dimecres 25 de juliol de 2012

20a edició d'UNA NIT FOLK
i
1a edició d'UNA NIT FOLKETA
Festival de música i ball tradicional
-El Mussol-
Per fi hem arribat a les 20 edicions d'una festa que no és una celebració normal, convencional. Es tracta de ballar música tradicional, d'arrel, folk, música valenciana i de moltes cultures germanes. Per altra banda sempre acompanyem la festa amb una exposició que enguany serà sobre iconografia del folklore valencià-català-balear. Podem dir que el festival treballa amb un ventall cultural i patrimoni molt colorit i gens normalitzat.
El Mussol ha volgut contribuir precisament a eixa normalització amb la tasca de recuperació, difusió i divulgació d'est bast patrimoni material i immaterial. I ho hem fet com deia el nostre company Amador Grinyó “cal fer treball de formigueta” i així continuem amb la voluntat que mai s'acabe. Ara el nostre cronista no està, però enguany li retrem un sincer record d'estima; ad ell com a persona, i a totes les coses que ha fet pel poble de Quart. En la present edició farem un recorregut per ciutats i viles de la Mediterrània que ens donarà l'ocasió d'escoltar i ballar temes recuperats d'un quadernet de partitures ballables dels anys 20 trobat en una casa de Quart. I amb est esclat de cultura el recordarem per sempre!!

Quadernet de partitures trobat a Quart de Poblet

DANI MIQUEL Alquimista musical, sonador de viola de roda, dolçaina, i de gran varietat d'instruments que s'ha trobat al seu camí, és el cantacançons Dani Miquel qui, amb una connexió especial amb la menudalla, els acostarà en la primera edició d'Una Nit Folketa a contes, cançons i balls tradicionals que són el resultat de la cultura del nostre poble.
Josep Alcover: acordió diatònic, trombó i veu
Rafa Solves: guitarró i veu
Alvar Carpi: guitarra de 12 cordes i veu
Vicent Millo: bateria
Dani Miquel: viola de roda, guitarra i veu
«Amics i amigues, sóc Dani Miquel i tinc el gran plaer d'anar al vostre poble a cantar i ballar amb vosaltres la nostra música, les nostres cançons que són el fruit de l'estima al nostre delicat País.»
RASCANYA El grup de música i ball folk Rascanya (País Valencià), es caracteritza pel seu ofici a l’hora de fer ballar el públic, així com per desgranar un repertori ballable de marcat caràcter valencià. Bases rítmiques contundents i sonoritats mediterrànies són un eix fonamental de l’espectacle dinàmic i participatiu que oferixen en els seus directes. A més, com a novetat, tocaran alguns temes de partitures antigues trobades a Quart que han tingut el gust de recuperar i arranjar perquè tornen a sonar quasi 100 anys després.
Components:
Francesc Sanchis: Guitarra, guitarró, llaüt i veu
Joan Mora: Percussions
Pere Ballester: Acordió diatònic i dolçaina
Amparo Navarro: Dolçaina, tarota, gralla, flabiols
Vicent Simón: Baix elèctric
Vicent Manel Martínez: Mestre de ball
«Amics i amigues de Quart i d’UNF, fem que els 20 anys siguen inoblidables. La plaça plena per a ballar amb Rascanya!!! »
COLLA GATZARA Amb les primeres llavors allà pel 1998 s'encetava una incitativa que en poc temps esdevingué un projecte més estable com a “Escola de tabal i dolçaina Gatzara” i des d'aquell any ja es comptà amb dos professors permanents. Joan Mora feia les classes de tabal i Eduard Navarro les de dolçaina. Hui, l'oferta formativa s'enriquix també amb classes de cant d'estil de la mà de Teresa Segarra. Esta escola que creix cada dia és la que nodrix la Colla Gatzara que vindrà a Quart.
Actualment el col·lectiu Gatzara està totalment integrat en la vida cultural de la comarca com a referent musical en totes les festes del poble i com a element de consciència social mitjançant els seus actes reivindicatius de la cultura.
TRILLA Trilla naix a finals de 2006 amb la intenció de fer composicions pròpies basant-se en la música tradicional. Sense artificis, sense clofolla, només tres: violí, acordió diatònic i sac de gemecs. Es tracta d’un trio de jóvens que decidixen tocar junts per a fer la música que els ve de gust valorant la raïl tradicional, però atrevint-se a compondre noves melodies. L’essència del projecte és sempre la mateixa: folk d’ací, natural i actual, sons sincers i sense embuts.
Components:
Gerad Díaz (acordió diatònic, veu i percussions)
Anaís Falcó (violí)
Ángel Laguna (sac de gemecs, percussions, gralla i whistles),
Isabel Manaut (mestra de ball)
«La música de Trilla necessita el vostre moviment, l'escalfor que despreneu en ballar, el gest de cada individu i el somriure que de tan en tan feu quan mireu cap a l'escenari. Una Nit Folk és la nostra segona estada al País Valencià i ho apreciem molt. Amb molta il·lusió venim del Vallès i l'Anoia per a compartir un ball folk amb danses del Principat incloses. Gralla, acordió, bombo, flautes, tarota, violí, cornamusa i tot d'altres instruments mediterranis us volen provocar. Recordeu: a Una Nit Folk trillareu molt!»
GRUP DE DANSES DEL RAVAL (Vila-real) El grup de músics i balladors va nàixer en 1987 amb la finalitat d'investigar i difondre les manifestacions culturals tradicionals i populars del País Valencià i en especial les de les comarques del Nord. Per tal d'aconseguir-ho desenvolupen activitats com recerca de cançons i relats de tradició oral, recerca de danses i balls de diferents comarques del nord, catalogació i inventariat d'indumentària tradicional de Vila-real, recuperació de costums populars, etc. També han impartit cursos de formació amb referència distints aspectes de cultura tradicional i ha organitzat multitud d'exposicions i conferències sobre indumentària i altres aspectes de la tradició popular de la seua zona.
Al llarg de la seua trajectòria ha publicat opuscles i articles de premsa així com enregistraments de les seues cançons a més d'oferir infinitat d'actuacions al llarg de l'estat espanyol i Europa.

dilluns 23 de juliol de 2012

Programa

Dissabte, 1 de setembre 2012, al Centre Cultural Casino (local de la S.A.M. La Unió).

19.00 h Inauguració de l'exposició iconogràfica del folklore valencià-català-balear.

Dijous, 6 de setembre 2012, a la plaça de l'Església.

19:00h I edició d'Una Nit Folketa amb l'actuació de Dani Miquel.

21:00h Sopar popular de Vicent Andrés Estellés (en col·laboració amb altres associacions del poble)

Divendres, 7 de setembre 2012, a la plaça de l'Església.

19.00 h Taller de balls valencians amb el Grup de Danses del Raval, de Vila-real.

21.30 h Sopar de faixa.

22.30 h Bureo amb el Grup de Danses del Raval, de Vila-real, i decoració de la plaça.


Dissabte, 8 de setembre 2011

10.00 a 14.00 h Casa de Cultura: Curs de danses valencianes amb Rascanya.

19.00 a 21.00 h Placeta de la Creu: Taller de ball folk amb Trilla.

21.00 h Plaça de lEsglésia: Sopar de faixa.

22.30 h Cercavila i dansà popular amb la Colla Gatzara de Paterna, des del carrer Rossinyol fins a la plaça de l’Església. A continuació, UNA NIT FOLK, concert-ball amb TRILLA, de Catalunya, i Rascanya, del País Valencià.

dimarts 17 de juliol de 2012

UNA NIT FOLK 2012. EL CARTELL


La Nit Folk arriba als vint anys. Potser vint no en són molts: amb vint anys som tan joves, ens queda tant per fer, tenim tant per davant...
Però els 20, per a un festival com el nostre, en són moltíssims, tota una vida. 

Mentre la música i el ball continuen a la plaça, als peus del campanar, sota els penons i banderoles, quasi sense poder esquivar l'aljub de Quart, algú s'ha parat a descansar. Segurament li fan mal els peus (en portem vint anys ballant!, poca broma). Seu a la llum que la lluna projecta en un racó de la plaça, pren un respir mentre alleugera les espardenyes, quan algú se li acosta  per darrere. 

"Balles?"

Potser els Vint, per a un Festival com el nostre en són molts. Potser és el moment d'un respir. 
És clar, fins que algú estenga la mà i ens traga de nou a ballar.

Original text