lowa.jpg

IMATGE I CULTURA

La interpretació de les imatges com a història cultural

castellà

El principal propòsit del present Congrés radica en donar continuïtat als encontres científics bianuals que, des de fa ja una dècada, venen celebrant-se a diverses ciutats espanyoles a l’empar de la Sociedad Española de Emblemática. A aquestes reunions s’ha proposat, des de l’origen, posar en comú i donar a conèixer las últimes investigacions i aportacions d’una matèria interdisciplinar com l’Emblemàtica i les seues connexions amb la cultura moderna, que afecten àrees i àmbits de coneixement tan diversos como la Història de l’Art, la Història de la Literatura, la Filologia Clàssica, la Història del Pensament o la Biblioteconomia, i que està cobrant un destacat auge al nostre país des de fa uns quinze anys. Sense cap dubte, l’atractiu que exerceix l’objecte dels estudis sobre Emblemàtica –l’anàlisi i interpretació de les imatges i símbols de l’Edat Moderna en els quals es donen cita de forma indissoluble la imatge i el text, com a constant cultural i social-, han permés l’existència d’un col·lectiu cada vegada major d’especialistes dedicats a les diferents vessants del tema. Però, al mateix temps, aquest tipus d’encontres busquen estimular l’atenció envers aquestes qüestions per part d’estudiants i becaris universitaris, que puguen incorporar-se a aquestes línies d’investigació ja consolidades a les principals universitats de l’Estat espanyol.

 

Continguts

El Congrés seguirà, en línies generals, els plantejaments d’anteriors convocatòries, si bé en aquesta ocasió es posa més de relleu l’estudi de les imatges com a contribució a la història de la cultura. Els continguts són les següents:

 

1.- Anàlisi de manifestacions emblemàtiques en relació a les fonts literàries i gràfiques. 

2.- Estudi de la presència de la retòrica emblemàtica en la Literatura moderna.

3.- Anàlisi de conjunts iconogràfics de caràcter emblemàtic a les arts plàstiques de l’Europa moderna i l’Amèrica colonial.

4.- Estudi de la presència de l’emblemàtica a les arquitectures efímeres i escenografies festives del Renaixement i el Barroc.

5.- Estudi de l’emblemàtica en relació a altres aspectes de la cultura: la impremta, la història del llibre, la història del gravat, etc.

6.- Pervivència de l’emblemàtica en el món contemporani.

7.- Noves direccions en els estudis d’Emblemàtica.

8.- Aspectes diacrònics de la iconografia o anàlisi de tipus iconogràfics en la continuïtat i variació al llarg dels períodes històrics i en relació a les seues fonts literàries.

9.-  Anàlisi i interpretació iconogràfica de manifestacions artístiques.

10.-  Plantejaments pluridisciplinars en l’estudi de les imatges.

11.- Aspectes metodològics per a una història de la cultura a partir de l’estudi de les imatges.

12.-  Noves tecnologies per  a l’estudi de les imatges.

          

Lloc de realització

Casa de Cultura Marqués de González de Quirós

Passeig de les Germanias, 13. 46700 Gandia.

 

Participants

Aquest congrés està dirigit als investigadors, tant universitaris com pertanyents a altres organismes, que estan desenrotllant investigacions sobre emblemàtica i, en general, sobre les imatges (iconografia i iconologia), amb el fi de posar en comú les seues darreres aportacions.

De igual manera, va dirigit als estudiants de la UNIVERSITAT DE VALÈNCIA, els quals tenen la possibilitat de cursar, amb l’assistència a les sessions del congrés, crèdits de lliure opció.

 

BACK2