Alumni UVFundació GeneralUniversitat de València Logo del portal

Alumni UV dedica el Club de Lectura a la novel·la en català de Carme Riera

  • 8 de juny de 2016
Carme Riera

‘Dins el darrer blau’, de l’escriptora mallorquina Carme Riera, és la novel·la que el Club de Lectura d’Alumni UV analitzà en la reunió de juny que va tindre lloc a la seu del col·lectiu (carrer Amadeu de Savoia, 4-7a planta), el passat 7 de juny. Una vegada més, les lectores i els lectors van dedicar el Club a la novel·la en català.

Com una aventura de novel·la bizantina, ‘Dins el darrer blau’ es desplega en el primer capítol en una brillant constel·lació de personatges per a, més tard, dirigir-se cap a un final tràgic, el qual es pot conèixer ja a través de la història que conta la narració. Amb aquesta obra, Carme Riera aconsegueix situar el lector davant la meravella del descobriment de la literatura, de la força de la narració, i ho fa mitjançant passatges que van del grotesc i de l’amarg d’algunes situacions a magnífiques i exuberants descripcions.

Llicenciada en Filosofia i Lletres, doctora en Filologia Hispànica i catedràtica de Literatura Espanyola a la Universitat Autònoma de Barcelona, Riera dirigeix la Càtedra José Agustín Goytisolo en aquesta mateixa universitat. La seua carrera està especialitzada en la literatura espanyola del Segle d’Or i en la literatura catalana de l’Escola de Barcelona.

Publicà el seu primer llibre, una recopilació de contes, l’any 1975. Ja aleshores va aportar un nou estil, fresc, i utilitzava la parla mallorquina col·loquial per a suggerir i crear una narrativa que tractava temes fins a llavors tabús com ara l’amor entre dones.

Crítica amb la societat del moment, l’escriptora continuà publicant altres recopilacions fins que en 1980 va escriure la seua primera novel·la, ‘Una primavera per a Domenico Guarini’, que va ser guardonada amb el Premi Prudenci Bertrana. Amb aquesta obra s’inicia una segona etapa per a Carme Riera fins arribar a la novel·la històrica amb ‘Dins el darrer blau’ i ‘Cap al cel obert’.

Les novel·les i els relats de Riera es caracteritzen, entre altres coses, per estar escrits originalment en català i ella mateixa s’encarrega de les traduccions al castellà. En canvi, la catedràtica i escriptora prefereix usar el castellà per a la publicació d’assaigs. A més, bona part de la seua producció literària ha estat traduïda a una dotzena d’idiomes com ara l’alemany, l’àrab, el francés, l’anglés i l’italià.

Per a formar part del Club, les persones interessades han de contactar primer amb l’oficina Alumni UV (96 353 10 70 o amics@uv.es). És una activitat gratuïta.

Dia: 7 de juny.
Hora: 17 hores.
Lloc: Seu Alumni UV. Edifici de la Fundació General de la Universitat de València. Amadeu de Savoia, 4-7a planta.
Llibro: ‘Dins el darrer blau’, de Carme Riera.

Llista d'enllaços: