University of Valencia logo Logo Family Business Chair Logo del portal

Projecte STEP: El 70% de les empreses familiars no té un pla formal de successió

  • October 28th, 2019
Image de la noticia

La Càtedra d'empresa Familiar de la Universitat de València forma part del projecte de recerca internacional, en col·laboració amb els grups de recerca de la Universitat d'Extremadura i la Universitat Abat Oliba. L'estudi ha sigut promogut per 48 universitats afiliades de diferents parts del món. A més, prestigiosos acadèmics i grans empreses familiars de tot el món s'han involucrat en STEP i han creat un flux d'informació sobre bones pràctiques i casos d'estudi que ajudaran a les famílies construir els seus llegats empresarials.

El projecte STEP (Successful Transgenerational Entrepreneurship Practices) va ser fundat en 2005 pel Babson College (Estats Units) en col·laboració amb 6 socis europeus. Es tracta d'una iniciativa global que explora el procés emprenedor a través de les empreses familiars i genera solucions que tenen aplicació immediata per als líders de la família. Actualment, participen en aquest projecte alguns dels principals grups de recerca especialitzats en l'estudi de l'empresa familiar a tot el món, tals com Windesheim (Holanda), Audencia (França), Tecnològic de Monterrey (Mèxic), Icesi (Colòmbia), CEIBS (Xina), Waseda (Japó), Dalhousie (Canadà) o Utah State University (USA), entre uns altres.

Entre altres qüestions que planteja el projecte són: Com impacten els canvis demogràfics en la successió i el govern de l'Empresa Familiar?; Els CEOs que pertanyen al conjunt demogràfic més jove, com els Millennials, tenen diferents estils gerenciales i de lideratge?; Com estan planificant les empreses capdavanteres d'empreses familiars els plans personals de jubilació i de successió de l'empresa?; Quins són les diferències entre cultures?

Entre altres conclusions es destaca que el 70% d'empreses familiars no tenen un pla de successió formal. Tant els CEOs de generació X com els Millennials consideren que no és necessari que el pròxim CEO pertanga a la família propietària.

Les empreses familiars liderades per CEOs pertanyents a la Generació X i Millennials mostren graus d'acompliment més alts que les empreses familiars liderades per la generació Silenciosa i els Baby Boomers.

Les empreses familiars dirigides pel grup dels Millennials tenen majors nivells educatius en les seues plantilles, aprecien més l'equilibri entre el treball i la vida personal. Els CEOs d'aquest grup ambicionen jubilar-se abans de complir 50 anys i lideren les seues empreses amb més èxit.

En els pròxims mesos, la Càtedra d'empresa Familiar de la Universitat de València, en col·laboració amb la resta de socis espanyols (UNEX i UAO) desenvoluparan una versió nacional d'aquest informe, que arreplegarà la situació a Espanya a partir de les dades aportades per 113 empreses familiars espanyoles.

Consulte l'informe complet en anglès ací.

Per a més informació, punxe ací.