Per Tothom: I+Q+i

Paco Tomás

9. L'HORITZÓ 2015-2020

BibliotecaEls canvis de llarg abast que experimenten les societats contemporànies inciten a abordar la planificació universitària des d'una perspectiva, diguem-ne, del termini mitjà. Si bé el mandat d'un rector i el seu equip té una limitació de quatre anys, és obvi que la política universitària ha de pensar-se en un horitzó més ampli. En concret, la implantació dels nous plans d'estudi (en graus i postgraus), la integració universitària en un espai europeu i global, els propis canvis demogràfics que afecten la matrícula universitària, etc. aconsellen plantejar un programa que imagina i projecta la Universitat en un horitzó de 10 a 15 anys. Per això, s'han volgut incorporar al programa almenys dues referències rellevants vinculades a aquest horitzó: el procés d'internacionalització de la Universitat de València; i la culminació dels treballs d'elaboració d'un pla estratègic general que definisca les prioritats de la institució durant aquest període i genere el consegüent consens entorn de les actuacions necessàries per a aconseguir-les.

Internacionalització de la Universitat de València

La internacionalització afecta la majoria de les àrees de la comunitat universitària i ha d'entendre's com un servei per a la promoció, difusió i reconeixement de la nostra universitat en l'àmbit internacional. Per a això cal potenciar, crear i reestructurar les funcions del futur Servei de Relacions Internacionals, sota el Vicerectorat de Relacions Internacionals i Cooperació, segons objectius estratègics en un pla a curt, mitjà i llarg termini. No és aquest el moment de presentar en detall els objectius estratègics, ni descriure totes i cadascuna de les propostes en què pot materialitzar-se aquesta dimensió clau del futur de la nostra universitat. Únicament, repassarem les més importants.

Propostes:

  • Potenciació de la presència de la UV en l'àmbit internacional: Erasmus Mundus, dobles titulacions o titulacions conjuntes, grups d'investigació, grups de treball i intercanvi d'experiències i bones pràctiques, etc.
  • Potenciació de la realització de projectes conjunts amb universitats estrangeres amb la finalitat d'afavorir la mobilitat del personal de la UV: d'estudiants, de PDI i de PAS.
  • Potenciació del programa d'Estudis Hispànics, amb duració preferentment anual, amb un pla propi d'estudis i amb uns diplomes acreditatius.
  • Potenciació d’un programa d'Estudis Orientals, amb cursos introductoris de xinès, japonès i coreà.
  • Política de captació d'estudiants estrangers per a la nostra universitat.
  • Programa de formació especialitzada del PAS per a fer front a la internacionalització: cursos d'idiomes, programes de mobilitat i intercanvi, etc.
  • Millora i increment del suport als programes Erasmus-Sócrates i altres programes internacionals.
  • Potenciació i coordinació de l'organització de Congressos Internacionals en la Universitat.
  • Increment de la informació cap al PDI, perquè participen en projectes de caràcter internacional, visites a institucions estrangeres, contactes amb acadèmics de la seua especialització, etc).
  • Potenciació de la xarxa de Cooperació Internacional amb projectes de cooperació al desenvolupament amb suport de l'Administració pública (GVA, AECI, etc.), fundacions, institucions públiques i privades.
  • Potenciació de la xarxa ja establerta de ONG en països en via de desenvolupament, per a unir esforços en la cooperació (centrats especialment en la Formació i infrastructures per a complir amb objectius formatius i d'especialització).
  • Identificació en la comunitat universitària (PAS, PDI, estudiants) de la seua activitat solidària, actuant per a associar-la amb la Universitat de València.

Planificació estratègica

Durant el mandat que ara culmina s'han realitzat nombrosos estudis per al pla estratègic. S'ha efectuat una anàlisi externa i una anàlisi interna; s'estan realitzant en l'actualitat estudis sobre les titulacions de grau i de postgrau; s'ha encarregat, en el marc del finançament que el Ministeri d'Educació i Ciència ha posat en marxa per a aquestes actuacions, una anàlisi externa sobre la demanda de formació superior. En els pròxims mesos, s'iniciaran les actuacions consegüents en els centres, comissions acadèmiques de títols i grans àrees de coneixement. Tot això amb el propòsit que la Universitat de València dispose d'un instrument rigorós i consensuat al si de la comunitat acadèmica per a orientar la seua actuació futura.

Propostes:

  • Culminació de la redacció d'un Pla Estratègic General de la UV i dels plans estratègics de grau i postgrau, al si del mateix.
  • Creació de les estructures organitzatives necessàries per al seguiment de l'execució d’aquests plans.

[<] Tornar
[^] Programa electoral

Per qualsevol suggeriment, escriu a candidatura.francisco.tomas@uv.es