Alumni UVFundació GeneralUniversitat de València Logo del portal

Alumni UV organitza una conferència per a promoure la recuperació dels escenaris de guerra com a recurs turisticohistòric

  • Fundació General UV
  • 22 de juny de 2021
 

Alumni UV va organitzar, el passat 21 de juny, una conferència a la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de València per a promoure la recuperació dels escenaris de guerra com a recurs turístic, cultural i històric, a càrrec dels Alumni José Alabau i Maria Eugènia Ruiz.

Aquesta ponència s’inscriu dins del programa gratuït Alumni Comparteix i se celebrà en modalitat presencial per primera vegada des que començà la pandèmia.

Es tracta d’una xarrada-col·loqui per a mostrar al públic una nova iniciativa cultural que té com a objectiu recuperar els escenaris de guerra com a patrimoni, com a motor de l’oferta turística local i com a base de la memòria històrica.

Segons apuntaren José Alabau i Maria Eugènia Ruiz, aquesta proposta pretén la recuperació del territori des d’una triple vessant: “La mateixa recuperació del patrimoni històric de la guerra civil perquè no es perda, possibilitar que amb la recuperació d’aquests indrets de Memòria Democràtica augmente l’oferta turística local, i fomentar la idea que, tot i que estem parlant de recurs turístic, no s'ha de perdre el sentit memorialístic del projecte, és a dir, que aquests llocs no deixen de ser escenaris on s’han viscut situacions dramàtiques, i en tot moment mereixen un respecte formal i la no banalització de les visites”.

Alumni Comparteix és un programa gratuït que naix dels propis membres del col·lectiu d’Amics i Antics Alumnes de la Universitat de València en un desig per compartir, amb la resta d’aquells que hi formen part i amb la societat valenciana, estudis, investigacions i reflexions en diferents àmbits i que han anat adquirint al llarg de la seua vida professional i/o acadèmica.

Els ponents
Maria Eugènia Ruiz Molina és professora del Departament de Comercialització i Investigació de Mercats de la Universitat de València des del 2005. La seua docència i els seus interessos de recerca inclouen, entre d’altres, la sostenibilitat en empreses i destinacions turístiques. Els resultats de les seues investigacions han sigut publicats en nombroses revistes com ara ‘International Journal of Hospitality Management’, ‘Journal of Heritage Tourism’, ‘The Service Industries Journal’, ‘Journal of Services Marketing’, ‘International Journal of Contemporary Hospitality Management’ o ‘Sustainability’.

D’altra banda, José Alabau Montoya és membre de la Comunitat AlumniUV, és llicenciat en Ciències Empresarials per la Universitat de València i actualment està jubilat. És membre de l’Instituto de Estudios Conquenses i del Centro de Estudios Requenenses. Preocupat per la recuperació de la Memòria Històrica, és autor del llibre ‘Alas rojas sobre pámpanas verdes. El campo de aviación militar republicano de Utiel’, editat per la Mancomunitat de l’Interior ‘Tierra del Vino’ i la Generalitat Valenciana en 2018. També és coautor en diferents articles relacionats amb el tema de la conferència amb la professora Maria Eugènia Ruiz.