arqueologia (2009) per la Universitat de València amb una Tesi Doctoral sobre la morfologia urbana de la ciutat antiga de Cartago (Tunisia) entre els segles VIII i II a.C. He realitzat estades d'estudis predoctorals en la Universitat de Bologna (1999-2000), en l'Escuela de Historia y Arqueología en Roma del CSIC (2005-2007) i en la Reial Acadèmia d'Espanya a Roma (2008-2009). He realitzat estades breus d'estudis en l'École française d'Athènes (2010) i en la Universitat d'Oxford (2011). He disfrutat de contractes d'investigació postdoctoral en el Deutsches Archäologisches Institut de Berlín (2011-2013) i en la Maison méditerranéenne des sciences de l'homme d'Aix-en-provence del CNRS (2015-2016). Des de 2018 disfrute del contracte d'investigació Ramón i Cajal concedit pel Ministeri de Ciència i Innovació.

Actualment dirigeixo un Projecte d'Investigació sobre les bases territorials del fenomen urbà cartaginès i l'explotació dels recursos naturals del paisatge que envolta la ciutat antiga de Cartago (Tunísia), tant en època púnica com romana. El projecte és finançat pel Plan Nacional I+D del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, per l'Institut de Patrimoni Cultural d'Espanya i per la Fundació Palarq, i es desenvolupa en estreta col·laboració amb el Institut National du Patrimoine de Tunísia.

GOMEZ BELLARD, CARLOS

GOMEZ BELLARD, CARLOS

PDI-Catedratic/a d'Universitat
Coordinador/a de Mobilitat
JIMENEZ SALVADOR, JOSE LUIS

JIMENEZ SALVADOR, JOSE LUIS

PDI-Catedratic/a d'Universitat
Biografia
 

Catedràtic d'Arqueologia de la Universitat de València. Reconeguts 6 quinquennis docents i 6 sexennis d'investigació nacionals. Membre del Grup de Recerca en Arqueologia del Mediterrani (GRAM) de la Universitat de València. Membre del Comité científic internacional del Corpus Signorum *Imperii Romani (sota els auspicis de la International Association for Classical Archaeology). Director del Departament de Prehistòria i Arqueologia de la Universitat de València (1999-2002). Coordinador en 2013 i membre de la Comissió Acadèmica del Programa de Doctorat de la Universitat de València, Geografia i Història del Mediterrani des de la Prehistòria a l'Edat Moderna (2013-2023). Director del Màster Universitari en Patrimoni Cultural: Identificació, Anàlisi i Gestió de la Universitat de València (2014-2023). Ha dirigit 11 tesis doctorals i actualment dirigeix altres 7 en curs de realització. Ha sigut Investigador Principal de diversos projectes subvencionats de R+D+i nacionals i regionals, així com d'una vintena de contractes/projectes de R+D+i no competitius amb Administracions públiques.

La seua activitat investigadora s'ha desenvolupat en el camp de l'arqueologia, principalment, romana amb estudis realitzats a Espanya i a Itàlia. En l'àmbit estatal ha dirigit o codirigit campanyes arqueològiques en Bilbilis (Calataiud, Saragossa), Vila del Mitra (Cabra, Còrdova), Temple romà de Còrdova, Aqüeducte romà de Peña Cortada (Els Serrans, València), Vila romana de L'Horta Vella (Bétera, València). Així mateix, ha dirigit diversos projectes d'intervenció arqueològica relacionats amb l'1% Cultural als castells valencians de Chirel i Pileta (Cortes de Pallars), Bunyol i Torís. A més, ha dirigit la investigació arqueològica vinculada amb el Projecte de Rehabilitació del Palau de Cerveró a València, seu actual del Institut d'Història de la Medicina i de la Ciència López Piñero de la Universitat de València. A Itàlia ha realitzat l'estudi arquitectònic del santuari de Juno en Gabii i ha format part de la missió arqueològica espanyola a Pompeia, que ha realitzat l'estudi de la Casa/Caupona I. 8. 8 i Casa I. 8. 5. Ha realitzat estades d'investigació en diferents universitats i institucions de Roma, Bolonya, Nàpols, Pompeia, Varsòvia.

Principals línies d'investigació: 1) Urbanisme i arquitectura romans; 2) Ciutats hispanorromanes, Valentia i el seu entorn rural; 3) Hidràulica romana en territori valencià; 4) Difusió i posada en valor del patrimoni arqueològic. D'aquestes temàtiques, autor o editor de 7 llibres complets i de prop de 200 publicacions en revistes científiques, capítols de llibre i congressos, nacionals i internacionals. Ha pronunciat conferències a Espanya, França, Portugal, Itàlia i Polònia.

Ha sigut Comissari de dues exposicions, L'Apol·lo de Pinedo (València) en el Museu de Prehistòria de València (1994) i Bajo la cólera del Vesubio, Testimonios de Pompeya y Herculano en la época de Carlos III, en el Museu de Belles Arts de València amb diverses itineràncies a Sagunt, Alacant i Múrcia (2004-2005. Així mateix, ha participat en l'elaboració de l'exposició Sotto i lapilli en el Auditorium de Pompeia (Itàlia) (1998).

[Biografia, versió en valencià]

MACHAUSE LOPEZ, SONIA

MACHAUSE LOPEZ, SONIA

PDI-Prof. Permanent Laboral Ppl

Facultat de Geografia i Història (Edifici Departamental. 1ª i 2ª planta). Despatx 108. Avda. Blasco Ibáñez, 28 46010 València

83897

sonia.machause@uv.es

Biografia
 

Llicenciada en Història per la Universitat de València (2010), amb un Màster en Arqueologia (2012) i un Màster en Formació del Professorat (2013). Es va doctorar, amb menció internacional, en Prehistòria i Arqueologia del Mediterrani (Universitat de València) amb la tesi titulada: Les coves com a espais rituals en època ibèrica. Els casos de Kelin, Edeta i Arse (2017).

Al llarg de la seua recerca ha realitzat diverses estades a l’estranger: Archéologie des Sociétés Méditerranéennes (UMR5140) (Montpellier, França) (2010-2011), Department of Archaeology (Durham University, UK) (2015, 2019-2020), School of Social Sciences, Humanities and Arts (Merced, UC, USA) (2016), així com una estada postdoctoral anual en el marc de la beca APOSTD-Fons Social Europeu (Durham University: 2019-2020).

Actualment, la seua recerca es focalitza en les coves de freqüentació ibèrica (ss. VI-I aC), a través d'una anàlisi no només material d'aquests espais rituals, el seu context i el paisatge sacre que els envolta, sinó també de les experiències sensorials i emocionals que es generarien en aquests escenaris naturals, amb una dilatada memòria ancestral. Des de 2018, codirigeix les intervencions arqueològiques de la Cueva del Sapo (Chiva, València).

Línies d’investigació:

  • Coves rituals
  • Edat del Ferro
  • Arqueologia del Paisatge
  • Cultura Material ibèrica
  • Arqueologia Sensorial

*Coordinadora del Projecte d'Innovació Docent: METARQ (des de 2020)

MARTINEZ CHICO, DAVID

MARTINEZ CHICO, DAVID

PI-Investigador/a Contractada M.Salas
Biografia
 

David Martínez Chico és historiador de l'antiguitat i arqueòleg, especialitzat en numismàtica. És fundador i director editorial de Revista Numismàtica Hécate (primera revista numismàtica d'Espanya a ser indexada en Scopus). Va completar els seus estudis d'història a la Universitat de Múrcia i posteriorment va realitzar un màster d'arqueologia a la Universitat de València. Durant la seva formació acadèmica va participar també en diverses campanyes arqueològiques al llarg del territori nacional. Amb motiu de la seva tesi doctoral, una ajuda del Consell Internacional de Numismàtica li va permetre desenvolupar una estada predoctoral a Oxford on va col·laborar amb Coin Hoards of the Roman Empire Project, sota la supervisió de Chris Howgego. Una altra beca com la Casa de Velázquez li va permetre desenvolupar una segona estada a Lisboa.

El seu principal camp d'estudi abasta el període antic de la Península Ibèrica. La seva tesi doctoral, sota la supervisió del professor Pere Pau Ripollès, va versar sobre els tresors imperials trobats en Hispania, compresos entre el regnat d'Augusto i el segle VI d.C. Molts dels seus articles han estat publicats a Espanya, Portugal, Regne Unit, Itàlia, França, Bèlgica, Alemanya, Romania i Suïssa. Ha publicat en les principals revistes numismàtiques d'Europa (Numismatic Chronicle, Revue Numismatique). Treballs enfacats en la història antiga, i sempre fent recalcament en l'estudi de les fonts escrites i arqueològiques, no han estat absents, com demostra la seva preocupació pel camp de l'epigrafia antiga, publicant diverses vegades en Zeitschrift für Papyrologie und Epigraphik.. En l'actualitat treballa en nous camps amb la finalitat d'establir les relacions interdisciplinàries (anàlisis d'isòtops de plom, mineria romana i comerç).

És membre de l'Associació Numismàtica Espanyola, la Societat Catalana d'Estudis Numismàtics, Royal Numismatic Society i de la Société française de Numismatique.

PEREZ JORDA, GUILLEM

PEREZ JORDA, GUILLEM

PI-Invest Disting d'Excel.lencia Cv

Dept. de Prehistòria, Arqueologia i Hª Antiga, Avda Blasco Ibañez 28, 46010 València Despatx 107

83893

guillem.perez@uv.es

Biografia
 

Doctor en arqueologia per la Universitat de València des de 2013 i des de 2020 Investigador distingit en la mateixa universitat. La meua trajectòria investigadora s'ha desenvolupat entre la UV i l'Institut d'Història del CSIC, treballant sobre diferents aspectes vinculats al món agrari des del Neolític fins a l'Edat mitjana. He treballat en el marc de diferents projectes d'investigació vinculats al CSIC, a la UV i a la Universitat de Lleida en diversos països del Mediterrani (Marroc, Tuunisia, Algèria, Egipte, Itàlia i Portugal).

Actualment dirigisc un projecte CIDEGENT finançat per la Generalitat Valenciana sobre l'agricultura en el País Valencià al llarg de l'I mil·lenni a.e., així com un altre projecte sobre l'activitat agrària i ramadera a les illes Balears i a Sardenya durant l'I mil·lenni a.e. subvencionat pel Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats.

La meua investigació està centrada en l'estudi de l'activitat agrícola a partir de diferents materials com són les llavors i fruits, les ferramentes i les estructures d'emmagatzematge i de transformació de productes agrícoles.

QUIXAL SANTOS, DAVID

QUIXAL SANTOS, DAVID

PDI-Prof. Permanent Laboral Ppl
Cap de Seccio-Servei
Cap d'Iniciatives Programa Universitat i Societat Seu Cullera

Facultat Geografia i Història. Edifici departamental, segona planta, despatx 210. Av. Blasco Ibáñez, 28. 46010 València

64070

david.quixal@uv.es

Biografia
 

Llicenciat en Història per la Universitat de València amb Premi Extraordinari (2006) i doctor cum laude en Arqueologia per la mateixa universitat (2013). Va desenvolupar la seua tesi doctoral La Meseta de Requena-Utiel en els segles II-I a.C. La Romanització del territori ibèric de Kelin sota la direcció de la prof. Consuelo Mata i en el marc d'una beca predoctoral Cinc Segles UV, així com una ajuda de l'Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert. La tesi va ser posteriorment publicada com a monografia dins de la sèrie Treballs Varis del Servei d'Investigació Prehistòrica (2015). Durant la realització de la mateixa, va desenvolupar estades de recerca a la School of Human Evolution & Social Change de l’Arizona State University (EUA) sota la direcció del Prof. Michael Barton, a la School of Humanities de la University of Southampton (Anglaterra) amb el Prof. Simon Keay i al Department of Archaeology de la University of Glasgow (Escòcia) amb el Prof. Peter Van Dommelen.

Posteriorment, va gaudir d'un contracte postdoctoral VAL i+D GVA al Departament de Prehistòria, Arqueologia i Hª Antiga de la UV, amb un any d'estada postdoctoral al Joukowsky Institute for Archaeology and the Ancient World de la Brown University (EUA). Ha estat professor associat d'Història Antiga a la UV, professor associat del Departamento de Humanidades de la Universidad Cardenal Herrera CEU i professor col·laborador de la Universitat Oberta de Catalunya. Actualment és professor Contractat Doctor de l'Àrea d'Arquelogia de la UV.

La seua especialitat és la cultura ibèrica i la suea línia de recerca se centra en temes de poblament i territori, hàbitat rural, producció ceràmica, metal·lúrgia, apicultura, així com processos de romanització de les societats indígenes. Ha codirigit les excavacions arqueològiques a l'assentament rural ibèric de la Casa de la Cabeza (Requena, València) i al taller metal·lúrgic de Los Chotiles (Sinarcas, València). Des de 2017 codirigeix ​​juntament amb Consuelo Mata el projecte d'excavació, investigació i posada en valor del poblat ibèric del Pico de los Ajos (Yátova, València), en col·laboració amb el Museu de Prehistòria de València i l'Ajuntament de Yátova, integrat dins de la Ruta dels Ibers. València. De la mateixa manera, ha desenvolupat 4 campanyes de prospecció del poblament ibèric i romà a la comarca de Requena-Utiel i ha treballat en nombroses excavacions en àmbit espanyol i italià, destacant la seua participació en els projectes de la Casa di Arianna i Via degli Augustali (Pompeia, Itàlia), Truncu e'Molas & Pauli Stincus (poblament púnic a Sardenya, Itàlia) i Djebel Mergueb (territori de Cartago, Tunísia).

Forma part del consell de redacció de la revista Saitabi, de la Facultat de Geografia i Història, UV. Ha sigut revisor en revistes com Cambridge Archaeological Journal, Trabajos de Prehistoria i SAGVNTVM. Ha participat en l'elaboració de dos plans directors, un de la cultura ibèrica a les terres valencianes i un altre de l'esmentat Pico de los Ajos.
És cap d'iniciatives del Vicerectorat de Cultura i Societat, coordinant el programa Unisocietat a diferents seus (Requena, Bétera i Cullera). De la mateixa manera, dirigeix les Universitats Estacionals de Requena (Vi) i Ayora (Cultura de la Mel). Forma part del Centro de Estudios Requenenses i de l'Instituto de Estudios Comarcales de la Hoya de Buñol-Chiva, institució de la qual va rebre un premi de recerca al 2009. Té reconeguts 2 sexenis d'investigació per l'ANECA. 

SABATE VIDAL, VICTOR

SABATE VIDAL, VICTOR

PDI-Ayudante Doctor/A