Per Tothom: I+Q+i

Paco Tomás

3. RECERCA I  TRANSFERÈNCIA DE CONEIXEMENT

InvestLa investigació és un dels pilars bàsics de les universitats, atès que és l’element distintiu de la docència universitària respecte a la resta de nivells de l’ensenyament; per tant, fonamenta l’activitat universitària i la seua projecció social. La recerca i la transferència de coneixement adquireix, i adquirirà encara més en el futur, un protagonisme major com a element que contribueix al progrés de la societat i que permet identificar la qualitat de les universitats.

La investigació és un dels actius fonamentals de la Universitat de València. La seua qualitat és reconeguda en tots els indicadors externs que es consulten i ens situen com una de les institucions més potents en el marc de l’estat espanyol i la més destacada en l’entorn valencià. Tanmateix, ens trobem en un entorn que demana més esforços, en general, i en concret pel que fa als recursos humans i a l’equilibri entre la investigació bàsica i la transferència de coneixement.

En aquests anys, hem treballat en diferents línies (desenvolupament d'una política activa en matèria d'investigació, suport a la investigació i al personal investigador, intensificació del contacte directe amb els investigadors, pla de modernització i agilització de la gestió de la investigació) que caldrà continuar en el futur i adaptar a noves necessitats. Partint d’aquesta situació, proposem les actuacions següents, amb l’objectiu general de consolidar el reconegut prestigi de la UV en investigació i transferència de coneixement.

Propostes:

  • Política d’ampliació i estabilització dels recursos humans de suport a la investigació, amb programes que afavorisquen la incorporació de personal investigador, incrementant els programes propis de formació, i posant en marxa iniciatives que augmenten i simplifiquen la contractació de tècnics de suport a la investigació.
  • Planificació i potenciació de les infrastructures d’investigació, analitzant l’estructura i el funcionament dels serveis centrals actuals i adequant-los a les necessitats presents i futures; posant en marxa el projecte de la Unitat Central de Suport a la Recerca Experimental en Socials i Humanitats (UCRESH); coordinant l’ús i la millora d’instal·lacions ja existents; incrementant el personal de suport a la investigació; realitzant estudis de viabilitat per a la construcció de nous edificis per a la investigació.
  • Racionalització de l’adquisició, la reparació i la renovació de l’equipament científic.
  • Promoció de la investigació de qualitat mitjançant la identificació i el suport adient als grups d'investigació consolidats, als competititus no consolidats i també als emergents, així com mitjançant el suport a noves àrees d'importància social o estratègica i a la participació interuniversitària i internacional.
  • Impuls a la transferència de coneixement, mitjançant les activitats del Parc Científic; potenciació de la investigació aplicada i la innovació; interrelació amb l’administració pública i el món empresarial; desenvolupament d’activitats que incentiven la promoció i la comercialització de patents i altres resultats de la investigació.
  • Consolidació d’un sistema eficient de la gestió de la investigació: creació de estructures de gestió adequades, descentralizació de procediments, informatització, etc.
  • Impuls a actuacions de difusió dels resultats de la recerca i de les capacitats dels grups de recerca de la UV.
  • Desenvolupament del marc normatiu que regula les activitats dins del camp de la R+D+i: Reglament del Personal Investigador Contractat, Estatut del Personal Investigador en Formació; definició de grup d’investigació, creació d’estructures interdisciplinars de recerca (complementàries als instituts de recerca),  normes de creació d’empreses de base tecnològica, etc.


[<] Tornar
[^] Programa electoral

Per qualsevol suggeriment, escriu a candidatura.francisco.tomas@uv.es